
Οι 8 καλύτερες συμβουλές για την εργασία σας
Η εργασιακή ηθική είναι η ιδιότητα που διακρίνει τους επιτυχημένους εργαζόμενους. Οι αξίες και η ηθική πυξίδα ορίζουν την πορεία του εργαζόμενου σε όποια εργασιακή θέση κι αν βρίσκεται.
Οι 8 καλύτερες συμβουλές για την εργασία
1. Να είστε συνεπείς και επαγγελματίες.
Λίγα πράγματα απογοητεύουν έναν εργοδότη περισσότερο από τους κατ’ εξακολούθηση καθυστερημένους υπαλλήλους. Φροντίστε να πάτε στη δουλειά ντυμένοι επαγγελματικά και στην ώρα σας. Αν οι συνθήκες το απαιτούν μείνετε και εκτός του ωραρίου σας, χωρίς να δυσανασχετείτε. Έρευνες δείχνουν ότι οι διευθυντές επιχειρήσεων θεωρούν τους υπαλλήλους που έρχονται νωρίς στη δουλειά ως πιο ευσυνείδητους και τους δίνουν καλύτερη βαθμολογία στις αξιολογήσεις απόδοσης. Επιπλέον εκτιμούν περισσότερο τους εργαζόμενους που θα προθυμοποιηθούν να δουλέψουν περισσότερο όταν κάτι απρόβλεπτο προκύψει.
2. Να τηρείτε τις προθεσμίες.
Η τήρηση των προθεσμιών μπορεί να είναι η πιο κρίσιμη συνήθεια που μπορείτε να καλλιεργήσετε στην καριέρα σας. Δείχνει επαγγελματισμό και γνώση της δουλειάς σας, καθώς και σεβασμό προς τον οργανισμό, την ηγεσία και τους συναδέλφους σας. Όταν αποτυγχάνετε να ανταποκριθείτε στις προθεσμίες, φέρνετε σε δύσκολη θέση την ηγεσία, και κυρίως επιβαρύνετε τους συναδέλφους σας που συχνά αναγκάζονται να καλύψουν τη δική σας ανεπάρκεια.
3. Συνεχίστε να μαθαίνετε.
Μην αφήνετε ευκαιρίες για επαγγελματικές πιστοποιήσεις ή εκμάθηση νέων δεξιοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο προσαρμόζεστε στα νέα εργασιακά δεδομένα που αλλάζουν συνεχώς και δεν θα είστε ποτέ παρωχημένος,-η. Δώστε προσοχή στις δεξιότητες που έχουν οι ταλαντούχοι συνάδελφοί σας και, ίσως πιο σημαντικό, σε αυτές που βλέπετε στο προσωπικό στις διευθυντικές θέσεις στις οποίες φιλοδοξείτε να φτάσετε.
4. Προβλέψτε τις ανάγκες.
Αν εντοπίζετε ανάγκες για το τμήμα ή την ομάδα σας και τα παρουσιάσετε στους προϊσταμένους σας, δεν επιδεικνύετε μόνο τη διορατικότητά σας, αλλά παράλληλα αποδεικνύετε ότι κατανοείτε την επιχειρηματική στρατηγική.
5. Αναλάβετε πρωτοβουλίες.
Μόλις εντοπίσετε μία ανάγκη αναλάβετε πρωτοβουλίες όπως την εθελοντική ανάληψη εργασιών σε λιγότερο πολυάσχολες περιόδους ή την έναρξη εργασιών σε επερχόμενες εργασίες που μπορεί τελικά να σας ανατεθούν ούτως ή άλλως. Άλλες φορές, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να προτείνετε ένα έργο προσωπικού ενδιαφέροντος που θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε νέες δεξιότητες ή τεχνογνωσία σε θέματα.
6. Κάντε έξυπνες ερωτήσεις.
Το να κάνετε έξυπνες ερωτήσεις είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αποδείξετε την αξία σας στην εργασία. Όταν κάνετε ερωτήσεις, όχι μόνο μαθαίνετε περισσότερα για την εταιρεία, τον τομέα και τη βιομηχανία σας, αλλά δείχνετε ότι μαθαίνετε και ενδιαφέρεστε για τη δουλειά σας.
7. Παραδεχτείτε τα λάθη σας.
Ένας από τους ισχυρότερους τρόπους με τους οποίους ένας εργαζόμενος μπορεί να δείξει την αξία του είναι να παραδεχτεί τα λάθη του. Όλοι τα κάνουν, αλλά η διαφορά έγκειται στο πώς τα αντιμετωπίζετε και προχωράτε μπροστά. Ενημερώστε τον εργοδότη σας όταν κάνετε ένα λάθος και καταστρώστε ένα σχέδιο για να το χειριστείτε και να αποφύγετε μια παρόμοια κατάσταση στο μέλλον.
8. Επικοινωνήστε αποτελεσματικά.
Οι διευθυντές εκτιμούν τους υπαλλήλους με άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες. Είτε συμμετέχοντας στις κατάλληλες στιγμές στις συσκέψεις, είτε αναφέροντας τακτικά την πρόοδο των εργασιών, η αποτελεσματική επικοινωνία θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε.
Διάβασε ακόμα:
Τι πρέπει να κάνει ένας ηγέτης για καλύτερη συνεργασία με τους υπαλλήλους του;
Πόσο σημαντικοί είναι οι στόχοι στο εργασιακό περιβάλλον;