
Πώς να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου
Η αυτοπεποίθηση είναι μία ιδιότητα που κτίζεται με την κατάκτηση δεξιοτήτων και την επίτευξη στόχων. Υπάρχουν κάποια άτομα που μοιάζουν να έχουν γεννηθεί με τόνους αυτοπεποίθησης και στέκουν ατρόμητα μπροστά στην αποτυχία, οι περισσότεροι άνθρωποι όμως κατακτούν την αυτοπεποίθηση σταδιακά, ξεπερνώντας δυσκολίες και εμπόδια και επιλύοντας προβλήματα. Βασικοί άξονες για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης είναι η αυτο-αποτελεσματικότητα και η αυτο-εκτίμηση. Στο συνεχές της αυτοποίθησης το ιδανικό είναι να είσαι περίπου στο μέσο. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη όπως ακριβώς και η έλλειψή της.
Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που μπορεί να γίνουν το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, αν εφαρμοστούν και αν υιοθετηθούν ως στάση ζωής:
Σταμάτα την αρνητική φωνή: όλοι έχουμε μία αρνητική φωνή μέσα μας, η οποία ενεργοποιείται κάθε φορά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία πρόκληση. Το κλειδί για την αντιμετώπισή της είναι η προετοιμασία. Ξέρεις ότι θα εμφανιστεί και πρέπει να θυμίσεις στον εαυτό σου ότι είναι απλά η φωνή που δημιουργείται από τον φόβο της αποτυχίας και όχι η πρόβλεψη του μέλλοντος.
Μην βάζεις ετικέτες στον εαυτό σου: πολύ συχνά στερούμε από τον εαυτό μας τη δυνατότητα της αλλαγής, αυτοχαρακτηριζόμενοι αρνητικά π.χ. είμαι άχρηστος,-η, είμαι αποτυχημένος,-η κ.λπ. Οι αποτυχίες σίγουρα είναι δυσάρεστες, δεν καθορίζουν όμως το ποιος είσαι, απλά δείχνουν ότι η προσπάθεια σου στη συγκεκριμένη περίσταση δεν ήταν αρκετή για να πραγματοποιηθεί ο στόχος.
Διαχειρίσου τις προσδοκίες σου: προσπάθησε να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους και να είσαι αντικειμενικός,-ή ως προς τις δυνατότητες σου. Μην υποτιμάς, αλλά παράλληλα μην υπερτιμάς τις δυνάμεις σου.
Σταμάτα να απολογείσαι: όταν απολογείσαι διαρκώς δίνεις την εντύπωση ότι δεν πιστεύεις στον εαυτό σου. Αν έκανες κάποιο λάθος, ζήτα συγγνώμη και φρόντισε να μην το επαναλάβεις. Πολλές φορές οι δικαιολογίες είναι χειρότερες του αρχικού λάθους.
Αποδέξου την επιτυχία: μην αρνείσαι στον εαυτό σου να δεχτεί τα καλά λόγια των άλλων και μην αφήνεις την εσωτερική σου φωνή να αμφισβητήσει τις επιτυχίες σου. Όχι δεν ήταν τυχαίο, κάτι καλό έκανες για να τα καταφέρεις.
Εστίασε στις επιτυχίες σου: τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση υπερτονίζουν τις αποτυχίες τους και υποτιμούν τις επιτυχίες τους. Όλα αυτά που έχεις καταφέρει είναι σημαντικά, ακόμα κι αν τα θεωρείς επουσιώδη. Η συμβολή σου είναι σημαντική για κάθε κατάκτηση στόχου και οι προηγούμενες επιτυχίες σου μικρές ή μεγάλες αποτελούν την πυξίδα σου για να συνεχίσεις να επιτυγχάνεις.
Ανάπτυξε την εσωτερική έδρα ελέγχου: όταν η εξωτερική έδρα ελέγχου υπερτερεί, τότε θεωρούμε ότι είμαστε έρμαιο των καταστάσεων και η ευθύνη του μέλλοντος ανήκει περισσότερο στους άλλους, στη μοίρα κ.λπ. Η πορεία των καταστάσεων όμως, επηρεάζεται από τις δικές σου επιλογές και δεν στηρίζεται σε εξωτερικούς παράγοντες. Για τις αποφάσεις σου είσαι υπεύθυνος εσύ ο ίδιος και η επιρροή των άλλων δεν πρέπει να σε κλονίζει.
Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους: δεν υπάρχει τίποτε που μπορείς να κερδίσεις συγκρινόμενος με τους άλλους. Προσπάθησε να αξιοποιείς το δικό σου δυναμικό και αποδέξου ότι κάποιοι θα είναι καλύτεροι και κάποιοι χειρότεροι από σένα σε συγκεκριμένες δεξιότητες.