Πώς να βελτιώσετε τη σχέση με τον προϊστάμενο σας

Πώς να βελτιώσετε τη σχέση με τον προϊστάμενο σας

Οι σχέσεις με τους συναδέλφους στο εργασιακό περιβάλλον είναι σημαντικές και οι άνθρωποι δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτές. Ίσως η σχέση όμως που επηρεάζει άμεσα τόσο την εργασιακή ζωή όσο και την αποδοτικότητα των υπαλλήλων είναι αυτή με τον άμεσο προϊστάμενο ή με τον διευθυντή. Η δημιουργία σταθερής σχέσης με εμπιστοσύνη είναι σημαντική στο εργασιακό περιβάλλον για την επίλυση διαφωνιών, προβλημάτων καθώς και την πιο άμεση και γρήγορη αντιμετώπιση τους. Τι μπορούν όμως να κάνουν οι υπάλληλοι για να δομήσουν μία σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με τον προϊστάμενό τους;

Δημιουργήστε μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με τον προϊστάμενο σας

1. Να μοιράζεστε κοινούς στόχους. Αρχικά είναι σημαντικό ο υπάλληλος να μοιράζεται με τον προϊστάμενο τον ίδιο στόχο και να ακολουθούν την αποστολή της εταιρίας. Ο ρόλος του ανωτέρου είναι να βγαίνει μπροστά και τελικά να αναγνωρίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις περισσότερο από τους υπαλλήλους του, όμως είναι απαραίτητο να μπορεί να στηριχθεί στους υφιστάμενούς του. Θα πρέπει επομένως ο υπάλληλος να αναγνωρίσει τη θέση του προϊσταμένου και να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην καλύτερη αξιολόγηση του τμήματος στο γενικό πλαίσιο, αφού μέσα σε αυτό ανήκει και ο ίδιος. 

2. Βελτιώστε τις σχέσεις σας. Ο προϊστάμενος είναι συνήθως το άτομο με το οποίο οι υπάλληλοι περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους και κατ΄ επέκταση της εργασιακής τους ζωής. Είναι επομένως απαραίτητο να συναναστρέφεται κανείς με κάποιον για τον οποίο δεν έχει άσχημα συναισθήματα ούτε υπάρχει βαρύ κλίμα μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση ίσως θα ήταν βοηθητικό να προσπαθήσετε να μάθετε τον διευθυντή σας καλύτερα και να τον αντιμετωπίζετε καθημερινά ως έναν ακόμα άνθρωπο και όχι με την ταμπέλα του ανωτέρου. 

3. Προσπαθήστε να καταλάβετε τους στόχους του. Είναι σημαντικό να σας έχει γνωστοποιηθεί ποιο είναι το πλάνο που έχει στο μυαλό του ο προϊστάμενός σας για το τμήμα του. Με αυτό τον τρόπο γνωρίζετε και εσείς και μπορείτε να θέσετε μικρούς κάθε φορά εργασιακούς στόχους για να τον βοηθήσετε. Σε περιπτώσεις που δεν γνωρίζετε ποιοι είναι οι στόχοι μπορείτε να ρωτήσετε και να του εξηγήσετε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε και εσείς να συμβάλετε σε αυτούς. 

4. Κάντε σωστά τη δουλειά σας. Όσο και αν αυτό ακούγεται τετριμμένο είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι και ο διευθυντής σας είναι εκεί για να σας αξιολογεί. Αν ένας υπάλληλος δεν είναι όσο αποδοτικός πρέπει ή κάνει συνεχώς λάθη είναι πολύ λογικό να δημιουργούνται συνεχώς τριβές και τελικά να χάνεται το ευχάριστο κλίμα στη δουλειά. 

5. Βοηθήστε τον να σας αξιοποιήσει καλύτερα. Όσο και αν πιστεύετε ότι σίγουρα ο προιστάμενός σας ξέρει τις δυνατότητες σας και τα στοιχεία εκείνα στα οποία είστε καλύτεροι δεν πρέπει να το παίρνετε σαν δεδομένο. Αν λοιπόν πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι στο οποίο είστε πολύ καλοί και δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό, βοηθήστε τον προϊστάμενο σας και κοινοποιήστε το. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε και τον ίδιο να επιτύχει κάποιον από τους στόχους του και εσείς θα αισθάνεστε σίγουροι και ικανοί.  

6. Να σέβεστε τον χρόνο του. Μπορεί να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο, να εργάζεστε για παρόμοια πράγματα όμως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις κατάλληλες στιγμές για να τον προσεγγίσετε. Ο χρόνος του διευθυντή σας δεν είναι και δικός σας. Προγραμματίστε τις συναντήσεις σας μαζί του, ενημερώστε τον για το περιεχόμενο και το θέμα κάθε συνάντησης και μην ξεφύγετε από αυτά που έχετε ορίσει.  

Παρόλο που μπορεί να πιστεύετε ότι θα πρέπει πάντα να ανέχεστε τον προϊστάμενο σας επειδή είναι απλά ο ανώτερός σας, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε και εσείς να κάνετε για να βελτιώσετε τη σχέση σας και τελικά να εργάζεστε πιο ευχάριστα μαζί του και να είστε πιο παραγωγικοί.

Διαβάστε ακόμα:

Η επιβράβευση του υπαλλήλου

Κατανόηση της «σύγκρουσης συμφερόντων»

Οι μεγάλες επιχειρήσεις επενδύουν στα προνόμια των εργαζομένων

Επιχειρηματικότητα