Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της δουλείας

Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της δουλείας

Η «Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της δουλείας» γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Δεκεμβρίου. Η Ημέρα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και στην ενίσχυση των παγκόσμιων προσπαθειών για την καταπολέμηση της μάστιγας της δουλείας. Οι κυβερνήσεις, οι οργανώσεις και οι πολίτες καλούνται να αξιοποιήσουν την Ημέρα αυτή για να καταγγείλουν τις φρικαλεότητες της δουλείας που δυστυχώς ακόμη υπάρχει στον κόσμο. Η Ημέρα εστιάζει στην εξάλειψη και των σύγχρονων μορφών δουλείας όπως η εμπορία ανθρώπων, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η παιδική εργασία, ο καταναγκαστικός γάμος και η αναγκαστική στρατολόγηση παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις.

Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της δουλείας

Η Ημέρα γιορτάζεται από κυβερνήσεις, οργανισμούς και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπολογίζει τον αριθμό των θυμάτων της σύγχρονης δουλείας σε 40 εκατομμύρια παγκοσμίως. Και παρ’ όλο που η σύγχρονη δουλεία δεν ορίζεται από κάποιο δεσμευτικό νόμο, στον όρο περιλαμβάνονται πρακτικές εκμετάλλευσης στις οποίες ένα θύμα παγιδεύεται λόγω απειλών βίας, εξαναγκασμού, εξαπάτησης ή κατάχρησης εξουσίας. 

Αν και, από το 1995, η Ημέρα έχει ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στις φρικαλεότητες της δουλείας στην προσπάθεια για ηθική βελτίωση της ανθρωπότητας, η 2α Δεκεμβρίου αναγνωρίστηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας» μια ολόκληρη δεκαετία μετά την υποβολή της σχετικής έκθεσης της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ το 1985. Η Διεθνής Ημέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1995, δέκα χρόνια αργότερα. 

Η Μεγάλη Βρετανία κατάργησε τη δουλεία σε όλη την Κοινοπολιτεία το 1833. Ακολούθησαν η Γαλλία και οι Η.Π.Α το 1848 και το 1865, αντίστοιχα. Ο William Wilberforce, Βρετανός πολιτικός και φιλάνθρωπος, ηγήθηκε του κινήματος για την κατάργηση του δουλεμπορίου. Αν και το τελευταίο γνωστό πλοίο μετέφερε σκλάβους στην Κούβα το 1866, η Μαυριτανία είναι γνωστή ως η τελευταία χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε τη δουλεία το 1981, σχεδόν 120 χρόνια αφ’ ότου ο Αβραάμ Λίνκολν εξέδωσε τη περίφημη «Διακήρυξη Χειραφέτησης» στις Η.Π.Α. 

Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της δουλείας θα πρέπει να γιορτάζεται και μέσω της συνειδητοποιημένης καταναλωτικής συμπεριφοράς, δηλαδή με τη δέσμευσή μας να αγοράζουμε μόνο αγαθά που εντάσσονται στο «δίκαιο εμπόριο», όρος που υποδεικνύει ότι αυτά τα αγαθά παράγονται με ηθικό τρόπο και σε ανθρώπινες συνθήκες. Πρέπει να ελέγχουμε τόσο τις εταιρείες από τις οποίες αγοράζουμε όσο και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να σιγουρευόμαστε ότι δεν εφαρμόσθηκε βία και δουλεία στην παραγωγή των προϊόντων τους. Για τους επιχειρηματίες δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος εορτασμού της Ημέρας από τη δέσμευσή τους να παράγουν τα προϊόντα τους και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με ηθικά άμεμπτο τρόπο. Μπορούν επίσης να πείσουν συναδέλφους επιχειρηματίες και ακόμη και να επισημάνουν στα προϊόντα τους ότι παράγονται μόνο μέσω ηθικής εργασίας. 

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι σήμερα υπάρχουν 21 εκατομμύρια θύματα καταναγκαστικής εργασίας παγκοσμίως, τα οποία δημιουργούν συνολικά παράνομα κέρδη 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Εκτιμάται ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους που υφίστανται μορφές σύγχρονης δουλείας είναι παιδιά. 

Η Ημέρα είναι σημαντική γιατί είναι μια ευκαιρία για μια αλλαγή, κάνοντας αρκετούς ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τη μάστιγα της δουλείας και να δεσμευτούμε όλοι να την τερματίσουμε. Δεν υπάρχει καλύτερο κίνητρο για να προσπαθήσουμε συλλογικά για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον. 

Η Διεθνής Ημέρα εξάλειψης της δουλείας υπογραμμίζει τα διαχρονικά λάθη και τις παραλείψεις στον τομέα αυτό, καθώς εστιάζει και στις πεποιθήσεις και τους θεσμούς που έχουν υποστηρίξει τη δουλεία κατά το παρελθόν, παρακινώντας όλους μας να απαιτήσουμε κάτι καλύτερο με όχημα την ανθρωπιά μας και την ηθική μας.

Κοινωνικά