Άκουσες το ξυπνητήρι, αλλά ο ύπνος ήταν πολύ γλυκός και έπεισες τον εαυτό σου, ότι θα σηκωθείς σε πέντε λεπτά. Δύο ώρες αργότερα στον δρόμο για τη δουλειά σκέφτεσαι τη δικαιολογία που θα πρέπει να πεις στον εργοδότη σου, για να καλύψεις την αργοπορία σου.

1. Είχε κίνηση

Μία δικαιολογία που πολύ συχνά είναι πραγματικότητα στη χώρα που ζούμε. Προσοχή σε όσους δουλεύουν σε κοντινή απόσταση από το σπίτι τους.

2. Άργησε το λεωφορείο

Εξαιρετική δικαιολογία, αρκεί να μη χρησιμοποιούν την ίδια γραμμή και άλλοι συνάδελφοι, οι οποίοι θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τα λόγια σου.  

3. Κάποιος αρρώστησε

Μία από τις συχνότερες δικαιολογίες, η οποία όχι μόνο φαίνεται αληθής, αλλά προκαλεί και τη συμπάθεια των άλλων.

4. Βλάβη στο αυτοκίνητο

Πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν στο αυτοκίνητο, να πάθεις λάστιχο, να μείνεις από μπαταρία, ένα μικροτρακάρισμα. Βεβαιώσου όμως ότι μπορείς να απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις: π.χ. πού συνέβη, αν κάλεσες οδική βοήθεια κ.ο.κ.

5. Βλάβη στο σπίτι

Ένας σωλήνας στο μπάνιο που έσπασε, μία βλάβη στο φυσικό αέριο, το πλυντήριο που βγάζει νερά, είναι βλάβες που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και δεν επιδέχονται αναβολής. Αποτελούν επίσης μία εξαιρετική δικαιολογία για αργοπορία.

6. Πρόβλημα με τα παιδιά

Καθυστέρησε η babysitter και έπρεπε να αλλάξεις το πρόγραμμα για τη φύλαξη των παιδιών ή πήγες εσύ τα παιδιά στο σχολείο και σε καθυστέρησε η δασκάλα. Κανείς δεν μπορεί να σου πει κάτι, όταν βάζεις σε προτεραιότητα τα παιδιά σου.

7. Ήμουν αδιάθετος,-η

Μία από τις καλύτερες δικαιολογίες, μια που η αδιαθεσία και η δυσκολία που επιφέρει είναι κάτι οικείο σε όλους. Το ότι έφτασες τελικά στη δουλειά παρόλο που δεν ένιωθες καλά θα μετρήσει υπέρ σου, αφού δείχνεις αφοσίωση και στοχοπροσήλωση.

8. Έχασα το πορτοφόλι μου, τα κλειδιά μου κ.λπ.

Όλοι το έχουμε πάθει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας. Αρκεί δικαιολογίες τέτοιου τύπου να μην είναι συχνές, ειδάλλως θα θεωρηθείς ανεύθυνος,-η.

9. Δημόσιες υπηρεσίες

Καθυστέρησα στην Εφορία, στο ταμείο, στο Υπουργείο κ.λπ. Όλοι θα δείξουν κατανόηση και μόνο στο άκουσμα της δικαιολογίας και σίγουρα θα έχουν και οι ίδιοι να αναφέρουν μία παρόμοια εμπειρία. Και φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν τις απογευματινές ώρες.

10. Κλειδώθηκα στο ασανσέρ

Κλειδώθηκα στο ασανσέρ και δεν έπιανε το κινητό και μέχρι να έρθουν να με βγάλουν, είχα πια αργήσει. Μία δικαιολογία που δίνει την ευκαιρία να συζητηθούν και άλλα θέματα όπως η κλειστοφοβία, οι γείτονες, η πυροσβεστική κ.λπ.

Για να περιορίσεις την αρνητική επίδραση της αργοπορίας σου, ενημέρωσε κάποιον ότι θα αργήσεις μόλις συνειδητοποιήσεις ότι δεν θα καταφέρεις να φτάσεις εγκαίρως. Αν έχεις κάποιο ραντεβού συνεννοήσου με κάποιον να το μεταθέσει ή να το ακυρώσει. Και μόλις φτάσεις στη δουλειά, μη χάνεις περισσότερο χρόνο, ξεκίνα αμέσως.