Για εκείνους που αγαπούν τη φύση και δεν συμπαθούν τον συνωστισμό, ο ορεινός τουρισμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική για διακοπές. 

Ο ορεινός τουρισμός συγκαταλέγεται γενικότερα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Σκοπός είναι η επαφή με την φύση, η γνωριμία με την ιστορία της περιοχής και με τα ήθη και έθιμα των κατοίκων. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι η  επίσκεψη  σε ορεινές  περιοχές που δεν είναι τόσο γνωστές ή δεν επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση ενισχύει την κοινωνική συνείδηση του επισκέπτη και την αίσθηση πληρότητας που βιώνει. Υπάρχουν ωστόσο διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή του προορισμού των διακοπών, μεταξύ των οποίων το κόστος, η διαθεσιμότητα χρόνου που έχει ο επισκέπτης, περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το κλίμα της περιοχής, τα τοπία, οι υποδομές κ.ά., κοινωνικοί-ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η συμπεριφορά των κατοίκων, οι ευκαιρίες για ψυχαγωγία, η προσβασιμότητα κ.α., αλλά και εξωγενείς παράγοντες, όπως η πολιτική κατάσταση ή οι υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Το αρχιτεκτονικό τοπίο στις ορεινές περιοχές εκ των πραγμάτων ευνοεί την αποφυγή του συνωστισμού. Όσοι θέλουν να αποφύγουν τα καλοκαιρινά πλήθη σε τουριστικά κέντρα ή πολυσύχναστα παραθαλάσσια θέρετρα, μπορούν να αναζητήσουν τη χαλάρωση και την ηρεμία στα εκπληκτικά ορεινά τοπία. Ειδικά εν μέσω πανδημίας η επιλογή ενός ορεινού μέρους για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις αποτελεί μια ελκυστική επιλογή, καθώς προσφέρει εκ των πραγμάτων μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Φαίνεται λοιπόν να αποτελεί μία ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν μεγαλύτερη ελευθερία και άνεση αυτήν την περίοδο. 

Ορεινός τουρισμός το καλοκαίρι

Τα τελευταία χρόνια ο ορεινός τουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου σε πολλές περιοχές, αλλά και η αύξηση των καταλυμάτων και των παροχών φιλοξενίας έχουν κάνει πλέον πιο εύκολη την πρόσβαση σε μέρη που παλαιότερα ήταν δύσκολο να προσεγγίσει κάποιος γρήγορα και ξεκούραστα. 

Ο ορεινός τουρισμός αποτελεί σίγουρα την καλύτερη πρόταση για τους φυσιολάτρες, καθώς η επαφή με τη φύση είναι αναπόφευκτη σε κάθε βήμα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μάλιστα, με την αύξηση της θερμοκρασίας, αποκαλύπτονται ξεχωριστά τοπία αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα των περιοχών. Καταρράκτες, ρυάκια, κρυμμένα φαράγγια, κορυφές, σπηλιές και δάση γίνονται πιο προσιτά σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες, ενώ κατά τη διάρκεια μιας βόλτας είναι πολύ πιθανό κάποιος να συναντήσει τα ζώα της περιοχής παρατηρώντας τα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι δραστηριότητες αναψυχής που μπορεί κάποιος να βρει στις ορεινές περιοχές ικανοποιούν την ανάγκη για απόδραση, περιπέτεια και «έκρηξη αδρεναλίνης». Πέρα από τις γνωστές αθλητικές χιονοδρομικές δραστηριότητες που προτιμούνται τον χειμώνα, υπάρχουν πολλές ξεχωριστές δραστηριότητες που περιμένουν όσους επιλέξουν τους θερινούς μήνες τον ορεινό τουρισμό, όπως η ορεινή ποδηλασία, η ορεινή πεζοπορία, η αναρρίχηση, το αλεξίπτωτο πλαγιάς κ.ά. Για εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν τον τοπικό χαρακτήρα των περιοχών ή θέλουν να εντρυφήσουν στη νοοτροπία των κατοίκων, δίνεται η ευκαιρία για επίσκεψη σε θρησκευτικούς πολιτισμικούς και αρχαιολογικούς χώρους ή η δυνατότητα συμμετοχής σε πολιτιστικά ή αθλητικά δρώμενα των περιοχών. Παράλληλα αναδύονται και άλλες μορφές τουρισμού που μπορούν να συνδυαστούν, όπως π.χ. ο αγροτουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός, ο οινοτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός κ.α.

Διάβασε ακόμα:

Η σύγχρονη τάση του οικοτουρισμού