Οι πυροσβέστες, είναι σημαντικό να διαθέτουν πληθώρα δεξιοτήτων και κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι οι θα υπηρετούν σωστά και με σεβασμό το επάγγελμά τους. Οι μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην επαγγελματική τους ζωή απαιτούν ένα σύνολο ιδιοτήτων που θα τους επιτρέψει να ανταπεξέλθουν στην επαγγελματική τους καθημερινότητα:

1. ΑκεραιότηταΟ πυροσβέστης είναι επαγγελματίας προστάτης της δημόσιας ασφάλειας, ως εκ τούτου χρειάζεται να είναι αξιόπιστος και υπεύθυνος, γιατί κάθε δικό του παραστράτημα αντανακλά σε όλη την πυροσβεστική υπηρεσία και δημιουργεί ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία. Επιπλέον, προκειμένου η ομάδα να λειτουργεί άριστα, κάθε μέλος πρέπει επίσης να εμπιστεύεται όλους τους συνεργάτες του. Οι πυροσβέστες βασίζονται ο ένας στον άλλον σε κάθε περίπτωση. Η ακεραιότητα στο πλήρωμα είναι απαραίτητη γιατί ειδάλλως στις επιχειρήσεις κατά της φωτιάς η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να καταστεί επιζήμια για την ασφάλεια του πληρώματος και για τη θετική έκβαση της επιχείρησης.

2. Σωματική ικανότητα: Το έργο του πυροσβέστη απαιτεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα συνέχεια. Η διαρκής σωματική και ψυχική επαγρύπνηση διατηρείται μόνο αν φροντίζει διαρκώς τη σωματική και ψυχική του ανθεκτικότητα. Πολλές πτυχές της πυρόσβεσης ή της διάσωσης απαιτούν από τους πυροσβέστες να διαθέτουν δύναμη και ευκινησία άνω του μέσου όρου και πολλά έργα απλά δεν μπορούν να εκτελεστούν χωρίς να διατηρείται ένα υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης. 

3. Δεξιότητες Επικοινωνίας: Σε καταστάσεις κρίσεις και φυσικών καταστροφών, οι δεξιότητες επικοινωνίας αποτελούν ένα μοχλό επίλυσης προβλημάτων και μείωσης των εντάσεων. Ο ρόλος του πυροσβέστη δεν περιορίζεται στην κατάσβεση της φωτιάς. Παράλληλα έχει να διαχειριστεί την απόγνωση, τον θυμό και τον φόβο των πολιτών, τις ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη συνεργασία με άλλους επαγγελματίες όπως είναι οι αστυνομικοί, οι διασώστες, οι γιατροί, να ενημερώνει τους πολίτες για κανόνες ασφαλείας.  Οι δεξιότητες επικοινωνίας είναι απαραίτητες για να ολοκληρώσει το έργο του με επαγγελματισμό και ενσυναίσθηση. 

4. Ευελιξία/Προσαρμοστικότητα: Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο πυροσβέστης καλείται να είναι ικανός να κοιμηθεί οπουδήποτε, να φάει οτιδήποτε, να κάνει οποιαδήποτε δουλειά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να λειτουργήσει ως μέλος οποιασδήποτε ομάδας και να μην επιβαρύνει τους γύρω του με συγκεκριμένες  ή ανάγκες. Οι πυροσβέστες πρέπει να κάνουν πολλές θυσίες και συμβιβασμούς και να έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες  και έντονα ψυχοφθόρες καταστάσεις. Το περιβάλλον εργασίας και το ωράριο δεν είναι σταθερό. Τις περισσότερες φορές μάλιστα ο πυροσβέστης υποχρεούται να δουλέψει σε διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και καλείται να είναι εφευρετικός, να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις σε περιορισμένο χρονικό διάστημα εργαζόμενος συχνά σε συνθήκες απειλητικές για τη ζωή.

5. Αφοσίωση: Οι πυροσβέστες δεν συμβιβάζονται με τη μετριότητα. Επιδιώκουν το καλύτερο ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή και η αναγνώριση που λαμβάνουν  είναι ελάχιστη. Για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας το τόσο δύσκολο έργο τους η αφοσίωση στην υπηρεσία τους είναι απαραίτητη. Το πάθος και παράλληλα η εργασιακή ηθική επιφέρουν το ποθητό αποτέλεσμα όταν κάποιος αναγκάζεται να υπηρετήσει την πολιτεία θέτοντας την προσωπική του ασφάλεια σε κίνδυνο. 

6. Ομαδικότητα: Οι πυροσβέστες είναι μέρος της ομάδας. Το να είσαι ομαδικός παίκτης και να κατανοείς την έννοια της ομάδας είναι υψίστης σημασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο ένας βασίζεται στον άλλο όχι μόνο για το επιτυχές αποτέλεσμα αλλά και για την προσωπική του ασφάλεια. 

7. Ικανότητα επίλυσης τεχνικών προβλημάτων: Εκτός από τη βασική εκπαίδευση ο πυροσβέστης θα αναγκαστεί να αποκτήσει και άλλες δεξιότητες που θα διευκολύνουν  το έργο του. Η βασική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα είναι σημαντική. Όσο περισσότερες τεχνικές γνώσεις έχει κάποιος τόσο περισσότερο μπορεί να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν κατά την ώρα της επιχείρησης.

8Γενναιότητα: Οι πυροσβέστες είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν και να κάνουν θυσίες για να βοηθήσουν τους άλλους. Συχνά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκτός του ωραρίου τους, χωρίς καν να πληρωθούν  γι’ αυτό. τη δουλειά; Ενδιαφέρονται εξίσου για την ευημερία των άλλων όπως και για τη δική τους. Αλλά το πιο σπάνιο και μοναδικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι δουλεύουν σ’ ένα περιβάλλον στο οποίο γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να σώσουν τη ζωή ή την περιουσία κάποιου αγνώστου.