Οι νέες συνθήκες λόγω της πανδημίας έχουν δημιουργήσει βασικές αλλαγές και ανακατατάξεις στην καθημερινότητα. Ένας τομέας που έχει επηρεαστεί αρκετά είναι και ο εργασιακός. Πολλοί εργαζόμενοι πλέον συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι τους καθημερινά. Υπάρχουν αρκετά θετικά να εργάζεται κανείς από το σπίτι, υπάρχουν όμως και αρνητικά, με σημαντικότερο όλων τους περισπασμούς που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί κάποιος να ξεπεράσει αυτούς τους περισπασμούς. Το μόνο που χρειάζεται είναι πειθαρχία, εστίαση στο στόχο και μερικές χρήσιμες συμβουλές. 

Οικογένεια, φίλοι και γείτονες

Στο εργασιακό περιβάλλον μπορεί κάποιος συνάδελφος ή πελάτης να αποσπάσει την προσοχή του υπαλλήλου. Στο σπίτι αυτό το ρόλο μπορεί να αναλάβει κάποιο μέλος της οικογένειας, φίλος ή γείτονας. Μερικές φορές τα άτομα αυτά μπορεί να ξεχάσουν ότι κάποιος εργάζεται επειδή βρίσκεται στο χώρο του σπιτιού του. Μπορείτε να τους μιλήσετε και τους υπενθυμίσετε να μην σας ενοχλούν κατά τις ώρες εργασίας σας, αν δεν υπάρχει σημαντική ανάγκη. 

Οικιακές μικροδουλειές

Όλοι έχουν δουλειές να κάνουν μέσα στο σπίτι, αλλά όταν εργάζεται κανείς μέσα σε αυτό φαίνεται να μην είναι εύκολο να τις αποφύγει. Είναι πολύ εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή κάποιου κατά τη διάρκεια της δουλειάς από το τηλέφωνο που χτυπάει ή από το φαγητό που είναι έτοιμο. Το να έχετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να παραμείνετε παραγωγικοί κατά τη διάρκεια των ωρών της εργασίας σας. Ορίστε ένα πρόγραμμα εργασιών στην καθημερινότητά σας, όπως ακριβώς θα αναγκαζόσασταν να κάνετε αν έπρεπε να φύγετε από το σπίτι καθημερινά για τη δουλειά σας. 

Ηλεκτρονική επικοινωνία και μηνύματα

Είτε αυτό είναι τα προσωπικά e-mails είτε τα μηνύματα στο κινητό σας, είναι μια τεράστια απόσπαση της προσοχής, ακόμη και στον παραδοσιακό χώρο εργασίας. Αυτοί οι περισπασμοί είναι μερικοί από τους δυσκολότερους που πρέπει να αγνοηθούν και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι να τους απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορείτε ακόμα να ορίσετε μικρά διαλείμματα μέσα στις ώρες που εργάζεστε για να ελέγξετε το κινητό σας ή το προσωπικό σας λογαριασμό, όπως πολύ πιθανόν θα κάνατε και στο γραφείο. 

Κοινωνικά μέσα / σερφάρισμα στο Διαδίκτυο

Μέσω της τηλεργασίας προσφέρεται ίσως ο πιο εύκολος τρόπος για να αποσπαστεί η προσοχή κάποιου από το ίντερνετ και τα social media. Ιδανικά θα ήταν να αποφύγετε και να αντισταθείτε στον πειρασμό να ανοίξετε έστω για λίγο το facebook ή το Instagram όσο δουλεύετε γιατί δεν θα είναι σίγουρα μόνο αυτά τα 5 λεπτά που είπατε ότι θα τσεκάρετε. 

Τηλεόραση

Η τηλεόραση είναι μια μεγάλη παγίδα που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας χωρίς να το καταλάβετε. Ακόμα και ανοιχτή χωρίς ήχο, μπορεί να τραβήξει την προσοχή σας και τελικά καταλήγετε να αφιερώνετε ακόμα περισσότερο χρόνο για να καταλάβετε τελικά τι λέγεται σε αυτό που παρακολουθείτε. Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι μία. Κλείστε την τηλεόραση. Ακόμα και αν υπάρχει κάτι που πάντα θέλατε να παρακολουθήσετε αλλά δεν το έχετε κάνει τόσο καιρό επειδή είστε στο γραφείο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να το δείτε αργότερα μέσω ίντερνετ.