Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με αυτή την ερώτηση σε μια συνέντευξη, μια φαινομενικά απλή απάντηση μπορεί να γίνει περίπλοκη. Δεν πρέπει μόνο να σταθμίσετε τι θα θέλατε να κερδίζετε και τα έξοδα του τρόπου ζωής σας, αλλά και τις δεξιότητες, και την εμπειρία,\ στον κλάδο σας.

Ο σκοπός αυτής της ερώτησης θα πρέπει να είναι προφανής: ο υποψήφιος εργοδότης σας θέλει να μάθει τι θα θέλατε να κερδίζετε. Ωστόσο, η απάντηση είναι δύσκολη, διότι είναι προτιμότερο να μην είστε ο πρώτος που θα αναφερθεί στους αριθμούς.

Πώς να σχεδιάσετε την απάντησή σας

Ο σχεδιασμός μιας απάντησης σε αυτή την ερώτηση μπορεί να είναι λίγο δύσκολος, καθώς υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τεθεί εξαρχής η ερώτηση. Ωστόσο, υπάρχουν τέσσερα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη και να προετοιμαστείτε για να διασφαλίσετε ότι ο αριθμός στον οποίο θα καταλήξετε είναι λογικός.

Καθορίστε πόσα χρειάζεστε

Πρώτον, πρέπει να προσδιορίσετε πόσα χρειάζεστε καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπολογίσετε τα μηνιαία έξοδά σας, από το ενοίκιο και τους λογαριασμούς μέχρι τις μετακινήσεις και τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν η νέα αυτή εργασία βρίσκεται σε διαφορετική τοποθεσία από την τρέχουσα θέση σας, καθώς τα έξοδα μετακίνησής σας ενδέχεται να αυξηθούν.

Ερευνήστε πόσο αξίζετε

Δεύτερον, πρέπει να ερευνήσετε πόσο αξίζετε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ρίξετε μια ματιά στις μέσες αποδοχές στον κλάδο σας, για κάποιον με τις δεξιότητες και την εμπειρία σας.

Για παράδειγμα, ένας νέος ρόλος στη μηχανική είναι πιθανό να πληρώνει περισσότερα από έναν νέο ρόλο στην εστίαση, λόγω της φύσης του κλάδου. Επίσης, μια διευθυντική θέση θα αμείβεται διαφορετικά από μια κατώτερη θέση.

Για να πάρετε μια γενική ιδέα για το πόσο αξίζετε, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε πίνακες εργασίας για να συγκρίνετε τους τίτλους θέσεων εργασίας και τους μέσους μισθούς στις περιγραφές θέσεων εργασίας.

Να είστε ειλικρινής

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τον αριθμό που θέλετε. Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές προετοιμασίας, θα πρέπει να καταλήξετε σε ένα λογικό ποσό. Αξίζει επίσης να σκεφτείτε ένα καλύτερο και ένα χειρότερο σενάριο. Για παράδειγμα, ποιος αριθμός θα σας έκανε να πείτε αμέσως ναι και ποιος θα σας έκανε να απομακρυνθείτε; Επίσης, σκεφτείτε τι θα διαπραγματευόσασταν. Για παράδειγμα, αν δεν μπορούν να προσφέρουν τον μισθό που θέλετε, είναι διατεθειμένοι να καλύψουν το επιπλέον ποσό σε μπόνους, εργασιακά προνόμια ή ετήσια άδεια;

3 βασικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου

Η ερώτηση για τις μισθολογικές σας προσδοκίες είναι προφανώς μια δίκαιη ερώτηση. Ωστόσο, πρέπει να την προσεγγίσετε με προσοχή. Άλλωστε, η από νωρίς αποκάλυψη ενός πιθανού ποσού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα κατά τη διαδικασία της συνέντευξης. Ένας καλός τρόπος για να κερδίσετε χρόνο και να σκεφτείτε είναι να απαντήσετε ως εξής:

“Θα προτιμούσα να μιλήσουμε για τις απαιτήσεις του ρόλου, ώστε να μπορώ να εκτιμήσω τι χρειάζομαι”.