Πέντε ψυχολογικές ιδιότητες των νέων ψηφοφόρων

Πέντε ψυχολογικές ιδιότητες των νέων ψηφοφόρων

Στις φετινές εκλογές προστίθεται μία νέα γενιά ψηφοφόρων, αυξάνοντας το εκλογικό σώμα κατά 420.000 περίπου νέους ψηφοφόρους. Πολλοί θα απευθυνθούν στους γονείς τους για να ενημερωθούν τόσο για την εκλογική διαδικασία όσο και για το τι να ψηφίσουν. Κάποιοι άλλοι θα αναζητήσουν τα προγράμματα των υποψηφίων, θα παρακολουθήσουν εκπομπές, ή θα αναζητήσουν δεδομένα στα κοινωνικά δίκτυα για να αποκρυσταλλώσουν την άποψή τους. Αρκετοί θα σταθούν με σκεπτικισμό ή αδιαφορία απέναντι στη διαδικασία, γιατί θεωρούν ότι η πολιτική είναι δυσνόητη ή συγκρουσιακή ή τους απασχολούν περισσότερο άλλες πτυχές της ζωής τους, όπως οι ακαδημαϊκές επιδόσεις, το εργασιακό τους μέλλον ή οι σχέσεις τους.

Σύμφωνα με τη Marilyn Price-Mitchell, πολιτική ψυχολόγο υπάρχουν πέντε ψυχολογικές ιδιότητες των νέων ψηφοφόρων οι οποίες επηρεάζουν την ψήφο τους:

1.Αμφισβητίες του status quo

Οι νέοι ενήλικες αποτελούν μέρος της ενδιάμεσης γενιάς. Σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες που έχουν αποδεχθεί πτυχές της δημοκρατίας που μπορεί να μην τους αρέσουν ή με τις οποίες δεν συμφωνούν, οι νεότεροι ενήλικες έχουν την ψυχολογική ανάγκη να αμφισβητήσουν το status quo. Στην πραγματικότητα, είναι ένας σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι νέοι σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες. Οι ηγέτες που κερδίζουν την ψήφο των νέων είναι επιτυχημένοι στο να μεταφέρουν παθιασμένα μηνύματα ελπίδας και αλλαγής. Αυτοί οι ηγέτες συνδέονται συναισθηματικά με τη νεολαία με τρόπους που βοηθούν αυτούς τους νεότερους ψηφοφόρους να αισθάνονται ότι τους βλέπουν, τους ακούνε και τους καταλαβαίνουν.

2.Πιστοί στο κοινό καλό

Οι ψηφοφόροι μεταξύ 17 και 29 ετών εξελίσσονται από τον εγωκεντρισμό της εφηβικής τους ηλικίας σε μια συνειδητοποίηση του κοινού καλού. Έχουν φθάσει σε ένα στάδιο ανάπτυξης όπου πιστεύουν ότι οι νόμοι πρέπει να αλλάξουν ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων. Οι υποψήφιοι που κερδίζουν την ψήφο των νέων στις σημερινές δημοκρατίες συνδέονται με τους νέους σε θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα.

3.Αντίσταση στην κατεστημένη εξουσία

Η νόηση και η συναισθηματική κρίση αλλάζουν καθώς οι νέοι περνούν από τα στάδια της ηθικής ανάπτυξης. Οι νέοι ψηφοφόροι είναι γενικά πιο ιδεαλιστές από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους και έχουν ισχυρές ηθικές πεποιθήσεις. Σε αυτό το στάδιο της ζωής τους, αισθάνονται ότι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο και να υποστηρίξουν την ιδεολογία τους, χωρίς να υπεισέρχονται στα πρακτικά ζητήματα εφαρμογής. Οι πολιτικοί υποψήφιοι που δεν είναι μέλη της ισχυρής ελίτ συχνά συνδέονται με τη νεολαία με τρόπους που δεν μπορούν να κάνουν άλλοι υποψήφιοι, αποκλειστικά και μόνο λόγω της αντιληπτής θέσης τους ως αουτσάιντερ.

4.Οπαδοί προτύπων

Οι νέοι ενήλικες επηρεάζονται από τα πρότυπα και οι ιδιότητες που συνδέουν με αυτά συχνά αντανακλώνται στους υποψηφίους που θα ψηφίσουν. Σε μία πρόσφατη ερευνητική μελέτη της Mitchell πέντε ιδιότητες των προτύπων ξεχώρισαν. Οι υποψήφιοι θεωρούνται πρότυπα από τους νέους όταν διαθέτουν α) την ικανότητα να εμφυσήσουν στους νέους το πάθος τους, β) ένα σαφές σύνολο αξιών και την ικανότητα να ζουν σύμφωνα με αυτές τις αξίες, γ) εστίαση στους άλλους και όχι στον εαυτό τους, δ) αποδοχή των ανθρώπων που διαφέρουν από τους ίδιους και ε) ικανότητα να ξεπερνούν τα εμπόδια στη ζωή τους. Οι ηγέτες που κερδίζουν την ψήφο των νέων παρουσιάζουν πολλά ή όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που εκτιμούν οι νέοι ενήλικες.

5. Υποστηρικτές της Δεοντολογίας

Τα σκάνδαλα που σχετίζονται με τους πολιτικούς υποψηφίους έχουν αποδειχθεί από έρευνες ότι αποτελούν καταλύτες για τη λήψη αποφάσεων από τους νέους ενήλικες. Οι ηγέτες που είναι σε θέση να απέχουν από σκάνδαλα και να προφυλαχθούν από τις ηθικές αποτυχίες θα προσελκύσουν περισσότερο τους νέους.

Τέλος, η αποχή από την εκλογική  διαδικασία δεν είναι ασυνήθιστη στάση για τους νέους που συνήθως ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα να μην αισθάνονται σωστά ενημερωμένοι για τους πολιτικούς υποψηφίους και να θεωρούν την ψηφοφορία μία  δύσκολη διαδικασία.

Διάβασε ακόμα:

Επιλογή κωδικών πρόσβασης: πόσο προβλέψιμη είναι;

Σιδηροδρομικά ατυχήματα: Αιτίες και πρόληψη

Η σημασία της κοινωνικής δέσμευσης

Κοινωνικά