Οι δασικές πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές και όλο και πιο καταστροφικές για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία. Απώλειες περιουσιών, ατμοσφαιρική ρύπανση, ζημιές στις υποδομές και πολλά άλλα παρελκόμενα είναι οι δυσάρεστες συνέπειες των πυρκαγιών, οι οποίες συνιστούν ένα σημαντικό πρόβλημα παγκοσμίως.

Σε μια προσπάθεια να εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους οι πυρκαγιές και η αντιπυρική περίοδος επηρεάζουν την οικονομία, πραγματοποιήθηκε μια οικονομική μελέτη, σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσθετη ημέρα έκθεσης στον καπνό από μια πυρκαγιά μειώνει τα κέρδη σε μια κοινότητα κατά περίπου 0,04% σε διάστημα δύο ετών.

Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία μπορεί να είναι πολλές, όπως:

Επιπτώσεις για την υγεία

Η υγεία και η απώλεια ζωής κάποιων θυμάτων είναι οι σημαντικότερες επιπτώσεις οι οποίες επηρεάζουν επίσης και την οικονομία. Τα θύματα ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εργαστούν είτε μόνιμα είτε για κάποιο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Επίσης, μια άλλη επίπτωση των πυρκαγιών στην υγεία που σχετίζεται με την οικονομία είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα άτομα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από μια πυρκαγιά αντιμετωπίζουν κινδύνους από την εισπνοή του καπνού, ενώ οι μεγάλες πυρκαγιές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του αέρα ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Ακόμη και άτομα που δεν έχουν υποστεί άμεση βλάβη από μια πυρκαγιά μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους με αυξημένες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης και δυσκολίες στον βιοπορισμό.

Απώλεια περιουσίας

Οι υλικές απώλειες είναι μια άμεση οικονομική επίπτωση των πυρκαγιών, αλλά υπάρχουν επίσης επιπρόσθετες επιπτώσεις που συνεχίζονται για χρόνια. Με την απώλεια περιουσίας έρχεται ο εκτοπισμός ατόμων και οικογενειών από τα σπίτια τους και ο αποδεκατισμός επιχειρήσεων. Οι πυρκαγιές τείνουν να καθιστούν τις τοπικές αγορές εργασίας λιγότερο σταθερές με την πάροδο του χρόνου, επειδή προκαλούν δραματικές ανισότητες στην εποχιακή απασχόληση.

Τουρισμός και αναψυχή

Οι πυρκαγιές δεν έχουν μόνο τη δυνατότητα να εξαφανίσουν  περιοχές που προσελκύουν τουρίστες, αλλά και να απομακρύνουν τους ανθρώπους για τα επόμενα χρόνια. Οι τουρίστες και οι λάτρεις της υπαίθρου τείνουν να αποφεύγουν τις περιοχές στις οποίες σημειώθηκε πυρκαγιά, και αυτό μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις και σε άλλους κλάδους. Με αυτόν τον τρόπο, οι πυρκαγιές μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τη φιλοξενία, την εστίαση και άλλες βιομηχανίες.

Τέλος, δεδομένου ότι η αλυσιδωτή επίδραση των ζημιών από τις πυρκαγιές εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή και σε πολλούς κλάδους, μπορεί να είναι δύσκολο να υπολογιστεί η πλήρης έκταση του κόστους αυτών των καταστροφών. 

Μία πρόσφατη μελέτη του University College του Λονδίνου έδειξε ότι οι πυρκαγιές του 2018 στην Καλιφόρνια κόστισαν στην οικονομία των ΗΠΑ συνολικά 148,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με περίπου το ένα τρίτο αυτών των ζημιών να παρατηρείται εκτός της πολιτείας. Αυτό καταδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η εμβέλεια των ζημιών από τις πυρκαγιές, και με τη συχνότητά τους να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, η απειλή δεν μπορεί να καταστεί αμελητέα.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να αποφύγετε τις δυσάρεστες παρενέργειες του καύσωνα;

Γιατί το να σκαλίζει κανείς τη μύτη του είναι μία κακή συνήθεια και προκαλεί ντροπή;

Ο πλαγιαρισμός στην εργασιακή καθημερινότητα