Πώς να προστατευτούμε από τον κορονοϊό;

Η πανδημία του κορονοϊού πιέζει το εθνικό σύστημα υγείας και δημιουργεί αγωνία στους πολίτες της χώρας. Πέρα από τα μέτρα που λαμβάνονται από το κράτος, η ατομική ευθύνη αναδύεται ως η υπέρτατη ιδιότητα στην τρέχουσα κρίση. Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε από τον κορονοϊό και παράλληλα να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας;

Τι να κάνετε;

Μείνετε σπίτι
Πλύντε τα χέρια σας συχνά, αφιερώνοντας χρόνο (τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, χωρίς να ξεχνάτε τις πτυχές των δαχτύλων).
o Μετά από φτέρνισμα ή βήχα
o Πριν και μετά το φαγητό
o Πριν και μετά το μαγείρεμα
o Αν συναντηθήκατε με κάποιον που παρουσιάζει συμπτώματα κρυώματος
o Αν χρησιμοποιήσατε μέσα μαζικής μεταφοράς
o Αν βρεθήκατε σε κλειστό χώρο με πολλά άτομα
o Πριν καπνίσετε ή ατμίσετε
Όταν φτερνίζεστε ή βήχετε καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας μένα χαρτομάντηλο, ή με κάποιο ύφασμα, το οποίο θα πετάξετε ή θα πλύνετε αμέσως μετά.
Καθαρίστε με χλωρίνη τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά (π.χ. πόμολα πόρτας ή αυτοκινήτου, πάγκος  κουζίνας, κ.λπ).
Αποφύγετε τη χρήση μετρητών και κινηθείτε περισσότερο χρησιμοποιώντας ανέπαφες συναλλαγές μέσω καρτών.
Αποφύγετε χώρους (ιδίως κλειστούς), όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι.
Αποφύγετε τα ταξίδια, όσο το δυνατόν γίνεται, μέχρι να περάσει ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.
Αερίστε συχνά τους χώρους, ανοίγοντας τα παράθυρα.
Ενημερώστε τα παιδιά για τον ιό και επισημάνετε την ανάγκη για τήρηση των κανόνων υγιεινής. Εξηγήστε τους τι συμβαίνει με ειλικρίνεια, χωρίς εκδραματίσεις.
Αν στην οικογένειά σας υπάρχουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, διευκολύνετέ τα στις πρακτικές τους ανάγκες, ώστε να μη χρειαστεί να βγουν από το σπίτι.
Χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο για online αγορές (π.χ. σουπερμάρκετ, ρουχισμός κ.λπ).
Απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό, αν παρουσιάσετε συμπτώματα, πριν καταφύγετε στο νοσοκομείο.

 

Τι να μην κάνετε;

Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Αν είναι απαραίτητη ανάγκη, πλύντε τα χέρια σας πριν και μετά.
Μην πίνετε από ποτήρι ή μπουκάλι που χρησιμοποίησε κάποιος άλλος, ακόμα κι αν είναι μέλος της οικογένειάς σας.
Μη μοιράζεστε αντικείμενα στους χώρους εργασίας, όπως στυλό, υπολογιστή κ.λπ. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε χρησιμοποιήστε αντισηπτικό πριν και μετά τη χρήση.
Μη χρησιμοποιείτε γάντια αντί για το πλυσιμο των χεριών, εκτός αν πρόκειται για γάντια μιας χρήσης που θα τα αλλάζετε μετά από κάθε χρήση.
Μη φοράτε μάσκες εκτός αν είστε άρρωστος-η, ή εργαζόμενος-η, στον χώρο της υγείας. Αγοράζοντας μάσκες ενώ δεν τις χρειάζεστε, πιθανώς να τις στερήσετε από αυτούς που τους είναι απαραίτητες ή να οδηγήσετε σε αύξηση της τιμής τους.
Μην επισκέπτεστε τα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων, παρά μόνο αν έχετε σοβαρά συμπτώματα, (π.χ. δύσπνοια, σύγχυση, υψηλό πυρετό, που δεν υφίεται με τα αντιπυρετικά μετά από 3 ημέρες, πόνο στο στήθο, βήχα με αίμα, αδυναμία κατάποσης υγρών) ή σας έχει παραπέμψει ο γιατρός σας.
Μην κάνετε χειραψίες, αγκαλιές και αποφύγετε τη στενή επαφή (κάτω του  ενός μέτρου απόσταση) με συναδέλφους, φίλους και φυσικά αγνώστους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μας ενημερώνει ότι τα συμπτώματα είναι ήπια στους περισσότερους ασθενείς, σοβαρά για το 14% και μόνο το 5% όσων νοσούν βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, οπότε αυτό που χρειάζεται για να ξεπεραστεί η κρίση είναι ψυχραιμία, υπευθυνότητα και συμμόρφωση στις οδηγίες των επιστημόνων.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον κορονοϊό:

https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/

Κοινωνικά