Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας σου, μπορεί να χρειαστεί να παραβρεθείς σε βαρετές συσκέψεις, απλά και μόνο επειδή είναι υποχρεωτικές. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις τη συγκέντρωσή σου, χωρίς να καταλήξεις να γίνεσαι ρεζίλι, επειδή κοιμάσαι όρθιος παρόλο που προσπαθείς να κρατήσεις τα βλέφαρά σου ανοιχτά. 

Κοιμήσου νωρίς το προηγούμενο βράδυ: αν έχεις μία σημαντική σύσκεψη η βασική προετοιμασία είναι 8 ώρες ύπνου καλής ποιότητας. Έτσι θα αποφύγεις τα χασμουρητά και ακόμα κι αν δεν ενδιαφέρεσαι γι΄αυτά που ακούς θα μπορείς να συγκρατήσεις το περιεχόμενο των τεκταινομένων. 

Φάε κάτι ελαφρύ πριν από τη σύσκεψη: είναι αδύνατο να συγκεντρωθείς σε οτιδήποτε ακόμα κι αν σε ενδιαφέρει όταν πεινάς. Ωστόσο δεν πρέπει να φας κάτι βαρύ, γιατί τότε θα είναι δύσκολο να διατηρήσεις την προσοχή σου, ιδίως όταν το θέμα είναι απαιτητικό. Ένα υγιεινό σνακ θα σε βοηθήσει να αφιερώσεις την προσοχή που χρειάζεται χωρίς να επιβαρύνει το στομάχι σου.  

Κάνε μία ελαφριά άσκηση λίγο πριν: δεν χρειάζεται να πας στο γυμναστήριο, αλλά αν προτιμήσεις τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή περπατήσεις για 20 λεπτά πριν τη σύσκεψη, τότε οι αισθήσεις σου θα είναι σε εγρήγορση και ο εγκέφαλός σου έτοιμος για να αποδώσει τα μέγιστα. 

Προετοιμάσου με μουσική: Αν αφιερώσεις λίγο χρόνο για να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική πριν από τη συνάντηση, ο εγκέφαλός σου θα είναι   πιο δεκτικός σε νέες πληροφορίες κι εσύ θα έχεις καλύτερη διάθεση. 

Προετοίμασε τις ερωτήσεις σου εγκαίρως: είναι σκόπιμο να γράψεις τις ερωτήσεις σου και τις παρατηρήσεις σου από την προηγούμενη ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να συμμετέχεις πιο ενεργά και θα παραμείνεις σε εγρήγορση περιμένοντας να συνεισφέρεις στη ροή της συνάντησης.

Χρησιμοποίησε σημειωματάριο: μπορεί να είναι ένα απλό τετράδιο ή μία εξεζητημένη εφαρμογή, σίγουρα όμως θα σε βοηθήσει να παραμείνεις παρών καθ’ όλη τη διάρκεια του meeting κρατώντας σημειώσεις που απαιτούν να διατηρήσεις την προσοχή και τη συγκέντρωσή σου. Ακόμα όμως και αν δεν τα καταφέρεις, θα μπορείς να χαλαρώνεις ζωγραφίζοντας ή γράφοντας στιχάκια. 

Οι μικρές αυτές τεχνικές είναι πραγματικά βοηθητικές και χρησιμοποιούνται από πάρα πολλούς εργαζομένους. Φυσικά τίποτε δεν είναι πιο απαραίτητο στα πολύωρα meeting από τη θετική σου διάθεση και μερικά ποτήρια του αγαπημένου σου ροφήματος.