Πώς να αποφύγεις την ανία στη δουλειά

Πώς να αποφύγεις την ανία στη δουλειά

Αν και είναι φυσικό να βαριέστε μερικές φορές στη δουλειά, το να χρησιμοποιείτε αυτές τις στιγμές για να κάνετε κάτι παραγωγικό μπορεί να βοηθήσει στην πραγματικότητα να ενεργοποιήσετε το μυαλό σας και να ενισχύσετε την καριέρα σας. 

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να βαριέστε στη δουλειά ποικίλλουν:

Είστε υπερεξειδικευμένοι: Μπορεί να νιώθετε πλήξη αν δεν σας ανατίθεται εργασία που να επεκτείνει τις τρέχουσες ικανότητές σας. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει αν μπορείτε να τελειώσετε τη δουλειά σας πιο γρήγορα από τον χρόνο που σας αναλογεί και αν σας είναι εύκολη.

Δεν έχετε αρκετή δουλειά: Εάν ο προϊστάμενός σας δεν σας δίνει αρκετή δουλειά για να σας απασχολεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να αισθάνεστε ότι η ημέρα δεν περνάει με τίποτε και η δουλειά γίνεται κουραστική.

Τα καθήκοντά σας δεν ευθυγραμμίζονται με τα ενδιαφέροντά σας: Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να ολοκληρώσουν ορισμένα καθήκοντα ως μέρος της εργασίας τους που τα βρίσκουν βαρετά. Ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είστε, αν δεν έχετε ενδιαφέρον για τη δουλειά που κάνετε, μπορεί να νιώσετε πλήξη.

Ακολουθούν μερικές παραγωγικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε όταν βαριέστε στη δουλειά, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αναζωογονηθείτε και να αυξήσετε τα κίνητρά σας:

1. Αφιερώστε χρόνο σε αγαπημένες εργασίες

Όταν νιώθετε έλλειψη έμπνευσης στη δουλειά, κάντε μια λίστα με τις εργασίες που σας αρέσουν περισσότερο και ασχοληθείτε πρώτα με αυτές τις εργασίες. Εφόσον δεν χάνετε καμία προθεσμία, η ενασχόληση με δραστηριότητες με λιγότερο άγχος μπορεί μερικές φορές να σας βοηθήσει να βρείτε ξανά τα κίνητρά σας.

2. Συνδυάστε τα ενδιαφέροντά σας

Αναζητήστε ευκαιρίες για να συνδυάσετε τα ενδιαφέροντά σας με την εργασία σας. Για παράδειγμα, αν σας αρέσει να σχεδιάζετε ταξίδια, μπορεί να σας αρέσει να σχεδιάζετε την επόμενη εκδήλωση του τμήματός σας εκτός γραφείου. Αν σας αρέσει να περνάτε χρόνο με ανθρώπους, μπορεί να δικτυωθείτε περισσότερο. Αν σας αρέσουν οι πνευματικές προκλήσεις, αναζητήστε νέες δεξιότητες που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε και οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καριέρα σας ή ακόμη και να σας τοποθετήσουν σε μια νέα καριέρα.

3. Αναλάβετε περισσότερες ευθύνες

Αναζητήστε ευθύνες που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους του τμήματος ή της εταιρείας σας. Κάντε περισσότερα από όσα σας ζητούνται και αναλάβετε καθήκοντα εκτός των αρμοδιοτήτων σας. Το πιθανότερο είναι ότι ο εργοδότης σας θα εκτιμήσει την ανάληψη πρωτοβουλιών.

4. Κρατήστε καθημερινό ημερολόγιο

Ξεκινήστε κάθε μέρα με 15 λεπτά γραφής για να προωθήσετε τη δημιουργική σκέψη και να ενεργοποιήσετε τη μέρα σας. Θα μπορούσατε επίσης να ξεκινήσετε ένα ιστολόγιο για να μοιραστείτε τις σκέψεις σας σχετικά με το τι συμβαίνει στον κλάδο σας ή να προσφέρετε συμβουλές σχετικά με τον ρόλο σας για τους άλλους. Φτιάξτε έναν κατάλογο με τα θέματα που θέλετε να καλύψετε και δεσμευτείτε να γράφετε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο σε τακτικό χρονοδιάγραμμα.

5. Ακονίστε τις δεξιότητές σας

Η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας μπορεί γενικά να βοηθήσει στην τόνωση της καριέρας σας, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχετε. Ακόμη και η βελτίωση των δεξιοτήτων σας στον υπολογιστή μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο παραγωγικοί στη δουλειά.

6. Διδάξτε μια ομάδα

Προσφερθείτε να ερευνήσετε και να κάνετε μια παρουσίαση στην ομάδα σας, είτε πρόκειται για νέα τεχνολογία είτε για τις τελευταίες στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι του κλάδου σας. Όλο το τμήμα σας θα επωφεληθεί και ο προϊστάμενός σας θα εκτιμήσει την πρωτοβουλία σας ως ηγέτη.

7Επικαιροποιήστε τις διαδικασίες

Αναζητήστε διαδικασίες, διεργασίες ή συσκέψεις που μπορεί να είναι ξεπερασμένες και εντοπίστε τρόπους βελτίωσής τους. Παρουσιάστε τις επικαιροποιημένες ιδέες σας στον προϊστάμενό σας και δείτε αν μπορείτε να κάνετε το όραμά σας πραγματικότητα.

8Δοκιμάστε κάτι νέο

Αν βαριέστε στη δουλειά σας, δοκιμάστε κάτι καινούργιο. Αναλάβετε μια παράλληλη δραστηριότητα για να δημιουργήσετε μια πρόκληση εκτός εργασίας και να αναπτύξετε νέες δεξιότητες στην πορεία. 

9. Καθαρίστε το χώρο εργασίας σας

Ο καθαρισμός του γραφείου και του χώρου εργασίας σας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μείνετε απασχολημένοι όταν βαριέστε. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, με το να τακτοποιείτε απλώς τα πράγματα και να οργανώνετε όλα τα εργαλεία του γραφείου σας, θα μπορείτε να βρίσκετε ευκολότερα τα πράγματα που χρειάζεστε και να αυξάνετε την παραγωγικότητά σας.

10. Συζητήστε με έναν συνάδελφο

Το να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα για να τα πείτε με έναν συνάδελφο είναι ένας καλός τρόπος για να σπάσετε την ανία της μέρας σας. Η οικοδόμηση σχέσεων στη δουλειά είναι ένας σημαντικός τρόπος για να αυξήσετε το κίνητρό σας.

Όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν, ίσως ήρθε η ώρα να εξερευνήσετε νέες ευκαιρίες εργασίας. Κοιτάξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και την τρέχουσα κατάστασή σας για να αποκαλύψετε τον καλύτερο τρόπο για να κάνετε μια αλλαγή και να βρείτε πρόκληση και ικανοποίηση στη νέα απασχόληση.

Διάβασε ακόμα:

Οι 5 τύποι της ανίας

Εργασιομανία. Εθισμένος στη δουλειά ή απλά σκληρά εργαζόμενος;

Η ψυχική κακοποίηση στην εργασία

Ψυχολογία και εργασία