Στις μέρες μας, είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι θεωρείται υπερβολική οικειότητα και ποια είναι η σωστή ισορροπία. Ειδικά καθώς η αυξανόμενη παρουσία των κινημάτων όπως το #MeToo και συνεχίζει να ρίχνει φως και να ευαισθητοποιεί για τη σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο. Οι άνθρωποι αισθάνονται πλέον πιο άνετα να αναφέρουν αυτές τις περιπτώσεις, αν και υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη σε αυτόν τον τομέα.

Ποιο επίπεδο οικειότητας είναι λοιπόν κατάλληλο στον εργασιακό χώρο το 2024; Αν νομίζετε ότι κινδυνεύετε να κάνετε τους συναδέλφους σας να νιώσουν άβολα, δείτε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δείχνετε τη σωστή μορφή στοργής στη δουλειά.

Κάντε κομπλιμέντα για τη δουλειά τους, όχι για την εμφάνισή τους

Αν θέλετε να κάνετε μία φιλοφρόνηση σε έναν συνάδελφο, ενημερώστε τον για το πόσο καλά τα πήγε σε ένα πρόσφατο έργο και πόσο θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον. Για παράδειγμα, αν εργάζεστε στον τομέα των πωλήσεων, μπορείτε να τους συγχαρείτε που έφεραν έναν νέο πελάτη. Τα κομπλιμέντα για την εμφάνιση ενός συναδέλφου καλό είναι να αποφεύγονται εκτός αν το επιτρέπει η εγγύτητα της σχέσης που έχετε αναπτύξει.

Σεβαστείτε τον προσωπικό χώρο

Δεν θα σας άρεσε αν κάποιος συνάδελφός σας εισέβαλε στον προσωπικό σας χώρο, έτσι δεν είναι; Ειδικά αν σας άγγιζε ή σας έκανε καταιγισμό ανεπιθύμητων κομπλιμέντων. Είναι άβολο και μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι θέλετε απλώς να απομακρυνθείτε από την κατάσταση, ακόμη και αν είναι θετική. Γιατί λοιπόν να φέρνετε τους συναδέλφους σας σε αυτή τη θέση;

Αντιμετωπίστε τους άλλους με τον τρόπο που θέλετε να σας αντιμετωπίζουν. Αυτό σημαίνει να σέβεστε τον προσωπικό τους χώρο. Κρατήστε μια απόσταση σεβασμού, εκτός αν σας το θέσουν διαφορετικά οι συνάδελφοί σας.

Όταν έχετε αμφιβολίες, προτιμήστε τη χειραψία.

Μια επαγγελματική αλληλεπίδραση που μεταδίδει τόσο σεβασμό όσο και οικειότητα είναι η χειραψία. Η υπερβολική οικειότητα ή οι αγκαλιές μπορούν να κάνουν τους συναδέλφους σας να αισθανθούν δυσάρεστα. Το να επιβάλλετε τον εαυτό σας στους συναδέλφους σας με αυτόν τον τρόπο είναι ένας σίγουρος τρόπος για να δημιουργήσετε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αξιώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, που θα σας κοστίσει τη δουλειά σας και τις πιθανότητες να πάρετε μια καλή συστατική επιστολή.

Μείνετε στη χειραψία. Είναι σημαντικό να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος των συναδέλφων σας και να μην εμπλέκεστε σε κάτι που τους κάνει να αισθάνονται άβολα. Αποφύγετε ανεπιθύμητες (και περιττές) επαφές. Πώς είναι δυνατόν να σφυρηλατήσετε μια επαγγελματική εργασιακή σχέση με τους συναδέλφους σας, αν συνεχίζετε να εισβάλλετε στον προσωπικό τους χώρο; Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν δεν γνωρίζετε ένα άτομο για πολύ καιρό.