Πώς να διατηρήσετε την παραγωγικότητά σας δουλεύοντας από το σπίτι

Πώς να διατηρήσετε την παραγωγικότητά σας δουλεύοντας από το σπίτι

Περάσαμε μια ιδιαίτερη περίοδο που αναγκαστήκαμε όλοι –άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο- να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας, το πρόγραμμά μας και την εργασιακή μας ρουτίνα. Δόθηκε όμως παράλληλα και η ευκαρία να γίνουμε περισσότερο ευέλικτοι στον τρόπο που εργαζόμαστε. Όσοι εξακολουθούν να τηλεργάζονται, έχουν μειώσει με αυτό τον τρόπο τις μετακινήσεις τους, χωρίς να αισθάνονται ταυτόχρονα εργασιακή ανασφάλεια ή ότι θα μείνουν πολύ πίσω στις υποχρεώσεις τους. Είναι όμως τελικά η μεταφορά του γραφείου στην τραπεζαρία του σπιτιού μας, ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα ή μια παγίδα με αντιπερισπασμούς που μπορεί να μειώσουν την πραγωγικότητά μας; Η άνεση που μας παρέχει το σπίτι μας και ο προσωπικός μας χώρος μπορεί να μην μας βοηθήσει στην αρχή να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, εκτός αν οργανωθούμε κατάλληλα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες.

1. Οργανώστε το νέο σας γραφείο.

Ακούγεται πολύ δελεαστικό να δουλεύουμε έχοντας το λαπτοπ αγκαλιά στον καναπέ ή στο κρεβάτι, φορώντας τις πιτζάμες μας, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο πρακτικό όσο ακούγεται. Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε ένα άνετο μέρος που θα το χρησιμοποιείτε αποκλειστικά γι αυτόν τον λόγο τις προσεχείς ημέρες. Συγκεντρώστε όλα τα είδη γραφείου που σας χρειάζονται, ώστε να αποφεύγετε τις άσκοπες διακοπές ψάχνοντάς τα.

Οργανώστε το νέο σας γραφείο

2. Διατηρήστε ωράριο εργασίας.

Η ελευθερία που σας δίνει η απουσία των μετακινήσεων από και προς τη δουλειά, σας δίνει λίγο έξτρα χρόνο για ύπνο ή να πιείτε τον καφέ σας με την άνεσή σας. Μην μπείτε στον πειρασμό όμως να αλλάξατε εντελώς τις πρωινές σας συνήθειες ή το ωράριο εργασίας σας. Είναι πιο εύκολο να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να μην αναβάλετε εκκρεμότητες, αν διατηρήσετε ένα συγκεκριμένο ωράριο το οποίο δεν παρα είναι ευέλικτο λόγω των συνθηκών. Σε αυτό θα βοηθούσε να κρατήσετε την πρωινή ρουτίνα που έχετε όπως όταν ετοιμάζεστε να φύγετε τις υπόλοιπες καθημερινές από το σπίτι.

Διατηρήστε ωράριο εργασίας

3. Μην ανοίγετε τηλερόραση.

Ακόμα και αν είστε τύπος που έχει συνηθίσει να αποδίδει και με θόρυβο ή σας λείπει η «φασαρία» του γραφείου, αποφύγετε να γεμίσετε την ησυχία με τηλεόραση καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας αποπροσανατολίσει από το αντικείμενο σας και θα σας αποσπάσει την προσοχή αρκετές φορές. Επιπλέον η συνεχής ενημέρωση γύρω από την επικαιρότητα που ακούγεται κατά τις διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας προκαλέσει άγχος ή ανησυχία. Φτιάξτε μία λίστα μουσικής με τα είδη που σας χαλαρώνουν, ώστε να ακούγεται στον χώρο σε χαμηλή ένταση.

Μην ανοίγετε τηλερόραση

4. Περιορίστε τη χρήση του τηλεφώνου και των social media.

Όσο απελευθερωτικό και αν είναι να μπορείτε να μιλήσετε στο τηλέφωνο με κάποιον φίλο ή μέλος της οικογένειας, χωρίς να ενοχλείτε τον συνάδελφο σας  στο διπλανό γραφείο, θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιείτε το κινητό σας, όπως όταν βρίσκεστε στον εργασιακό σας χώρο. Προτιμήστε την αθόρυβη λειτουργία και απενεργοποιήστε τις περισσότερες ειδοποιήσες που αφορούν τα social media, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή σας με το παραμικρό. Κάντε τις κλήσεις που χάσατε σε ένα προγραμματισμένο διάλειμμα της ημέρας και συνδυάστε το με μία μικρή βόλτα στο μπαλκόνι για να αλλάξετε και παραστάσεις.

Διάβασε ακόμα:

Τα θετικά της εργασίας από το σπίτι

Πώς να αποφύγετε τους περισπασμούς όταν δουλεύετε από το σπίτι

Επιχειρηματικότητα