
Πώς να γίνεις πιο συνεπής
Όταν ζούμε με ακεραιότητα, οι πράξεις μας συνάδουν με τα λόγια μας και τα λόγια μας συνάδουν με τις αξίες μας. Αν λέτε ότι θα κάνετε κάτι, θα είστε συνεπής μόνο αν το κάνετε. Αν αποτύχετε στις δεσμεύσεις σας, δημιουργείται ρήγμα ανάμεσα σε αυτό που κάνετε και σε αυτό που λέτε, και τέτοιου είδους εσωτερικά ρήγματα καταστρέφουν την ακεραιότητα και την εμπιστοσύνη.
Η οικοδόμηση της συνέπειας απαιτεί δέσμευση στον στόχο και προσπάθεια. Υπάρχουν 4 βασικές αρχές από τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε:
1. Τηρείτε τις δεσμεύσεις σας
Μην δίνετε υποσχέσεις που δεν μπορείτε να τηρήσετε. Αν δεν είστε σίγουροι αν μπορείτε να τηρήσετε μια υπόσχεση, μην την δώσετε. Αντ’ αυτού, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να σκεφτεί τους λόγους για τους οποίους θέλετε να υποσχεθείτε κάτι και αν μπορείτε πραγματικά να το τηρήσετε. Δεν πειράζει να πείτε: «Θα ήθελα πολύ να βοηθήσω σε αυτό, αλλά δεν μπορώ να δεσμευτώ αυτή τη στιγμή. Μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σου αύριο;»
2. Εμφανιστείτε όταν λέτε ότι θα εμφανιστείτε.
Στις δεσμεύσεις μας περιλαμβάνεται και το να είμαστε στην ώρα μας. Αυτή είναι μια συμβουλή που πιθανότατα πήρατε από τη γιαγιά σας ή, στην περίπτωσή μου, από τον καθηγητή μου στο κολέγιο. “Η αργοπορία είναι σημάδι ασέβειας!” έλεγε ενώ κουνούσε το δάχτυλο στους παραπαίοντες που αργούσαν να μπουν στη διάλεξη.
Όταν αργείτε στα ραντεβού σας, ουσιαστικά λέτε στους ανθρώπους που συναντάτε ότι δεν είναι πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας. Επιπλέον, ουσιαστικά λέτε στον εαυτό σας ότι ο λόγος σας δεν αξίζει πολλά, ότι κανείς δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτά που λέτε. Δεν μπορείτε να περιμένετε από τους άλλους ανθρώπους να σας σέβονται αν δεν σέβεστε τον εαυτό σας, και το να μην εμφανίζεστε όταν λέτε ότι θα έρθετε είναι ένας τρόπος να σηματοδοτήσετε ότι δεν έχετε αυτοσεβασμό και ότι δεν παίρνετε τον λόγο σας στα σοβαρά.
3. Διαχειριστείτε σωστά τον χρόνο σας.
Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε σωστά τον χρόνο σας είναι να καταγράφετε τις υποχρεώσεις σας. Θυμηθείτε, δεν μπορείτε να αποκαλέσετε κάτι περισπασμό αν δεν ξέρετε από τι σας αποσπά την προσοχή. Επομένως, δεν μπορείτε να παραπονεθείτε ότι σας αποσπάστηκε η προσοχή χωρίς να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι πρόκειται να κάνετε με τον χρόνο σας. Ο χρονικός προγραμματισμός σας δίνει τη δυνατότητα να ξοδεύετε το χρόνο σας σύμφωνα με τις αξίες σας, τηρώντας τις δεσμεύσεις σας προς τον εαυτό σας και τους άλλους.
4. Διαχειριστείτε τα λάθη σας.
Όσο σκληρά κι αν προσπαθείτε να είστε συνεπείς, κατά καιρούς θα κάνετε λάθη. Σε περίπτωση λάθους, προσπαθήστε να μην κατηγορείτε τον εαυτό σας γι’ αυτό, διορθώστε το και μάθετε από αυτό. Ακόμη και αν αθετήσετε μια υπόσχεση, ή χάσετε μια προθεσμία, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάψατε να είστε συνεπής. Παρόλο που είναι σημαντικό να προετοιμαζόμαστε για τους απρόβλεπτους εξωτερικούς παράγοντες, πρέπει να αποδεχτούμε ότι κάποιες φορές δεν θα καταφέρουμε να τους αντιμετωπίσουμε και θα οδηγηθούμε σε λάθη.
Η προσπάθειά σας να είστε συνεπής αντανακλά σε όλες τις πτυχές της ζωής σας. Η συνέπεια είναι ίσως ο πιο βασικός πυλώνας της εμπιστοσύνης και καθοριστικός παράγοντας για όλες τις σχέσεις και τις προσωπικές και τις εργασιακές.
Διάβασε ακόμα:
Αυτοδιαχείριση. Η πυξίδα για να γίνετε ηγέτης του εαυτού σας
Αρετή και Ευτυχία: μια θετική συσχέτιση