Για να κερδίσετε οποιαδήποτε θέση εργασίας, πρέπει να πείσετε τον υπεύθυνο της συνέντευξης ότι είστε ο ισχυρότερος υποψήφιος. Η απάντηση στην ερώτηση “γιατί να σας προσλάβω;” είναι η ευκαιρία σας να το αποδείξετε.

Για να βεβαιωθείτε ότι θα δώσετε μια αποτελεσματική απάντηση σε αυτή την ερώτηση, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για την πιο κατάλληλη απάντηση.

Εναλλακτικοί τρόποι υποβολής αυτής της ερώτησης

Τι σας κάνει τον καλύτερο υποψήφιο;
Γιατί είστε ένας ισχυρός υποψήφιος;
Γιατί είστε ο ισχυρότερος υποψήφιος;
Τι σας κάνει να ταιριάζετε καλύτερα για αυτή τη θέση;

Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της ερώτησης;

Ο πρώτος σκοπός αυτής της ερώτησης είναι να διαπιστωθεί πόσα γνωρίζετε για την εταιρεία και πόσο πολύ θέλετε να ενταχθείτε σε αυτήν. Ως εκ τούτου, αν ο υπεύθυνος της συνέντευξης ακούσει ότι έχετε κάποια γνώση σχετικά με τους στόχους, τα οράματα και την ιστορία της εταιρείας, θα δώσετε μία πολύ καλή εντύπωση. Επίσης, θα χαρεί να ακούσει πόσο πρόθυμος είστε να ενταχθείτε στην εταιρεία, ένας υποψήφιος με αυτογνωσία και σχέδιο δράσης συνήθως παίρνει και τα εύσημα.

Δεύτερον, η ερώτηση αυτή αποσκοπεί στην εξάλειψη οποιασδήποτε αμφιβολίας κατά τη διαδικασία πρόσληψης. Ως εκ τούτου, αυτή η ερώτηση είναι η ευκαιρία σας να εξαλείψετε κάθε αμφιβολία και να δηλώσετε γιατί θα πρέπει να είστε η πρώτη επιλογή. Εδώ, ο υπεύθυνος της συνέντευξης θέλει να ακούσει τα καλύτερα επιτεύγματά σας που σχετίζονται με την περιγραφή της θέσης εργασίας και πόσο σίγουρος είστε για την ικανότητά σας να ευδοκιμήσετε στο συγκεκριμένο ρόλο.

Πώς να σχεδιάσετε την απάντησή σας

Το μυστικό για να απαντήσετε στο ερώτημα “γιατί να σας προσλάβω;” είναι η προετοιμασία και η αυτοπεποίθηση. Θα πρέπει να αναδείξετε τα πιο δυνατά επιτεύγματά σας, τις γνώσεις σας για την εταιρεία και ό,τι σας κάνει να ξεχωρίζετε από το πλήθος.

Αναδείξτε τα πιο δυνατά επιτεύγματά σας

Είναι σημαντικό να αντιστοιχίσετε τα πιο μεγάλα επιτεύγματά σας με την περιγραφή της θέσης εργασίας. Διαβάστε την περιγραφή της θέσης εργασίας κατά τον προγραμματισμό σας και επισημάνετε τα επιθυμητά κριτήρια. Στη συνέχεια, επιλέξτε παραδείγματα από τις περιπτώσεις που έχετε επιδείξει αυτές τις ιδιότητες.

Ενημερωθείτε για την εταιρεία

Η εκμάθηση της εταιρείας είναι απαραίτητη για να γίνετε συμπαθής στη συνέντευξη και να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να συνδέσετε τις απαντήσεις σας με την εταιρεία. Περιηγηθείτε στον ιστότοπο της εταιρείας για να μάθετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Η έρευνα για τις αξίες και την ιστορία της εταιρείας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξετε ότι έχετε κατανοήσει τι πρεσβεύει η εταιρεία. Με το να ενημερωθείτε για την εταιρεία κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού σας, θα δείξετε πόσο πολύ θέλετε να ενταχθείτε στην εταιρεία και θα δώσετε ενδείξεις για το πώς θα μπορούσατε να ταιριάξετε με την εταιρική κουλτούρα.

Καθορίστε τι σας καθιστά έναν ενδιαφέροντα υποψήφιο

Η τελική οδός προς την επιτυχία όταν απαντάτε σε αυτή την ερώτηση είναι να σκεφτείτε τι σας κάνει έναν ενδιαφέροντα υποψήφιο. Μπορείτε να αναφέρετε διάφορα χόμπι ή ενδιαφέροντα που ενισχύουν τις κοινωνικές δεξιότητες που απαιτούνται στον εργασιακό χώρο. Για παράδειγμα, η ενασχόληση με ένα ομαδικό άθλημα αποδεικνύει την ομαδικότητα, ενώ η ολοκλήρωση φιλανθρωπικού έργου υποδηλώνει εργασιακό ήθος και επικοινωνιακές δεξιότητες. Η λεπτομερής αναφορά των χόμπι και των ενδιαφερόντων είναι ένας τρόπος να δείξετε πώς είστε πρόθυμοι να αναπτύξετε χρήσιμες δεξιότητες στον ελεύθερο χρόνο σας, καθιστώντας σας μια πολύτιμη προσθήκη στην εταιρεία.

Αφού σχεδιάσετε την απάντησή σας, εξασκηθείτε κάνοντας πρόβα με έναν φίλο σας, ώστε να συζητάτε τα επιτεύγματά σας με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Θυμηθείτε, η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική όταν απαντάτε σε αυτή την ερώτηση, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε να το παρακάνετε και να φανείτε αλαζόνες.

Παραδείγματα απαντήσεων

«Ξέρω ότι η περιγραφή της θέσης εργασίας ζητούσε κάποιον με προϋπηρεσία στις πωλήσεις πληροφορικής. Επομένως, νομίζω ότι η εμπειρία μου στον κλάδο είναι ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να με προσλάβετε….»

«Στον τελευταίο μου ρόλο στις πωλήσεις πληροφορικής, ξεπερνούσα συχνά τους μηνιαίους στόχους μου, συναντώντας πελάτες και επιδεικνύοντας γνώσεις προϊόντων για να κλείσω συμφωνίες. Στη συνέχεια εξελίχθηκα σε επικεφαλής της ομάδας, οπότε ελπίζω ότι οι γνώσεις μου, η φιλοδοξία μου και το αποδεδειγμένο ποσοστό επιτυχίας μου να σημαίνουν ότι είμαι ένας από τους ισχυρότερους υποψήφιους για τον ρόλο σας».

«Θα έλεγα ότι οι γνώσεις μου για την εταιρεία είναι ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να με προσλάβετε. Έχω διαβάσει ιστορίες στον Τύπο για το πώς θέλετε να εισέλθετε σε νέες αγορές. Όταν στοχεύσαμε σε νέες αγορές στην προηγούμενη εταιρεία μου, βοήθησα να καθοριστούν οι αγορές στις οποίες θα εισερχόμασταν και σχεδίασα στρατηγικές για το πώς θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό. Στη συνέχεια, ξεπεράσαμε τις προσδοκίες και αυξήσαμε τα κέρδη από χρόνο σε χρόνο…»

«Είμαι πρόθυμος να κάνω το ίδιο πράγμα μαζί σας και ανυπομονώ να ενταχθώ στην εταιρεία σας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή».

«Πέρυσι ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο κάνοντας φιλανθρωπικό έργο. Αυτό με βοήθησε να εκτιμήσω τις ανάγκες των άλλων και να μάθω να επικοινωνώ με ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μου άρεσε να γνωρίζω ανθρώπους κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου και έδειξα πώς μπορώ να προσαρμοστώ σε νέα περιβάλλοντα. Θα ήθελα πολύ να προσαρμόσω αυτό το κομμάτι της προσωπικότητάς μου στον ρόλο σας.»