Τι σας κάνει να υποθέσετε ότι κάποιος είναι πλούσιος; Τα πολύ ακριβά ρούχα μπορεί να είναι ένας δείκτης. Ή ένα πολυτελές σπίτι. Τα πράγματα που θα μας έκαναν να νιώσουμε πλούσιοι, ωστόσο, δεν συνοδεύονται απαραίτητα από μία τιμή. Η πλειονότητα των ανθρώπων συμφωνεί. Ποιες είναι όμως οι κύριες συνιστώσες που συντελούν στο να νιώθει κανείς πλούσιος;

Απόλαυση εμπειριών αντί κατοχής υλικών αγαθών. Θα προτιμούσατε να εξερευνήσετε μια νέα πόλη με την οικογένειά σας ή να έχετε ένα ακριβό αυτοκίνητο; Πολλοί συμφωνούν ότι «πλούτος» είναι να απολαμβάνεις εμπειρίες περισσότερο από το να κατέχεις πράγματα. Το να έχετε χρόνο να δοκιμάσετε νέα πράγματα ή να κάνετε αυτό που ήδη αγαπάτε μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πλήρεις και ικανοποιημένοι, ακόμα κι αν δεν είναι μια δραστηριότητα που κάνουν οι πλούσιοι. Εναπόκειται σε εσάς να βρείτε τα πράγματα που σας αρέσουν και αν αυτό είναι κάτι που δεν έχετε απαραίτητα την πολυτέλεια να κάνετε συχνά, σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας φέρνει χαρά. Αυτό που σε κάνει χαρούμενο μπορεί να είναι οι διακοπές. Τι είναι αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους στα ταξίδια; Είναι η ευκαιρία να μάθετε για μια νέα κουλτούρα, να δοκιμάσετε νέα φαγητά ή απλώς η αποσύνδεση από τη δουλειά και η ευκαιρία επαναφόρτισης; Μόλις προσδιορίσετε το πραγματικό αντικείμενο της επιθυμίας σας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε σε θέση να το κάνετε σε μια προσιτή τιμή. Συχνά ξεχνάμε ότι μπορούμε να απολαύσουμε μια υπέροχη παράσταση δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος.

Αποφυγή της σύγκρισης με άλλους: Η επίδειξη πλούτου άλλων ατόμων, όπως ακριβοί γάμοι ή πολυτελείς κατοικίες, μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε ζήλια και να σας δημιουργήσουν έξτρα οικονομικό άγχος. Ωστόσο, το 70% των ανθρώπων λέει ότι το να έχουν αρκετά χρήματα για να μειώσουν το στρες τους είναι πιο σημαντικό από το να έχουν περισσότερα χρήματα από άλλους. Ο υψηλότερος μισθός ή η πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το οικονομικό άγχος. Αλλά πέρα από την κάλυψη των βασικών αναγκών, τα περισσότερα χρήματα δεν θα σας φέρουν αυτόματα ηρεμία. Ναι, τα χρήματα θα σας δώσουν σταθερότητα, ασφάλεια και πόρους, αλλά με αυτά τα χρήματα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τους πόρους για ουσιαστικές και όχι πλασματικές ανάγκες. Μπορεί να υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα που σας έχουν κάνει να δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα χρήματά σας. Είναι μια λανθασμένη αντίληψη ότι περισσότερα χρήματα θα λύσουν τα εσωτερικά σας προβλήματα.

Μια υγιής ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αντί για τη μεγιστοποίηση των κερδών. Σε έναν τέλειο κόσμο μπορεί να έχετε μια δουλειά που πληρώνει καλά και σας προσφέρει μια καλή ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής. Επιλέγοντας μεταξύ των δύο, ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ότι μια υγιής ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής θα σήμαινε περισσότερα για αυτούς από τη μεγιστοποίηση των κερδών τους όταν πρόκειται για τον καθορισμό της έννοιας του «πλούτου». Παρόμοια με την ιδέα ότι ίσως χρειαστεί να προσδιορίσετε γιατί απολαμβάνετε ορισμένες εμπειρίες, θα πρέπει να αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας αρέσει ή τι δεν σας αρέσει στη δουλειά σας προτού σκεφτείτε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. Το πρόβλημα μπορεί να είναι ότι πληρώνεστε ελάχιστα, αλλά μπορεί να είναι ότι είστε καταπονημένοι. Απολαμβάνετε τις διακοπές τόσο πολύ επειδή περνάτε καλά ή επειδή έχετε απομακρυνθεί από το εργασιακό σας περιβάλλον; Το να βρείτε τη δουλειά που σας ταιριάζει θα συμβάλλει σε μια «πλούσια» ζωή. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι κερδίζετε περισσότερα ή θα μπορούσε να σημαίνει ότι εργάζεστε κάπου που σας δίνει ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα. Το παν είναι να βρεις αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα.

Η απόλαυση ουσιωδών εμπειριών, η μείωση του οικονομικού άγχους και η υγιής ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αξίζουν περισσότερο από το να κατέχετε ακριβά πράγματα, να έχετε περισσότερα χρήματα από τους συνομηλίκους σας και να μεγιστοποιείτε συνεχώς τα κέρδη σας. Περισσότερα χρήματα κάνουν μερικά από αυτά τα πράγματα πιο εφικτά, αλλά σίγουρα μπορείτε να ζείτε «πλούσια» χωρίς να έχετε την καθαρή αξία ενός πλούσιου ατόμου.