Πολλοί πιστεύουν ότι μόνο οι ηλικιωμένοι ή οι “ανόητοι” γίνονται θύματα απατών, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα online απατεώνων που χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένες τεχνικές πειθούς και χειραγώγησης προκειμένου να εξαπατήσουν για να αποσπάσουν χρήματαειδικά στην εποχή των crypto. Για να προστατεύσετε τα χρήματα και τα προσωπικά σας δεδομένα, υπάρχουν ορισμένες κοινές απάτες που πρέπει να γνωρίζετε.  

Ένας τρόπος για να προστατευτείτε είναι να τις αναγνωρίζετε αμέσως όταν τις βλέπετε. Υπάρχουν μερικά αποκαλυπτικά σημάδια: ορθογραφικά λάθη, ύποπτος τόνος, κακή γραμματική, ασυνήθιστοι σύνδεσμοι ή συνημμένα αρχεία αλλά υπάρχει μια συμβουλή που ισχύει πάντα: Αν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα πρόκειται περί απάτης. Αν αισθάνεστε ότι κάτι δεν είναι σωστό, κάντε την έρευνά σας πριν κάνετε κλικ ιδιαίτερα πριν στείλετε crypto σε έναν χρήστη ή σε μια πλατφόρμα που δεν εμπιστεύεστε. 

Υπάρχει ένας εντυπωσιακός αριθμός τύπων crypto-απάτης. Οι πιο διαδεδομένες είναι οι απάτες ICO, οι επενδυτικές απάτες, οι απάτες επανάκτησης, οι απάτες μιμητών και οι απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICO) είναι ένας τρόπος άντλησης κεφαλαίων με τον οποίο οι εταιρείες πωλούν ένα κρυπτονόμισμα στο κοινό. Οι αγοραστές αγοράζουν το κρυπτονόμισμα προσδοκώντας ότι η αξία του θα αυξηθεί μόλις η εταιρεία εδραιωθεί ή ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το κρυπτονόμισμα για τις μελλοντικές υπηρεσίες της εταιρείας. Δυστυχώς έχουν υπάρξει αρκετές απάτες δήθεν νόμιμων ICO, όπου οι απατεώνες προωθούν ένα ψεύτικο κρυπτονόμισμα ποντάροντας στο ότι οι άνθρωποι θα επενδύσουν στο νέο blockchain, αλλά πρόκειται για απάτη. 

Μπορεί να συναντήσετε ένα προφίλ ή μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα άρθρο σε ιστότοπο ή ένα ιδιωτικό μήνυμα στο οποίο μια φαινομενικά νόμιμη εταιρεία κάνει ICO. Ελέγχετε τον ιστότοπο της εταιρείας, όλα τα κοινωνικά της δίκτυα, το λευκό έγγραφο, αλλά δεν καταλαβαίνετε πραγματικά περί τίνος πρόκειται. Τα στοιχεία που παρέχονται είναι ασαφή. Προσπαθείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τους “ιδρυτές” που σχετίζονται με το έργο, αλλά φαίνεται να εμφανίστηκαν από το πουθενά και δεν έχουν σχέση με νόμιμες εταιρείες ή ιδρύματα. Υπάρχουν σκοτεινές περίοδοι σε ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα. Δεν υπάρχει πραγματικό σχέδιο έργου και η έρευνα που παρέχεται είναι επιφανειακή.  

Αν κάτι φαίνεται παράξενο, ελέγξτε καλά πριν επενδύσετε. Συνήθως, όταν μια λεγόμενη ευκαιρία φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή και οι ιδρυτές υπόσχονται τα πάντα, μάλλον πρόκειται για απάτη.

Μια επενδυτική απάτη, επίσης γνωστή ως “απάτη 5x1″, μοιάζει πολύ με την απάτη “γίνε πλούσιος γρήγορα”. Πρόκειται για ένα σύστημα που εξαπατά τα θύματα ώστε να στείλουν χρήματα στον απατεώνα, διαδεδομένο στον κόσμο της κρυπτογράφησης. Βασικά, ο απατεώνας σας υπόσχεται ότι θα βγάλετε x φορές περισσότερα χρήματα ζητώντας σας να επενδύσετε ένα αρχικό μικρό ποσό. Αλλά, φυσικά, δεν θα λάβετε ποτέ το κρυπτονόμισμα που σας υποσχέθηκε και θα έχετε χάσει χρήματα στη διαδικασία. Έτσι, θα πρέπει να αγνοήσετε το μήνυμα, να μην κάνετε κλικ σε κανένα σύνδεσμο και να μην στείλετε κανένα ποσό. Εάν επικοινωνήσετε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάντε αναφορά για το προφίλ του χρήστη ή τον ψεύτικο λογαριασμό στην εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης. 

Εάν έχετε πέσει θύμα απάτης και στείλατε κατά λάθος κρυπτονομίσματα ή άλλα χρήματα σε έναν απατεώνα, τότε δυστυχώς μπορεί να γίνετε στόχος ενός τύπου απάτης που είναι γνωστή ως “απάτη επανάκτησης“. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τα θύματα υποσχόμενοι ότι θα επανακτήσουν τα χαμένα κεφάλαια αν εισπράξουν μια αμοιβή. Μερικές φορές προσποιούνται ότι είναι δικηγόροι ή τεχνικοί εμπειρογνώμονες blockchain. Αυτές οι “υπηρεσίες” επανάκτησης είναι στην πραγματικότητα μια άλλη απάτη. Σημειώστε ότι οι συναλλαγές blockchain είναι μη αναστρέψιμες, επομένως είναι αδύνατο να ανακτήσετε τα κεφάλαια που έχουν σταλεί σε άλλες διευθύνσεις πορτοφολιού. Εάν έχετε πέσει στην παγίδα μιας απάτης 5×1, δυστυχώς τα κρυπτο σας χάθηκαν για πάντα.

Οι απατεώνες ενδέχεται να επικοινωνήσουν μαζί σας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω τηλεφώνου προσποιούμενοι τον υπάλληλο μιας αξιόπιστης εταιρείας. Όταν συμβαίνει αυτό, αυτοί οι απατεώνες μπορεί να σας πουν ότι τα κεφάλαιά σας έχουν παγώσει και ότι πρέπει να πληρώσετε ένα τέλος για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά ή ότι πρέπει να πληρώσετε για να μπορέσετε να καταθέσετε. Μπορεί να λάβετε ένα τηλεφώνημα από απατεώνες που προσποιούνται ότι προέρχονται από την ομάδα υποστήριξης, ζητώντας τα διαπιστευτήριά σας, τον κωδικό πρόσβασης και άλλα προσωπικά σας δεδομένα. Η προσπάθεια αυτή θα μπορούσε να λάβει χώρα ακόμη και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και καναλιών κοινωνικής δικτύωσης, προτρέποντάς σας να κάνετε κλικ σε μια ψεύτικη σελίδα ή να ανοίξετε κακόβουλα συνημμένα αρχεία.  

Εκτός των προσωπικών μηνυμάτων, οι απατεώνες που προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν για να τους στείλετε χρήματα, μπορεί επίσης να προσφέρουν ψεύτικα δώρα, να διαφημίζουν ψεύτικες προσφορές και να χρησιμοποιούν κλεμμένες εικόνες και άλλο περιεχόμενο από επίσημους λογαριασμούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή να καταλάβετε αν ένας χρήστης ή ένας λογαριασμός είναι νόμιμοι.  

Για να αποφύγετε τις απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είστε πάντα σε εγρήγορση, να προσέχετε με ποιους συνδέεστε, να μην μοιράζεστε ποτέ προσωπικά στοιχεία με αγνώστους, να βεβαιώνεστε ότι ακολουθείτε επίσημους λογαριασμούς και να εμπιστεύεστε μόνο επίσημους ιστότοπους. Είναι προτιμότερο να είστε επιφυλακτικοί και ασφαλείς παρά αφελείς και εξαπατημένοι. Να διαβάζετε με την ησυχία σας τις πληροφορίες. Προσπαθήστε να ερευνάτε τακτικά, να ενημερώνεστε για τις συνήθεις απάτες και να παραμένετε προσεκτικοί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες, λίστες προειδοποιήσεων, παραδείγματα και οδηγίες. Με ασφάλεια στο διαδίκτυο διατηρούμε τα κεφάλαιά μας ασφαλή.

Διάβασε ακόμα:

Ένας ακόμα μύθος για τα κρυπτονομίσματα

Χρυσός: ο βασιλιάς των πολύτιμων μετάλλων

Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η τιμή του Bitcoin;