
Πώς το διαδίκτυο άλλαξε τον τρόπο που μαθαίνουμε
Η εξάπλωση της χρήσης του διαδικτύου έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Μία από τις πιο σημαντικές είναι ότι άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει τον τρόπο που εκπαιδευόμαστε και τον τρόπο που μαθαίνουμε. Τα νεώτερα ερευνητικά δεδομένα περιγράφουν τις βασικές αλλαγές που επέφερε το διαδίκτυο στην εκπαιδευτική διαδικασία:
1 . Η έρευνα διεξάγεται κυρίως online. Όταν προετοιμάζονται για μια ερευνητική εργασία ή μια εργασία για το σπίτι, το 93% των ατόμων στρέφεται στο Google. Η διαθεσιμότητα επίκαιρων, ακριβών πληροφοριών 24 ώρες το 24ωρο εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια που παλαιότερα αναλώνονταν στην αναζήτηση του κατάλληλου βιβλίου ή άρθρου στη βιβλιοθήκη.
2. Περίπου το 90% των εκπαιδευτικών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία τους. Πολλοί εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν διαδικτυακά βίντεο για να συμπληρώσουν την ύλη της τάξης. Αυτός ο συνδυασμός διαλέξεων δια ζώσης με στοχευμένο διαδικτυακό περιεχόμενο κάνει την εκπαίδευση περισσότερο ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική.
3. Η επικοινωνία έχει βελτιωθεί σημαντικά. Πριν το διαδίκτυο η επικοινωνία εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων περιοριζόταν στην ώρα της εκπαίδευσης. Τώρα, η επικοινωνία γίνεται διαδικτυακά, πολύ πιο εύκολα και αβίαστα και μπορεί να είναι σύγχρονη ή ασύγχρονη.
4. Όλο και περισσότεροι μαθητές επιλέγουν τα διαδικτυακά μαθήματα για να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα (για μετακινήσεις, ενοίκιο κλπ). Πάνω από το ένα τρίτο των φοιτητών παρακολουθούν τουλάχιστον κάποια από τα μαθήματά τους online, με συνολικά 6,3 εκατομμύρια φοιτητές στις ΗΠΑ να παρακολουθούν τουλάχιστον ένα online μάθημα. Η στροφή προς τα διαδικτυακά μαθήματα συνεχίζει να αυξάνεται και αναμένεται να συνεχίσει να ανθεί παράλληλα με την πρόοδο της διαδικτυακής μάθησης.
5. Η αποδοχή της διαδικτυακής εκπαίδευσης έχει αυξηθεί. Για χρόνια, τα προγράμματα διαδικτυακής μάθησης αντιμετωπίζονταν με περιφρόνηση από τους εκπαιδευτικούς και τους εργοδότες. Οι ανησυχίες προέρχονταν κυρίως από τα διαδικτυακά προγράμματα που δεν διέθεταν διαπίστευση ή σύνδεση με ένα αξιόπιστο πανεπιστήμιο, συνεπώς παρείχαν εκπαίδευση χαμηλής ποιότητας. Τώρα, πολλά αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν επίσης προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τα δύο τρίτα των εκπαιδευτικών πιστεύουν πλέον ότι τα διαδικτυακά μαθήματα μπορούν να είναι εξίσου πολύτιμα με εκείνα που διεξάγονται σε μια παραδοσιακή αίθουσα διδασκαλίας.
6. Πιο ευέλικτες επιλογές μάθησης. Αναμφισβήτητα η πιο δημοφιλής αλλαγή που παρέχει η διαδικτυακή μάθηση είναι η ευελιξία. Το άκαμπτο πρόγραμμα μιας παραδοσιακής εκπαίδευσης δημιουργούσε εμπόδια σε όσους εργάζονταν με πλήρες ωράριο ή μεγάλωναν οικογένεια παράλληλα με την επιδίωξη της εκπαίδευσης. Χάρη στο διαδίκτυο, όσοι θέλουν να μάθουν ή να εκπαιδευτούν περαιτέρω δεν περιορίζονται από σφιχτά χρονοδιαγράμματα αλλά προσαρμόζουν την εκπαίδευση στο ωράριό τους.
7. Η διαδραστική μάθηση βελτιώνει τη δέσμευση. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες μάθησης ενσωματώνουν πολύτιμες πληροφορίες με ενσωματωμένες αξιολογήσεις και διαδραστικές δραστηριότητες που βοηθούν τόσο τους εκπαιδευόμενους όσο και τους εκπαιδευτές να παρακολουθούν την πρόοδο του ατόμου. Με αυτόν τον τρόπο το άτομο δεσμεύεται στον στόχο του και αναγνωρίζει έγκαιρα τις αδυναμίες του.
Η μάθηση μέσω του διαδικτύου εξελίσσεται διαρκώς κινούμενη προς πιο ενδιαφέρουσες μορφές, ανάλογα με τις τελευταίες τεχνολογίες, όπως η παιχνιδοποίηση και η επαυξημένη πραγματικότητα (AR)/εικονική πραγματικότητα (VR) για να κρατήσει το ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων. Με αυτόν τον τρόπο συντονίζεται με τις αυξημένες απαιτήσεις των εκπαιδευόμενων στη σύγχρονη κοινωνία.
Διάβασε ακόμα:
Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός και οι συνέπειές του
Μήπως η «κλιματική αλλαγή» δεν ευθύνεται για τις πυρκαγιές;