Πώς να αντιμετωπίσουμε τις αποτυχίες με επωφελή για μας τρόπο

Πώς να αντιμετωπίσουμε τις αποτυχίες με επωφελή για μας τρόπο;

Η γεύση της αποτυχίας είναι πικρή και μας αφήνει να βασανιζόμαστε από αυτοαμφισβήτηση. Δεκάδες ερωτήματα κυριεύουν το μυαλό μας και μας στοιχειώνουν: «Έτσι θα είναι η ζωή μου για πάντα;», «Δεν θα είμαι ποτέ οικονομικά ανεξάρτητος;», «Κι αν δεν αλλάξει τίποτε και καταλήξω μόνος;». Αυτού του τύπου οι ερωτήσεις δημιουργούν μια αδύνατη αφήγηση που δεν αφήνει περιθώριο για τα λάθη ή τις αστοχίες που είναι αναπόφευκτα στον δρόμο της εξέλιξης. 

Αντί λοιπόν να εμπλεκόμαστε σε σενάρια καταστροφής και αυτολύπησης υπάρχουν τρεις βασικές τεχνικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όταν οι αποτυχίες μας βγάζουν για λίγο εκτός ισορροπίας.

1. Επιλέξτε την αυτοσυμπόνια έναντι της αυτοκριτικής

Μερικές φορές παγιδευόμαστε σε φαύλους κύκλους που αφορούν τον καθορισμό αδύνατων προτύπων, την αποτυχία να τα επιτύχουμε και το αίσθημα ανυπέρβλητης ντροπής ως αποτέλεσμα (το οποίο μπορεί να μας ωθήσει να θέσουμε ακόμη υψηλότερα πρότυπα την επόμενη φορά). Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο είναι να εξαλείψουμε τη ντροπή και την αυτοτιμωρία μέσω της αυτοσυμπόνιας – δηλαδή, δίνοντας στον εαυτό μας την ίδια καλοσύνη που θα δίναμε σε άλλους ανθρώπους στη θέση μας. Η αυτοσυμπόνια σημαίνει ότι:

• Παρατηρείτε πότε υποφέρετε (χωρίς να αναλώνεστε στα συναισθήματά σας ή να τα αποφεύγετε)

• Συνειδητοποιείτε ότι το να βιώνετε οδύνη είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης (σε αντίθεση με το να αισθάνεστε απομονωμένοι από αυτές τις εμπειρίες)

• Προσφέρετε στον εαυτό σας καλοσύνη (σε αντίθεση με το να ασκείτε αρνητική κριτική)

Η αυτοσυμπόνια δεν έχει μόνο θετικό αντίκτυπο στην ευημερία και τη σωματική μας υγεία, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αλλαγή της πορείας της ζωής μας, σπάζοντας παθολογικά μοτίβα στα οποία μπορεί να κολλήσουμε.

2. Χρησιμοποιήστε την ενσυνειδητότητα

Η προσπάθειά μας να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες των πράξεών μας, συχνά μας οδηγεί στο να κρίνουμε τον εαυτό μας, να αντιδρούμε υπερβολικά συναισθηματικά και αναπτύσσουμε δυσπροσαρμοστικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης, μετά από μία αποτυχία.

Η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει να ξαναβρούμε την ψυχική μας ισορροπία, χωρίς να ξοδεύουμε χρόνο και ενέργεια για να αποφύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα.

Η άσκηση της ενσυνειδητότητας μέσω πρακτικών όπως ο διαλογισμός, και η αντικειμενική παρατήρηση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε ενσυνείδητη προσωπικότητα.

Σύμφωνα με τις αξίες της ενσυνειδητότητας μετά από μία αποτυχία θα πρέπει να σκεφτούμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχουν οι πράξεις σας και να αφήσουμε τα συναισθήματα να μας κατακλύσουν (χωρίς να τα αποφεύγουμε) και να υποχωρήσουν πριν λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση.

3. Σκεφτείτε πώς θέλετε να σας θυμούνται

Σκεφτείτε για λίγο πώς θέλετε να σας θυμούνται και την κληρονομιά που θέλετε να αφήσετε πίσω σας. Δεν χρειάζεται να είναι μεγαλόπνοη, απλά χρειάζεται να είναι γνήσια. «Θέλετε να είστε κάποιος που προσπαθεί και δεν τα παρατά», «Θέλετε να σας θυμούνται για τον τρόπο που αντιμετωπίζατε τις δυσκολίες;». Παρόμοιες σκέψεις μας βοηθούν να γίνουμε οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας στο μέλλον.

Όλοι μας είμαστε οι χειρότεροι εχθροί μας κατά καιρούς. Για να σπάσετε ένα αυτοκαταστροφικό, (1) γίνετε πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας επιλέγοντας την αυτοσυμπόνια αντί της αυτοκριτικής, (2) εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότηταγια να ξεπερνάτε τα συναισθηματικά κύματα και (3) σκεφτείτε την κληρονομιά που θα θέλατε να αφήσετε πίσω σας και αφήστε την να καθοδηγήσει τις πράξεις σας στο παρόν.

Διάβασε ακόμα:

Εργαζόμενοι με ψυχική σκληρότητα

H διαπροσωπική νοημοσύνη

To φαινόμενο ghosting στην εργασία

Ψυχολογία