Πώς λειτουργούν τα QR Codes

Πώς λειτουργούν τα QR Codes

Όλοι έχουμε ακούσει για τα “QR Codes” και πιθανώς έχουμε αναρωτηθεί για τις λειτουργίες τους. Τα QR Codes είναι μια μορφή barcode (γραμμωτός κώδικας) δύο διαστάσεων, που «διαβάζεται» από ψηφιακές συσκευές με σκοπό την αποθήκευση πληροφοριών. Τα QR λαμβάνουν ουσιαστικά μια πληροφορία και τη μεταφέρουν στη συσκευή. Για την ανάγνωση χρειάζεται μόνο μια συσκευή με κάμερα και πρόσβαση στο internet.

QR σημαίνει «Quick Response», δηλαδή γρήγορη ανταπόκριση, επειδή η «ανάγνωση» γίνεται πολύ γρήγορα από τις συσκευές. Τα δεδομένα αποκωδικοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα. Άρα, QR Code ουσιαστικά σημαίνει “Κώδικας ταχείας ανταπόκρισης”.

Ο κώδικας QR έχει “καταγωγή” από την Ιαπωνία, όπου αρχικά αναπτύχθηκε για τη σήμανση των μονάδων και των εξαρτημάτων του τμήματος εφοδιασμού της Toyota.

Ο κωδικός QR σαρώνεται από μια συσκευή και διαβάζεται αμέσως χρησιμοποιώντας μια κάμερα smartphone. Κάθε QR Code αποτελείται από έναν αριθμό μαύρων τετραγώνων και κουκίδων που αντιπροσωπεύουν κάποια κομμάτια πληροφοριών. Κατά την σάρωση ο κώδικας «μεταφράζει» τις πληροφορίες σε κάτι που είναι εύκολα κατανοητό για τον χρήστη, αποτυπώνοντας τις στην οθόνη της συσκευής. Για παράδειγμα, ένα εστιατόριο μπορεί να έχει το μενού σε μορφή κωδικού QR. Κατά την σάρωση του κωδικού με τη συσκευή μας εμφανίζεται στην οθόνη το μενού.

Πώς λειτουργούν τα QR Codes

Τα QR χρησιμοποιούνται τόσο στην καθημερινότητά μας, όσο και για εταιρικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο marketing, στις επαγγελματικές κάρτες, στις συσκευασίες προϊόντων, σε εισιτήρια και κουπόνια, σε διαφημιστικά φυλλάδια και έντυπα, σε εταιρικά οχήματα, σε ταμπελάκια προσωπικού, σε καταλόγους καταστημάτων εστίασης, στις συναλλαγές και σε πλείστες εφαρμογές, ιστοσελίδες και sites.

Είναι βέβαιο ότι τα QR θα συνεχίσουν να μας διευκολύνουν όλο και περισσότερο. Στις τελευταίες εκδόσεις των iPhone και των Android υπάρχει η δυνατότητα σάρωσης QR χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη εφαρμογή. Με την camera του iPhone εστιάζουμε στο σημείο που θέλουμε να σαρώσουμε και στην οθόνη εμφανίζεται μια ειδοποίηση που μας επιτρέπει την πρόσβαση. Η διαδικασία είναι παρόμοια και για τις Android συσκευές.

Υπάρχει, ωστόσο, η δυνατότητα να εγκαταστήσουμε κάποια εφαρμογή σάρωσης κωδικών. Υπάρχουν διάφορες τέτοιες εφαρμογές τόσο για iOS, όσο και για Android. Η δημιουργία ενός κωδικού QR είναι πλέον μια αρκετά απλή διαδικασία. Για δωρεάν δημιουργία QR Code, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα online εργαλείο (πχ. το «QR Generator» ή το «QR Code Monkey»).

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα QR Codes θα ανθίσουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Ήδη η χρήση τους έχει γενικευθεί και από εκεί που ήταν σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο των βιομηχανιών, έγιναν καθημερινό εργαλείο όλων μας ως αναπόσπαστο μέρος του ψηφιακού κόσμου που ολοένα και επεκτείνεται. Θα βρίσκονται, μάλιστα, τόσο στην υπηρεσία των πολιτών, όσο και των εταιρειών, διευκολύνοντας τις διαδικασίες και τη ζωή μας.

Διάβασε ακόμα:

Το διαδίκτυο ως εκπαιδευτικό εργαλείο

Οι δυσκολίες που συνδέονται με την ελκυστική εμφάνιση

Η προσωπικότητα στην εργασία

Κοινωνικά