Η προσφορά και η ζήτηση είναι ο πιο σημαντικές καθοριστικές παράμετροι των τιμών των κρυπτονομισμάτων. Αυτή είναι μια βασική οικονομική αρχή.

Πώς καθορίζεται η τιμή ενός κρυπτονομίσματος;

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός bitcoins σε κυκλοφορία και νέα bitcoins δημιουργούνται με προβλέψιμο και μειωμένο ρυθμό, πράγμα που σημαίνει ότι η ζήτηση πρέπει να ακολουθεί αυτό το επίπεδο πληθωρισμού για να διατηρείται η τιμή σταθερή. Καθώς το bitcoin εξακολουθεί να είναι μια σχετικά μικρή αγορά σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσε να είναι, δεν απαιτούνται σημαντικά ποσά για να ανεβεί ή να μειωθεί η τιμή και έτσι το bitcoin παραμένει πολύ ασταθές.

Η προσφορά και η ζήτηση είναι οι πιο σημαντικές καθοριστικές παράμετροι των τιμών των κρυπτονομισμάτων. Αυτή είναι μια βασική οικονομική αρχή. Εάν ένα crypto έχει υψηλή προσφορά με μικρή ζήτηση από εμπόρους και χρήστες, τότε η αξία του θα μειωθεί. Αντίθετα, εάν η προσφορά ενός crypto είναι περιορισμένη και η ζήτηση υψηλή, η αξία του θα αυξηθεί.

Αυτό συνδέεται με το στοιχείο της «σπανιότητας» (“scarcity”) που αυξάνει τις τιμές και είναι ένας από τους παράγοντες που συνέβαλε στην εκτόξευση της τιμής του bitcoin. Η παραγωγή bitcoins θα περιορισθεί στα 21 εκατομμύρια νομίσματα -ένα σχετικά χαμηλό νούμερο σε σύγκριση με άλλα tokens -ενώ η ζήτηση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό αίσθημα επηρεάζουν επίσης πολύ την τιμή των crypto. Εάν μια πλατφόρμα έχει αρνητική δημοσιότητα, η τιμή αυτού του νομίσματος μειώνεται. Ενώ, εάν το ίδιο νόμισμα λαμβάνει υποστήριξη υψηλού προφίλ και κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, η τιμή σίγουρα θα αυξηθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το ανθρώπινο αίσθημα και τη διαφημιστική εκστρατεία.

Άλλοι παράγοντες που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην τιμή περιλαμβάνουν το επίπεδο χρησιμότητας των crypto και το κατά πόσο η πλατφόρμα blockchain επιλύει πραγματικά προβλήματα. Η δυσκολία εξόρυξης των crypto επηρεάζει επίσης την αξία -όσο μεγαλύτερη η δυσκολία εξόρυξης και άρα όσο δυσκολότερο να αυξηθεί η προσφορά του νομίσματος, τόσο κινείται ανοδικά η τιμή σε περιόδους υψηλής ζήτησης.

Πολλοί συγκρίνουν την ταχεία άνοδο των κρυπτονομισμάτων με την κερδοσκοπική φούσκα της “Tulip-mania” στις Κάτω Χώρες τον 17ο αιώνα, αλλά τα bitcoins φαίνεται να είναι πιο σταθερά, καθώς πολλοί επενδυτές έχουν μπει στην αγορά με σοβαρές προθέσεις. Ενώ οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές κερδίζουν πραγματοποιώντας συναλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα -αντί να τα αγοράζουν και να τα κρατούν για αρκετά χρόνια- υπάρχουν πλατφόρμες που επιτρέπουν σύνθετες αποδόσεις. Ενώ σίγουρα μπορείτε να κερδίσετε χρήματα από τα crypto με αγορά και πώληση, ανεξάρτητα από την εμπειρία στο εμπόριο, θα υπάρχει πάντα ένα στοιχείο τύχης.

Γιατί η τιμή αλλάζει τόσο συχνά; Αυτό ονομάζεται μεταβλητότητα και δεν είναι μόνο η συναλλαγματική ισοτιμία που φαίνεται να μεταβάλλεται καθημερινά. Η τιμή των μετοχών, των εμπορευμάτων, των νομισμάτων, του πετρελαίου και πολλών άλλων προϊόντων, μπορεί να είναι επίσης ασταθής, με διαρκείς αυξομειώσεις έναντι ενός βασικού νομίσματος (όπως το δολάριο).

Η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με άλλες τοποθετήσεις. Δεν χρειάζονται σημαντικά χρηματικά ποσά για να μετακινηθεί η τιμή πάνω ή κάτω, επομένως η τιμή παραμένει ασταθής.

Εάν κάτι είναι χρήσιμο και σπάνιο, θα έχει αξία και τιμή. Ένα κρυπτονόμισμα που αποδεικνύεται χρήσιμο και σπάνιο σίγουρα έχει αξία και τιμή που δευτερογενώς θα επηρεάζονται από την προσφορά και τη ζήτηση.

Επιχειρηματικότητα