Το να κάνετε διακοπές κατά τη διάρκεια των εορτών και μετά από μία περίοδο πολύ έντονης εργασίας, είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι ο χρόνος μακριά από το γραφείο δεν είναι πάντα τόσο χαλαρωτικός και απαλλαγμένος από το άγχος, όσο ακούγεται. 

 Συγκεκριμένα, μια έρευνα που διεξήχθη το 2018 από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), έδειξε ότι το 21% των εργαζομένων νιώθει άγχος κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους, ενώ το 28% τελικά κουβάλησε μαζί του κάποιο κομμάτι της εργασίας, ενώ ήταν σε διακοπές, κάτι που μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι το να εργάζεστε, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεστε σε διακοπές, επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις σας, σας απομακρύνει από την παρούσα στιγμή και χαλάει τη διάθεσή σας.

 Βασική προϋπόθεση για να χαλαρώσετε είναι ο εργοδότης σας να σεβαστεί την απουσία σας. Οι παρακάτω στρατηγικές θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε περισσότερο τον χρόνο των διακοπών σας:

 Μοιραστείτε τις αρμοδιότητες και τα σχέδιά σας πριν φύγετε για διακοπές 

Το να προετοιμάσετε το έδαφος πριν φύγετε για διακοπές είναι  πολύ βασικό ώστε να αποφύγετε τυχόν «ενοχλήσεις» κατά τη χαλάρωσή σας. Παρόλα αυτά, πολλές φορές αυτή η προετοιμασία παραλείπεται. Να θυμάστε ότι η κατανομή των βασικών τμημάτων της εργασίας σας  σε άλλα πρόσωπα, που μπορούν να τις καλύψουν, ενώ εσείς λείπετε και ο σχεδιασμός ενός πλάνου για το πώς θα διαχειριστούν αυτά τα άτομα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουν κατά την απουσία σας, μειώνουν αισθητά την πιθανότητα ότι κάτι απρόοπτο θα συμβεί.  Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώσετε τόσο το αφεντικό, όσο και τους συναδέλφους σας για την πιθανή διαθεσιμότητα σας για επικοινωνία, ενώ είστε μακριά, ώστε και οι προσδοκίες τους να προσαρμοστούν στο δικό σας πρόγραμμα.

Αποδεσμεύστε το μυαλό σας

Είναι γεγονός, το ότι είστε σε διακοπές δεν σημαίνει ότι απαραίτητα δεν θα έχετε επαφή με το κινητό σας τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας. Όμως, ένας από τους βασικούς παράγοντες στρες δεν είναι τόσο τα μηνύματα που έχουν να κάνουν με τη δουλειά, αλλά οι σκέψεις για τη δουλειά. Δηλαδή η ιδέα ότι θα λάβετε ένα email, η αίσθηση ότι είστε διαρκώς σε σύνδεση, είναι και αυτό που προκαλεί τελικά τη μεγαλύτερη ζημιά. Αυτό το αίσθημα ανησυχίας ενισχύεται από το συνεχές «τσεκάρισμα» των emails, των μηνυμάτων και των ειδοποιήσεων. Αποτέλεσμα είναι το μυαλό σας να βρίσκεται συνεχώς απασχολημένο και μην έχει τη δυνατότητα να αποσυνδεθεί και να φορτίσει μπαταρίες.

Για να απελευθερωθείτε από το άγχος, χρειάζεστε χρόνο που να μην δουλεύετε, αλλά και να μην σκέφτεστε  γύρω από την εργασία σας – κάτι που τα διαρκή μηνύματα από τους συναδέλφους εμποδίζουν να συμβεί. Έτσι λοιπόν, ο καθένας μπορεί με το δικό του τρόπο να απομακρυνθεί από τις συσκευές τεχνολογίας, είτε βάζοντας στο αθόρυβο το κινητό, είτε απενεργοποιώντας τις ειδοποιήσεις, είτε κλείνοντας ακόμη και το wifi

Περάστε χρόνο στη φύση, όσο το δυνατόν περισσότερο μπορείτε

Η φύση έχει μια απίστευτη δύναμη να χαλαρώσει και να θεραπεύει, ειδικά αν εργάζεστε σε ένα γραφείο και δεν περνάτε αρκετό χρόνο έξω στην καθημερινότητά σας. Ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν την ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της επαφής μας με τη φύση και της μείωσης στρες, την αύξηση της ψυχικής ευεξίας και του αισθήματος ικανοποίησης από τη ζωή σε σύγκριση με εκείνους που έχουν λιγότερη επαφή με την ύπαιθρο. Για να επωφεληθείτε  ακόμη περισσότερο από τις ευεργετικές ιδιότητες της φύσης, επικεντρωθείτε στις αισθήσεις σας, όπως για παράδειγμα στην όραση (θαυμάστε τον γαλάζιο ουρανό) ή στην όσφρηση (μυρίστε τα δέντρα ή το θαλασσινό αέρα ).

Αποφύγετε κάθε είδους πρόγραμμα 

Ο αυθορμητισμός είναι ένα πολύ σημαντικό «όπλο» κατά του στρες στην περίοδο των διακοπών σας. Οι άνθρωποι φαίνεται να απολαμβάνουν λιγότερο τις προγραμματισμένες ψυχαγωγικές δραστηριότητες από εκείνες που δεν έχουν υποβληθεί σε αυστηρό προγραμματισμό, αλλά εμπεριέχουν έντονο το κομμάτι του αυθορμητισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν σκέφτεστε το «πρόγραμμα», χάνετε την απόλαυση του «τώρα» και τη μαγεία της στιγμής. Αφήνοντας τα πράγματα να  κυλήσουν από μόνα τους, οι διακοπές γίνονται μοναδικές ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να βιώσετε νέες περιπέτειες και εμπειρίες.