Όλοι μας έχουμε τύχει να ακούσουμε τραγικές ιστορίες για κακούς γείτονες ή έχουμε πέσει οι ίδιοι θύματα δύστροπων συγκατοίκων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας. Σχεδόν σε κάθε πολυκατοικία υπάρχει κάποιος «περίεργος» που αδυνατεί να συνεργαστεί με τους υπολοίπους ακόμα και για τα πλέον  αυτονόητα όπως είναι η καθαριότητα, η θέρμανση, η συντήρηση της οικοδομής, τα κοινόχρηστα ή η περιποίηση των κοινόχρηστων χώρων.

Οι άγραφοι κανόνες που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και διευκολύνουν την συνύπαρξη διαφορετικών ατόμων σε ένα κτίριο, μοιάζουν να έχουν ατονήσει. Ο καλός γείτονας διακρίνεται γιατί τον χαρακτηρίζουν κάποιες βασικές ιδιότητες:

1. Είναι ευγενικός 

Μπορεί οι καιροί να έχουν αλλάξει και να μην γνωρίζουμε καλά τους ανθρώπους που μένουν στην οικοδομή μας, αλλά η τήρηση των κανόνων ευγενείας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε όταν ζούμε σε ένα κτίριο με άλλους ανθρώπους. Ένας ευγενικός χαιρετισμός, μία φιλική κουβέντα στο ασανσέρ, μία διευκόλυνση όταν ζητείται, δεν απαιτεί κόπο και παρέχει τις βάσεις για μία απροβλημάτιστη γειτνίαση.  

2. Κατανοεί την ανάγκη για ησυχία

Η αύξηση της έντασης της τηλεόρασης και η συχνή πρόκληση θορύβου μπορεί να προκαλέσει διαταραχές σε μια ειρηνική ατμόσφαιρα. Ένας καλός γείτονας το αντιλαμβάνεται και είναι κατά κανόνα ήσυχος. Αν κάποια φορά χρειαστεί να παραβεί τον κανόνα της ησυχίας για να γιορτάσει κάποιο γεγονός, θα φροντίσει να το κάνει επιβαρύνοντας όσο το δυνατό λιγότερο τους άλλους π.χ. θα επιλέξει να είναι Παρασκευή ή Σάββατο ή θα ενημερώσει τους γείτονες εγκαίρως.

3. Σέβεται τις ανάγκες των υπολοίπων

Οι καλοί γείτονες σέβονται ο ένας τον άλλον. Αυτό περιλαμβάνει την αποδοχή του επαγγέλματος, της ιδιωτικής ζωής, της οικογενειακής κατάστασης, της θρησκείας και των προσωπικών επιλογών του άλλου, χωρίς να σχολιάζει ή να κρίνει. 

4. Έχει ώριμες αντιδράσεις όταν προκύπτει ένα πρόβλημα

Ένας ώριμος γείτονας προσπαθεί να κατανοήσει τις διαφορές αντί να επιδεινώνει τυχόν προβλήματα ή παρεξηγήσεις. Αναλαμβάνει την ευθύνη αν έχει προκαλέσει μία αβαρία και προσπαθεί να την επιλύσει. Πολλά προβλήματα μπορούν να λυθούν εύκολα αν τα χειριστούμε με ωριμότητα.

5. Παρέχει βοήθεια όταν χρειάζεται

Μια από τις καλές ιδιότητες ενός γείτονα είναι η προθυμία του να βοηθήσει όταν χρειαστεί. Μπορεί να χρειαστεί να παραλάβει ένα πακέτο όταν θα λείπετε,  ή να κρατήσει τα παιδιά γιατί  προέκυψε κάτι επείγον.

6. Εμπνέει εμπιστοσύνη

Ο καλός γείτονας είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του, ενδιαφέρεται για το κοινό καλό και όταν αναλαμβάνει ένα έργο που αφορά την οικοδομή π.χ. να συγκεντρώσει προσφορές για την ανακαίνιση της κεντρικής εισόδου, το διεκπεραιώνει εγκαίρως και απρόσκοπτα. 

7. Είναι νοικοκύρης

Ο καλός γείτονας φροντίζει το διαμέρισμά του, αλλά παράλληλα συμβάλλει στη συντήρηση της οικοδομής και του εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου. Όταν εκτελεί έργα ανακαίνισης, ενημερώνει τους άλλους και τηρεί τις ώρες κοινής ησυχίας. 

Σε αρκετές περιπτώσεις οι γείτονες αποκτούν φιλικές σχέσεις οι οποίες  διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τη συγκατοίκηση και τονώνουν τους κοινωνικούς δεσμούς. Ακόμα όμως και αν δεν ταιριάζετε με τους γείτονες σας, η ανάπτυξη και η διατήρηση μίας υγιούς κοινωνικής σχέσης είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της προσωπικής σας γαλήνης.

Διάβασε ακόμα:

Ηγεσία και χαρακτήρας

10 τρόποι για να καταπραΰνουμε ψυχολογικά τον εαυτό μας

Η επίδραση του χορού στην εγκεφαλική λειτουργία