Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας σημαντικός κλάδος που να μην έχει ήδη επηρεαστεί από την  σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη, η οποία εκτελεί αντικειμενικές λειτουργίες χρησιμοποιώντας μοντέλα που εκπαιδεύονται με δεδομένα και συχνά εμπίπτει στις κατηγορίες της βαθιάς μάθησης ή της μηχανικής μάθησης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, καθώς η συλλογή και η ανάλυση δεδομένων έχει αυξηθεί σημαντικά χάρη στην ισχυρή συνδεσιμότητα IoT, τον πολλαπλασιασμό των συνδεδεμένων συσκευών και την ολοένα και ταχύτερη επεξεργασία των υπολογιστών.

Ο αντίκτυπος που έχει η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισχωρήσει σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής:

Μεταφορά: Σε λιγότερο από μία δεκαετία αναμένεται να έχουν τελειοποιηθεί, τα αυτόνομα αυτοκίνητα που θα αλλάξουν ολοκληρωτικά τον τρόπο που μεταφερόμαστε από τον έναν τόπο στον άλλο.

Μεταποίηση: Τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη εργάζονται παράλληλα με τους ανθρώπους για να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα εργασιών, όπως η συναρμολόγηση και η στοίβαξη. Επιπλέον, οι αισθητήρες προγνωστικής ανάλυσης διατηρούν την ομαλή λειτουργία του εξοπλισμού.

Υγειονομική περίθαλψη: Στον αναπτυσσόμενο τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με τεχνητή νοημοσύνη, αναμένεται ότι οι ασθένειες θα διαγιγνώσκονται ταχύτερα και ακριβέστερα, η ανακάλυψη φαρμάκων θα επιταχυνθεί και θα εξορθολογισθεί, οι εικονικοί βοηθοί νοσηλευτών θα παρακολουθούν τους ασθενείς 24 ώρες το 24ωρο και η ανάλυση τεράστιου όγκου δεδομένων θα βοηθά στη δημιουργία μιας πιο εξατομικευμένης εμπειρίας για τους ασθενείς.

Εκπαίδευση: Τα σχολικά βιβλία ήδη ψηφιοποιούνται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Αναμένεται ότι οι εικονικοί καθηγητές θα βοηθούν τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους και παράλληλα η ανάλυση προσώπου θα αξιολογεί τα συναισθήματα των μαθητών για να ταυτοποιηθεί αυτός που δυσκολεύεται ή βαριέται και να προσαρμοστεί καλύτερα η εκπαιδευτική διαδικασία στις ατομικές ανάγκες των μαθητών.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης: Η δημοσιογραφία αξιοποιεί επίσης την τεχνητή νοημοσύνη και θα συνεχίσει να επωφελείται από αυτήν χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για την κατανόηση πολύπλοκων οικονομικών αναφορών, ή για την παραγωγή γραπτού έργου μέσω των αυτοματοποιημένων προγραμμάτων.

Εξυπηρέτηση πελατών: Τέλος, η Google εργάζεται πάνω σε έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να πραγματοποιεί κλήσεις που μοιάζουν με ανθρώπινες κλήσεις για να κλείσετε ραντεβού, ας πούμε, στο κομμωτήριο της γειτονιάς σας. Εκτός από τις λέξεις, το σύστημα καταλαβαίνει το πλαίσιο και τις αποχρώσεις.

Σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να συμβάλλει στη βιωσιμότητα, την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ιδανικά μέσω της χρήσης εξελιγμένων αισθητήρων, οι πόλεις θα γίνουν λιγότερο μολυσμένες και γενικά πιο βιώσιμες. 

Αυτοί οι τομείς είναι σημαντικοί αλλά αποτελούν ένα μικρό δείγμα από το πώς η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισβάλλει στον κόσμο μας και αλλάζει την καθημερινότητά μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την εργασία.

Διάβασε ακόμα:

Θέσεις εργασίας που προκύπτουν χάρη στα ρομπότ

Τα ρομπότ στην παραγωγική διαδικασία

Οι ημιαγωγοί και η σύνδεσή τους με την πρόοδο της τεχνολογίας