Είναι δεδομένο ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και σίγουρα δεν μπορούν να ταιριάζουν όλοι μεταξύ τους. Ο παραπάνω κανόνας ισχύει και στο εργασιακό περιβάλλον. Ποιοι είναι όμως οι πιο συνηθισμένοι τύποι συνεργατών που είναι δύσκολοι στη διαχείριση και τι μπορείτε  να κάνετε για να καταφέρετε να έχετε μία αρμονική ή έστω ακίνδυνη συνεργασία όταν θα πρέπει να συνυπάρξετε μαζί τους;

Ο αρνητικά σκεπτόμενος

Αυτή η κατηγορία αναφέρεται στα άτομα εκείνα που έχουν πάντα κάτι αρνητικό να πουν. Πολλές φορές βέβαια μπορεί να βοηθήσουν σε μία ομάδα, αφού είναι αυτοί που θα καταδείξουν πρώτα κάτι που ίσως έχει παραληφθεί ή μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε καταστροφή. Όταν τα άτομα αυτά δημιουργήσουν ή επισημάνουν ένα πρόβλημα, καλό είναι να μην το αφήσετε να περάσει έτσι. Μπορείτε να ρωτήσετε τι εννοεί, τι πιστεύει ο ίδιος και τι θα πρότεινε για αλλαγή. Ίσως από αυτή τη συζήτηση, μπορεί να διαπιστωθεί κάποια λεπτομέρεια που ίσως σας έχει ξεφύγει, ή που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί διαφορετικά. 


Υπερβολικά ανταγωνιστικός

Τα άτομα που είναι υπερβολικά ανταγωνιστικά συνήθως προσπαθούν να σαμποτάρουν τους άλλους ανθρώπους και να επωφεληθούν από πρόσωπα και καταστάσεις για να ανελιχθούν.  Η ύπαρξη ανταγωνιστικού συναδέλφου μπορεί να είναι πλεονέκτημα, εάν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Ο υγιής ανταγωνισμός στο χώρο εργασίας μπορεί ακόμη και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εργαστούν σκληρότερα. Ωστόσο, αποτελεί πρόβλημα εάν τα άτομα αυτά είναι υπερβολικά ανταγωνιστικά με άλλα άτομα στη δουλειά και δεν προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια. Προσπαθήστε να τους δείξετε ότι θέλετε να συνεργαστείτε μαζί τους και όχι εναντίον τους. Στο πλαίσιο της συνεργασίας σας φροντίστε να έχετε πάντα αποδείξεις για αυτά που κάνατε. Δώσετε έμφαση στο δικό σας μερίδιο της δουλειάς και μη χάσετε το στόχο σας. Στο τέλος της ημέρας η πετυχημένη ολοκλήρωση ενός έργου θα ωφελήσει και εσάς. 


Κουτσομπόλης

Όταν οι άνθρωποι περνούν χρόνο μαζί στη δουλειά, σίγουρα θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα θέλει να μαθαίνει όλες τις πληροφορίες και φυσικά να τις μοιραστεί με όποιον θέλει να τις ακούσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να είστε διακριτικοί και να κρατάτε μία ουδέτερη στάση. Μπορείτε να αποφύγετε με τρόπο ερωτήσεις που τυχόν να σας θέσουν στο μάτι του κυκλώνα. 


Θύτης

Δυστυχώς, ο εκφοβισμός δεν τελειώνει μετά το σχολείο. Αυτός ο τύπος συναδέλφου θα διαλέξει τα άτομα που θα τον περιβάλλουν, θα κατηγορήσει εύκολα τους άλλους ή θα πειράξει έντονα κάποιον, ξεπερνώντας τα όρια πολλές φορές. Τα άτομα αυτά καλό θα είναι να τα κρατήσετε σε απόσταση. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο θα αλληλεπιδράσετε μαζί τους και σίγουρα χρειάζεται να θωρακίσετε τον εαυτό σας απέναντί τους.