Ο υπεύθυνος προσλήψεων μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την ερώτηση πολύ νωρίς και στοχεύει να τη χρησιμοποιήσει για να παρουσιάσετε τους εργασιακούς σας στόχους. Ένας άλλος λόγος που η ερώτηση αυτή είναι αρκετά συχνή σε μία συνέντευξη είναι για να διαπιστωθεί αν κάνατε την έρευνά σας σχετικά με την εταιρεία και τη θέση εργασίας και αν καταλαβαίνετε το όραμα της εταιρείας και πώς μπορείτε να το υποστηρίξετε. Επιπλέον, θα δοθεί η ευκαιρία στον συνεντευξιαστή να αξιολογήσει την ειλικρίνεια, τα κίνητρά σας, την εργασιακή σας ηθική, ώστε να διακρίνει αν είστε διαθέσιμος και ικανός να δεσμευτείτε για τον ρόλο.

Αποφύγετε να αναφέρετε πράγματα που μπορεί να θεωρηθούν επιφανειακά, για παράδειγμα μην υπονοείτε ότι είναι μόνο τα χρήματα ή τα προνόμια που σας προσελκύουν, ούτε το γεγονός ότι η μετακίνηση είναι εύκολη προς την εργασία σας από τον τόπο διαμονής σας. Αποφύγετε φράσεις όπως:

“Απλώς χρειάζομαι μια δουλειά και αυτή φαίνεται να ταιριάζει στις δεξιότητες και την εμπειρία μου”.

“Ιδανικά, θα ήθελα να δουλέψω για την τάδε εταιρεία, αλλά δεν προσλαμβάνει αυτή τη στιγμή, και η δική σας εταιρεία φάνηκε ως η αμέσως καλύτερη”.

“Είναι ένα βήμα στην πορεία της καριέρας μου και θα μου δώσει την εμπειρία που μου λείπει στο βιογραφικό μου”.

“Ο μισθός είναι πολύ καλός και η τηλε-εργασία μου αρέσει πολύ.”

Όλες αυτές οι απαντήσεις είναι εγωκεντρικές και δεν δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για την εταιρεία.

Παραδείγματα πιθανών απαντήσεων

“Έμαθα για πρώτη φορά για την εταιρεία πριν από μερικά χρόνια και πάντα εντυπωσιαζόμουν από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται στην αγορά και τον τρόπο με τον οποίο φροντίζει τους πελάτες της. Ξέρω ότι θα ταίριαζα εδώ, καθώς πιστεύω ότι μοιράζομαι τους ίδιους στόχους και τα ίδια κίνητρα. Πάντα προσπαθώ να κάνω κάτι καλύτερο”.

“Θέλω να δουλέψω για αυτή την εταιρεία επειδή ο τόνος και το ύφος της μάρκας σας είναι κάτι με το οποίο συνδέομαι βαθιά. Ξέρω ότι θα αποτελούσα πολύτιμη προσθήκη στην ομάδα σας.”

“Η εταιρεία αυτή είναι ηγέτης στον κλάδο της και τρέφω τεράστιο θαυμασμό και σεβασμό γι’ αυτό. Παρόλο που επρόκειτο για διαφορετικό κλάδο, γνωρίζω τις πιέσεις και τις εργασίες για τη διατήρηση αυτού του εξαιρετικού επιπέδου. Ως αποτέλεσμα, γνωρίζω ότι αυτή η εταιρεία είναι η επόμενη καλύτερη κίνηση για μένα λόγω των όσων εκτιμώ και της εμπειρίας που έχω”.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, είναι εύκολο να πανικοβληθείτε αν αυτή η ερώτηση ξεδιπλωθεί και είστε απροετοίμαστοι – μπορεί να ανησυχείτε ότι θα πείτε κάτι λάθος. Αλλά, αν προβλέψετε την ερώτηση και αφιερώσετε χρόνο για να δημιουργήσετε μια πειστική απάντηση, μπορείτε να αποφύγετε αυτή την ανησυχία – και οι πιθανότητες να βρείτε μια νικηφόρα απάντηση θα αυξηθούν.

Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα που σχετίζονται με τη συνέντευξη, είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμάζετε απαντήσεις σε αρκετές κοινές ερωτήσεις. Η έρευνα για την εταιρεία είναι το κλειδί- δεν θα πρέπει να πάρει πολύ χρόνο και το διαδίκτυο την καθιστά εύκολη. Για την έρευνά σας σχετικά με την εταιρεία, χρησιμοποιήστε:

την ιστοσελίδα της
τη σελίδα τους στο LinkedIn
άλλους ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης – Twitter, Facebook κ.λπ.
ειδήσεις της Google
τον τοπικό Τύπο
ιστοσελίδες ανταγωνιστών κ.λπ.

Όπως συμβαίνει με όλες τις συνήθεις ερωτήσεις συνέντευξης, αφού αποφασίσετε γιατί θέλετε να εργαστείτε για την εταιρεία και ποια θα είναι η απάντησή σας, είναι καλύτερο να βάλετε έναν φίλο ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να καθίσει μαζί σας ενώ εξασκείστε στην απάντησή σας. Ζητήστε τους να διατυπώσουν την ερώτηση διαφορετικά και στη συνέχεια μπορείτε να απαντήσετε αναλόγως, προσαρμόζοντας την απάντησή σας στην ερώτηση της συνέντευξης. Η εξάσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνετε τον εκνευρισμό πριν και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, γνωρίζοντας ότι έχετε εξαιρετικές απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις συνέντευξης.