
Πώς το Blockchain καταφέρνει να μείνει αλώβητο από δυσλειτουργίες του δικτύου
Άραγε διασφαλίζεται ότι το Blockchain δεν μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας, όπως πρόσφατα το Facebook, το Instagram, το WhatsApp και το Messenger; Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας τεχνολογικός κολοσσός διακόπτει τις υπηρεσίες του. Κάτι ανάλογο συνέβη πριν μήνες στην Google, όταν το Gmail και το YouTube έπαψαν να λειτουργούν για ώρες. Τα συστήματα της FED πριν λίγο καιρό επίσης έπεσαν για 5 ολόκληρες ώρες (και δεν ήταν η πρώτη φορά!).Το ίδιο πρόβλημα θα παρουσιάσουν, όσο τεχνολογικά εξελιγμένα και να είναι, τα νέα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών. Είναι θέμα αρχιτεκτονικής του δικτύου. Αντίθετα, το Blockchain δεν μπορεί να διακοπεί χάρη στην αποκεντρωμένη φύση του.
Ένα από τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά του δικτύου Blockchain είναι το «uptime» [το ποσοστό χρόνου κατά το οποίο ένα σύστημα παραμένει σε λειτουργία, δηλαδή λειτουργεί απρόσκοπτα]. Ο χρόνος διακοπής («downtime») προσδιορίζει το χρόνο που ένα σύστημα τίθεται εκτός λειτουργίας, λόγω αστοχιών, συντήρησης ή άλλων αιτιών. Είναι πολύ σπάνιο ένα σύστημα υπολογιστών να φτάνει σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά uptime και εδώ το Blockchain αποτελεί λαμπρή εξαίρεση. Από τις 21 Μαρτίου 2013 και μετά, το uptime του Blockchain έφτασε στο απόλυτο 100%! Παλαιότερα υπήρξαν μόνο δύο στιγμές εκτός λειτουργίας (από τις 3 Ιανουαρίου 2009, τη μέρα εξόρυξης του πρώτου block του Bitcoin). Η μία ήταν το 2010 (8 ώρες και 27 λεπτά) και η άλλη το 2013 (6 ώρες και 20 λεπτά). Αυτό συμβαίνει διότι το Βlockchain έχει πλέον ενισχυθεί σε αδιανόητα μεγέθη. Η Κίνα έκλεισε τις μισές μονάδες παραγωγής σε ένα Σαββατοκύριακο και το Blockchain έμεινε αλώβητο. Οι συναλλαγές διεξάγονταν κανονικά! Το Facebook, η Google και η FED κατέρρευσαν με όλα τα συστήματα ανοικτά!
Το Blockchain είναι ο ασφαλέστερος μηχανισμός καταγραφής, ανταλλαγής και μετάδοσης πληροφορίας που έχει επινοηθεί. Δεν μπορεί να παρεμποδιστεί η μετάδοση μιας πληροφορίας, και η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να αλλοιωθεί, να διαγραφεί ή να κατασχεθεί. Ως χρήμα, αυτός ο μηχανισμός διαθέτει ένα επιπλέον καθοριστικό πλεονέκτημα, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Η ανταλλαγή αξίας πιστοποιείται εκτός τραπεζικού συστήματος (όπως η κατοχή χρυσού ή μετρητών). Επιπλέον δεν υπάρχει ρίσκο αντισυμβαλλόμενου όπως με τις τραπεζικές καταθέσεις. Οι τράπεζες δεν είναι αποθετήριο χρημάτων. Καταθέτοντας πραγματοποιούμε μια πιστωτική συναλλαγή. Γινόμαστε πιστωτές της τράπεζας, με τη νομική διάσταση. Φυλάσσοντας τα χρήματά μας σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, είναι σαν να εμπιστευόμαστε τα κλειδιά του σπιτιού μας στην τράπεζα. Πριν μπούμε μέσα, τους τα ζητάμε πρώτα και μετά μπαίνουμε! Παρόλο που είναι δικό μας το σπίτι, δεν ελέγχουμε τα κλειδιά. Στην πραγματικότητα, είμαστε ιδιοκτήτες ενός IOU (“I Owe You”, τουτέστιν μιας «υπόσχεσης πληρωμής»). Αν για τον οποιονδήποτε λόγο θελήσουν (πχ έκτακτες οικονομικές συνθήκες), έχουν δικαίωμα να αρνηθούν να μας τα δώσουν! Όμως, τα κλειδιά στο Blockchain τα κρατάμε εμείς, έχοντας την απόλυτη κυριαρχία των χρημάτων μας. Δεν μας ελέγχει κανείς, δεν μας περιορίζει κανείς.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αποκέντρωσης του Blockchain. Αποκέντρωση σημαίνει απουσίακεντρικού ελέγχου. Όσο πιο αποκεντρωμένο είναι ένα σύστημα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός στον οποίο μια οντότητα εντός του συστήματος μπορεί να αντισταθεί στον εξαναγκασμό, χωρίς να σταματήσει να λειτουργεί ως μέρος του συστήματος. Ο εξαναγκασμός δεν συνεπάγεται απαραίτητα βία. Μπορεί να σημαίνει αρνητικά κίνητρα για να ευθυγραμμιστεί με μια αρχή.
Το Blockchain είναι το Internet του χρήματος. Ένα αποκεντρωμένο σύστημα όπως το ίδιο το Internet. Ένα παγκόσμιο λειτουργικό με αλληλοεξαρτώμενες μονάδες, δομημένο όπως ο εγκέφαλος. Η ισχύς δεν βρίσκεται συγκεντρωμένη σε ένα σημείο αλλά κατανεμημένη. Η επαλήθευση των συναλλαγών γίνεται από τους χρήστες. Η βάση δεδομένων Βlockchain στον κάθε ατομικό υπολογιστή είναι εξίσου έγκυρη με τη βάση δεδομένων σε οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κόμβων που συμμετέχουν τόσο μεγαλύτερος βαθμός εμπιστοσύνης επιτυγχάνεται. Σαν ένα λογιστικό φύλλο που αντιγράφεται χιλιάδες φορές σε ένα δίκτυο υπολογιστών, με δυνατότητα τακτικής ενημέρωσης.
Τα κρυπτονομίσματα είναι μία τάση που ίσως πάρει λίγο χρόνο για να ενδυναμωθεί, αλλά αποτελεί τη φυσική εξέλιξη. Μετά τη διάδοση της πληροφορίας, της εικόνας, του βίντεο και των δεδομένων, ήρθε το ιντερνετικό χρήμα. Αποκεντρωμένο, δίχως σύνορα, ουδέτερο, προσιτό σε όλους, αμερόληπτο.
Στη μεταβιομηχανική κοινωνία η διαμάχη είναι μεταξύ ελέγχου και ελευθερίας. Οι πληροφορίες απέκτησαν μεγαλύτερη βαρύτητα από τα υλικά αγαθά. Η χρήση του Blockchainαφορά μια επιλογή μεταξύ του πλήρως ελεγχόμενου κρατικού χρήματος και ενός συστήματος σαφώς πιο ελεύθερου. Όχι ανεξέλεγκτου, όχι χωρίς κανόνες, αλλά χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις. Προστατευμένο από την αυθαιρεσία της εξουσίας, αλλά και από το κόστος των ενδιάμεσων. Όμως, η ελευθερία συνοδεύεται από ένα μειονέκτημα. Αν χάσουμε τα κλειδιά (τους κωδικούς μας), δεν υπάρχει κανείς να μας δώσει αντικλείδι.
Το Bitcoin έχει σήμερα υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από το Facebook, προσεγγίζοντας τα $1.1τρις. Οι επόμενοι «στόχοι» μέχρι την πρωτιά είναι η Amazon, η Google, η Saudi Aramco, η Microsoft και η Apple. Είναι θέμα χρόνου.
Διάβασε ακόμα:
Η καινοτόμα φύση των κρυπτονομισμάτων
Πώς καθορίζεται η τιμή ενός κρυπτονομίσματος;