Ερευνητικά δεδομένα προειδοποιούν ότι η εργασία σε περιβάλλοντα που δεν υπάρχει σεβασμός του εργαζομένου, είναι υπερβολικά ανταγωνιστικά, χαρακτηρίζονται από ανήθικες ή/και καταχρηστικές πρακτικές είναι επικίνδυνα για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, οι επιπτώσεις ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος στην υγεία περιλαμβάνουν:

• Διαταραχή του ύπνου

• Μυϊκή ένταση

• Μειωμένη μεταβολική λειτουργία

• Αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και αυτοάνοσα νοσήματα

• Κατάθλιψη

• Άγχος

• Κατάχρηση ουσιών

• Αυτοκτονικός ιδεασμός

Πώς μπορεί ένα κακό εργασιακό περιβάλλον να προκαλέσει όλα αυτά τα προβλήματα; Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εργασία σε μια τοξική δουλειά οδηγεί σε χρόνια αυξημένα επίπεδα στρες, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν ένα σωρό προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας. 

Επιπλέον, στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, ο αριθμός των εργαζομένων που αισθάνονται άγχος – είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Συγκεκριμένα, σε μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2022 διαπιστώθηκε ότι το 44% των εργαζομένων παγκοσμίως ανέφεραν ότι αισθάνονται καθημερινά στρεσαρισμένοι. 

Ποια είναι τα στοιχεία ενός υγιούς εργασιακού χώρου που η παρουσία τους είναι απαραίτητη για την ψυχική υγεία και ευημερία των ατόμων στον χώρο εργασίας τους;

1. Ασφάλεια

Στον τομέα της οργανωτικής ψυχολογίας ο όρος “προστασία από βλάβη” περιλαμβάνει τόσο τη σωματική και ψυχολογική ασφάλεια όσο και την οικονομική και εργασιακή ασφάλεια. Εάν ανησυχείτε συνεχώς για τα χρήματα -είτε επειδή παλεύετε να τα βγάλετε πέρα είτε επειδή ο εργοδότης σας απειλεί συνεχώς να απολύσει ή να απολύσει εργαζόμενους- αυτό μπορεί να συμβάλει σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Η αγνόηση των πολιτικών ασφαλείας, η έκθεση των εργαζομένων σε εχθρότητα, διακρίσεις, παρενόχληση και εκφοβισμό ή η επιβολή κανόνων που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη, πυροδοτούν την τοξικότητα σε κάθε εργασιακό περιβάλλον.

2. Σύνδεση και κοινότητα

Η κοινωνική υποστήριξη και το ανήκειν είναι δύο βασικές ανθρώπινες ανάγκες, η κάλυψη των οποίων πρέπει να ευνοείται και στην εργασία. Έχετε συναδέλφους στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια στην εργασία σας; Έχετε ευκαιρίες να αλληλεπιδράσετε με άλλους; Νιώθετε ότι είστε ευπρόσδεκτο και σεβαστό μέλος της ομάδας; Αν ναι, τότε το αίσθημα του ανήκειν ικανοποιείται. Αν όχι, οι επιπτώσεις είναι σημαντικές, όχι μόνο στην ατομική σας ευημερία, αλλά και στην παραγωγικότητά σας.

3. Αρμονία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Για να υπάρξει αρμονία θα πρέπει να εξασφαλίζεται η αυτονομία σε εργασιακό επίπεδο και παράλληλα να υπάρχει ευελιξία ώστε να μπορείτε να είστε πιο δημιουργικός και να μην περιορίζεστε σε αυστηρά καθορισμένες δραστηριότητες, ή πολύ αυστηρό ωράριο. 

4. Αναγνωρισιμότητα

Η σημασία της αναγνώρισης της προσφοράς σας στην εργασία ενισχύει τόσο τον σεβασμό και την εκτίμηση όσο και το νόημα (να βρίσκετε σκοπό στην εργασία σας). Όταν κάποιος νιώθει αναλώσιμος ή αισθάνεται ότι το έργο του και οι προσπάθειές του δεν αναγνωρίζονται, αποδυναμώνεται και χάνει το κίνητρό του.

5. Ευκαιρίες ανάπτυξης

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να αναπτυχθεί κανείς ως επαγγελματίας. Οι ευκαιρίες ανάπτυξης χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: μάθηση και επίτευξη. Μάθηση σημαίνει ότι αποκτάτε νέες δεξιότητες και γνώσεις μέσω της καθημερινής σας εργασίας. Επίτευξη σημαίνει ότι σας δίνονται σαφείς στόχοι και η δυνατότητα να τους πετύχετε – και αναγνωρίζεστε όταν το κάνετε.

Διάβασε ακόμα:

H ψυχική ασφάλεια στον εργασιακό χώρο

10 φράσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις στον εργασιακό χώρο

Λιτότητα: η νέα τάση ισορροπίας εργασίας και προσωπικής ζωής