Διανύουμε μία εποχή κατά την οποία η τεχνολογία καλπάζει με απίστευτους ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό, πολλά από τα προσωπικά μας δεδομένα αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται κυρίως για διαφημιστικούς σκοπούς. Πριν όμως καταβληθείτε από παρανοϊκές σκέψεις και θεωρίες συνωμοσίας, είναι καλό να συνυπολογίσετε τα ωφέλη που υπάρχουν από τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος μπορεί να εντοπίσει με μεγαλύτερη ευκολία, κυβερνοεγκληματίες ή ακόμα και να αποτρέψει αυτοκτονίες μέσω της ανίχνευσης περιεχομένου που εμφανίζεται στο διαδίκτυο. Επιπλεόν οι αντιτρομοκρατικές οργανώσεις μπορούν να παρέμβουν σε μηνύματα που ευνοούν το μίσος και να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Αν όμως έχετε πέσει θύμα υποκλοπής της ηλεκτρονικής σας ταυτότητας ή κάποιας άλλης διαδικτυακής απάτης, ίσως θέλετε να σβήσετε εντελώς το ηλεκτρονικό σας αποτύπωμα. 

Σβήστε όλους τους παλιούς λογαριασμούς e-mail

Για να μπορέσετε να το κάνετε αυτό θα χρειαστεί να έχετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό για να αποκτήσετε πρόσβαση στον λογαριασμό. Κάποιες εταιρείες σβήνουν το αποτύπωμά έτσι κι αλλιώς αν παραμένει ανενεργό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αν δεν είστε σίγουροι θα πρέπει να το κάνετε ιδιοχείρως.

Ακόμα κι αν δεν θέλετε να «εξαφανιστείτε» από το διαδίκτυο είναι απολύτως ενδεδειγμένο να σβήσετε παλιούς λογαριασμούς ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, γιατί αποτελούν θησαυρό για τους hackers. Πολύ εύκολα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση παραβιάζοντας τον κωδικό σας και να χρησιμοποιήσουν το mail σας για να οργανώσουν διαδικτυακές απάτες. 

Σβήστε τις εφαρμογές

Παρόλο που όλοι λατρεύουμε τις δωρεάν εφαρμογές, είναι καλό να θυμόμαστε ότι κάθε φορά που κατεβάζουμε μία εφαρμογή συναινούμε με τις εταιρείες παραγωγής για την πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα όπως η τοποθεσία, ή οι διαδικτυακές μας συνήθειες. Το πιθανότερο είναι ότι αυτά τα δεδομένα θα πωληθούν σε άλλες εταιρείες οι οποίες θα τα χρησιμοποιήσουν για διαφημιστικούς σκοπούς. 

Βέβαια το να βρει κανείς όλες τις εφαρμογές και τα sites στα οποία έχει κάνει εγγραφή δεν είναι το εύκολοτερο πράγμα του κόσμου. Υπάρχουν όμως κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να διευκολύνει τη διαδικασία:1. Βάλε τον κωδικό χρήστη που χρησιμοποιείς συχνότερα σε μία μηχανή αναζήτησης. Θα ξαφνιαστείς με τα αποτελέσματα!2. Ψάξε στην ηλεκτρονική σου αλληλογραφία τα μηνύματα που περιέχουν την έκφραση “welcome to….”  ή “καλώς ήλθατε…” ή “Ευχαριστούμε…”3. Ψάξτε όλα τα log-ins που είναι αποθηκευμένα στις μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιείτε. Εσείς μπορεί να έχετε ξεχάσει ότι κάνατε κάποιο log-in, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πληροφορία δεν έχει αποθηκευτεί. 4. Ερευνήστε τις συνδεδεμένες εφαρμογές. Παρόλο που είναι εξαιρετικά εύκολο να συνδέεστε κάπου με τον ήδη υπάρχοντα λογαριασμό ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης και πραγματικά τα μηνύματα τύπου “Log in with Facebook” ή “Use Your Google Account”, σας λύνουν τα χέρια, αυτό παράλληλα σημαίνει ότι οι πληροφορίες διασπείρονται με ταχύτητα φωτός. Ανατρέξτε στο προφίλ σας και βρείτε τις συνδεδεμένες εφαρμογές για να αποσυνδεθείτε.

Διαγράψτε τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Για να διαγράψετε οριστικά τους λογαριασμούς σας και το προφίλ σας στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει πρώτα να κάνετε log-in. Παρόλο που θεωρητικά η διαγραφή του προφίλ αρκεί, για να είστε απολύτως σίγουροι διαγράψτε και την  εφαρμογή. Άπαξ και διαγραφεί, θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να πάψουν να εμφανίζονται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. 

Βάλτε όρια στη μηχανή αναζήτησης

Διαγράψτε όλα τα cookies από όλες τις μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιείτε. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις για να επιλέξετε την αντίστοιχη ρύθμιση που δεν επιτρέπει τις ιστοσελίδες να εντοπίζουν το ηλεκτρονικό σας στίγμα.