Η παρατεταμένη οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις οικονομικές προκλήσεις που προήλθαν από την πανδημική κρίση έχουν οδηγήσει αρκετούς σε ανθρώπους στο χείλος της χρεωκοπίας. Πολλοί καταφεύγουν στη διαδικασία της πτώχευσης για να διασώσουν ό,τι μπορούν. 

Το άγχος που οδηγεί στην πτώχευση μπορεί συχνά να είναι συντριπτικό και δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι που καταθέτουν αίτηση πτώχευσης δεν έχουν περάσει ποτέ πριν από τη διαδικασία και πιθανότατα δεν σκέφτηκαν ποτέ ότι θα χρειαστεί να το κάνουν. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα άγχους, αποτυχίας και απελπισίας. Παράλληλα, υπάρχει και το κοινωνικό στίγμα γύρω από την υποβολή αίτησης πτώχευσης. Παρά το γεγονός ότι η πτώχευση είναι αρκετά συχνή για τους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, θεωρείται ως μια ντροπιαστική διαδικασία που το στίγμα της καταδιώκει τους πτωχεύσαντες για πολλά χρόνια. 

Πώς να αντιμετωπίσεις το στρες της πτώχευσης

Εάν αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο πτώχευσης, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντέξετε τη διαδικασία είναι να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας. Η κοινή γνώμη θεωρεί την πτώχευση ως απόρροια κακών αποφάσεων και ατυχών επιλογών, αλλά η αλήθεια είναι ότι η πτώχευση είναι ένα εργαλείο που θέσπισε η κυβέρνηση για να προστατεύει τους οφειλέτες από τους κακόβουλους πιστωτές και το υπερβολικό χρέος. 

Αντί λοιπόν να σκέφτεστε το άγχος της πτώχευσης ή να τη βλέπετε ως μια ντροπιαστική έκβαση του χρέους, σκεφτείτε την υπό ένα πιο αισιόδοξο πρίσμα. Η πτώχευση, στην απλούστερη μορφή της, είναι μια νέα αρχή. Είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσετε από την αρχή, να ανασυνταχθείτε μετά τις προηγούμενες οικονομικές σας επιλογές. Η υποβολή αίτησης πτώχευσης σας παρέχει μια ανανεωμένη αίσθηση οικονομικής ανεξαρτησίας. Θα είστε σε θέση να αρχίσετε να ανοικοδομείτε τα οικονομικά σας, την πιστοληπτική σας ικανότητα και τις αποταμιεύσεις σας, χωρίς τον φόβο και το άγχος των διαφαινόμενων χρεών και των πιστωτών.

Με ένα νέο, καθαρό ξεκίνημα μπορείτε να αποφύγετε τα λάθη που κάνατε προηγουμένως και να προετοιμαστείτε για το μέλλον. Ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε οποιοδήποτε έργο είναι να το σπάσετε σε μικρότερα βήματα.Το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι να διαμορφώσετε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της διαδικασίας. Συγκεντρώστε όλα τα έγγραφα που χρειάζεστε, και ξεκαθαρίστε τη γραφειοκρατία που θα πρέπει να συμπληρωθεί, τους ανθρώπους που θα πρέπει να συμβουλευτείτε και τις εργασίες που θα πρέπει να γίνουν.

Αφού έχετε μια σταθερή λίστα με όλα όσα πρέπει να γίνουν, βάλτε τα σε μια σειρά που να έχει νόημα και κάντε τουλάχιστον ένα πράγμα κάθε μέρα για να βοηθήσετε στην ολοκλήρωση αυτής της λίστας. Κάποιες μέρες θα είναι πιο παραγωγικές από άλλες, αλλά εφόσον κάνετε σταθερή πρόοδο, θα μπορέσετε να μειώσετε το άγχος της πτώχευσης. Απλώς να θυμάστε να κάνετε διαλείμματα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. 

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε το άγχος της πτώχευσης είναι να ζητήσετε εξωτερική βοήθεια. Ο πιο προφανής τρόπος για να αναζητήσετε αυτή τη βοήθεια είναι μέσω ενός δικηγόρου πτώχευσης. Ένας δικηγόρος εξειδικευμένος στις πτωχεύσεις θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στις νομικές πτυχές της διαδικασίας, θα διασφαλίσει ότι τίποτα δεν θα μείνει ανεκτέλεστο και θα διαχειριστεί πολλές από τις πιο περίπλοκες εργασίες για εσάς.

Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία θα πρέπει να αρχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι. Τα μέλη της οικογένειας, οι φίλοι και οι συνάδελφοι μπορούν όλοι να σας δώσουν συμβουλές σχετικά με την κατάσταση και να είναι δίπλα σας όταν το χρειάζεστε. Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε το άγχος της πτώχευσης είναι να κρατάτε τα αρνητικά συναισθήματα κρυμμένα. Παράλληλα με το να μιλάτε σε άτομα που εμπιστεύεστε, η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως η άσκηση, η διατροφή, και η ρύθμιση του ύπνου σας, θα συμβάλουν στη βελτίωση της σωματικής σας υγείας. Και οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο υγιείς είστε σωματικά, τόσο πιο υγιείς θα είστε και ψυχικά.

Αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Η θεραπεία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φτάσετε στη ρίζα του άγχους και να αναπτύξετε υγιέστερους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματός σας.

Διάβασε ακόμα:

Η σχέση μεταξύ του στρες και της επίδοσης σύμφωνα με τον νόμο Yerkes-Dodson

8 απλοί τρόποι να περιορίσεις τα έξοδα της επιχείρησής σου

Η έννοια της κυκλικής οικονομίας