Θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες η τεχνολογία 5G βοηθά στη μετάδοση του κορωνοϊού, έχουν καταδικαστεί από την επιστημονική κοινότητα. Έχουν κοινοποιηθεί πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν πυρκαγιές κεραιών 5G και πολλές περιπτώσεις εμπρηστικών επιθέσεων. Οι επιστήμονες διατείνονται ότι η συσχέτιση COVID-19 και 5G είναι αβάσιμη και βιολογικά αδύνατη. Οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν χαρακτηριστεί ως «το χειρότερο είδος ψευδών ειδήσεων». 

Πολλοί από αυτούς που μοιράζονται τις σχετικές αναρτήσεις ουσιαστικά ενισχύουν τα σενάρια συνωμοσίας σύμφωνα με τις οποία το 5G -το οποίο χρησιμοποιείται σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και βασίζεται σε σήματα που μεταφέρονται από ραδιοκύματα- είναι υπεύθυνο για τον κορωνοϊό. Αυτές οι θεωρίες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε δημοσιεύσεις στο Facebook στα τέλη Ιανουαρίου, περίπου την περίοδο που καταγράφηκαν τα πρώτα περιστατικά στις ΗΠΑ. Κάποιοι ισχυρίζονται επίσης ότι το 5G μπορεί να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας έτσι τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στον ιό. Άλλοι υποδηλώνουν ότι ο ιός μπορεί κατά κάποιο τρόπο να μεταδοθεί μέσω της τεχνολογίας 5G. Και οι δύο αυτές θεωρίες είναι εντελώς αβάσιμες, σύμφωνα με βιοχημικούς, μικροβιολόγους και ιολόγους.

Η άποψη ότι το 5G επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανυπόστατη. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από διάφορες καταστάσεις, όπως η ακραία εξάντληση, το έντονο stress και η κακή διατροφή. Οι διακυμάνσεις αυτές δεν είναι τεράστιες, αλλά αυξάνουν την πιθανότητα λοίμωξης από ιούς.

Ενώ τα πολύ ισχυρά ραδιοκύματα προκαλούν θέρμανση, το 5G δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να προκαλέσει άνοδο της θερμοκρασίας στους ανθρώπους. Τα ραδιοκύματα μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογία καθώς θερμαίνουν, πράγμα που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα καθίσταται ευάλωτο. Αλλά τα επίπεδα ενέργειας από τα ραδιοκύματα 5G δεν είναι αρκετά ισχυρά για να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπήρξαν πολλές μελέτες σχετικά με αυτό. Τα ραδιοκύματα που εμπλέκονται στο 5G τοποθετούνται στο πεδίο χαμηλών συχνοτήτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Είναι λιγότερο ισχυρά ακόμη και από το ορατό φως και όχι αρκετά ισχυρά για να καταστρέψουν τα κύτταρα, σε αντίθεση με την ακτινοβολία υψηλότερης συχνότητας του φάσματος που περιλαμβάνει τις ακτίνες του ήλιου και τις ακτινογραφίες.

Θα ήταν επίσης αδύνατο για το 5G να μεταδώσει τον ιό. Η παρούσα επιδημία προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται από ένα μολυσμένο άτομο στο άλλο. Επίσης, ο ιός αναπτύσσεται στο εργαστήριο, από υλικό νοσούντων ατόμων. Οι ιοί και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που κάνουν τα κινητά τηλέφωνα και τις συνδέσεις στο Διαδίκτυο να λειτουργούν είναι διαφορετικά πράγματα.

Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ένα άλλο μεγάλο κενό των θεωριών συνωμοσίας: ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου όπου το 5G δεν λειτουργεί ακόμη και σε χώρες όπως το Ιράν που επίσης δεν έχει ακόμη την τεχνολογία.

Πολλές τρομακτικές ιστορίες για το 5G κυκλοφόρησαν ήδη πριν από την επιδημία. Νωρίτερα φέτος, μια μελέτη της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) αντέκρουσε διάφορους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας προκαλούν καρκίνο ή άλλες ασθένειες.

Ωστόσο, η παραπληροφόρηση φαίνεται να έχει κλιμακωθεί. Οι ψευδείς φήμες και θεωρίες που συνδέουν το 5G με τον κορωνοϊό συνεχίζουν, ενώ δεν υπάρχει απολύτως καμία αξιόπιστη απόδειξη για οποιαδήποτε συσχέτιση.

Οι ιοί εισέρχονται σε ανθρώπινα ή ζωικά κύτταρα και τα χρησιμοποιούν για αναπαραγωγή, κάτι που προκαλεί τελικά λοίμωξη. Οι ιοί δεν μπορούν να επιβιώσουν μεγάλο χρονικό διάστημα έξω από έναν ζωντανό οργανισμό, οπότε πρέπει να βρουν έναν τρόπο να εισχωρήσουν  -συνήθως μέσω μικροσταγονιδίων από βήχα ή φτάρνισμα. Η κωδικοποίηση του γονιδιώματος αυτού του ιού υποδηλώνει ότι πιθανότατα μεταδόθηκε από ζώο σε άνθρωπο και στη συνέχεια άρχισε η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.