Ένα σημαντικό βήμα στον προ-συνταξιοδοτικό προγραμματισμό είναι η δημιουργία βασικού προϋπολογισμού. Ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού για συνταξιοδότηση είναι καλή ιδέα εάν είστε πέντε χρόνια ή λιγότερο από την προγραμματισμένη ημερομηνία συνταξιοδότησής σας. Εάν δεν είστε σε καλό δρόμο, πρέπει είτε να βρείτε τρόπους για να αυξήσετε το εισόδημά σας, είτε να εξαλείψετε τρέχοντα κόστη πριν από τη συνταξιοδότηση.

Τα υψηλού επιτοκίου χρέη επηρεάζουν αρνητικά την δυνατότητα αποταμίευσης. Το ποσό που καταβάλλεται ως τόκος μειώνει το διαθέσιμο ποσό της σύνταξης. Μπορεί να έχει νόημα να μεταφέρετε υψηλού επιτοκίου υποχρεώσεις αποπληρωμής, συμπεριλαμβανομένων χρεών πιστωτικών καρτών, σε ένα νέο λογαριασμό ενός χαμηλότοκου δανείου. Ένας συνταξιούχος με πιστωτικές κάρτες υψηλού επιτοκίου ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε είναι να εξοφλήσετε μη παραγωγικές υποχρεώσεις, όπως χρέη πιστωτικών καρτών και άλλα μη εξασφαλισμένα τραπεζικά δάνεια.

Εάν αποφασίσετε να εξοφλήσετε τα τρέχοντα δάνεια υψηλού επιτοκίου, προσέξτε να μην πέσετε στην παγίδα δημιουργίας νέου χρέους μόλις αποπληρωθεί το υπόλοιπο και εκκαθαριστεί το παλαιό χρέος. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να κλείσετε αυτούς τους λογαριασμούς, αλλά πριν το κάνετε, μιλήστε με τον οικονομικό σας σύμβουλο ή τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων για να δείτε εάν αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική σας ικανότητα. Θα ήταν προτιμότερο να διατηρήσετε αυτές τις πιστωτικές κάρτες σε ένα συρτάρι και να τις χρησιμοποιήσετε μόνο μερικές φορές το χρόνο για μικρές αγορές για να τις διατηρήσετε ενεργές. Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να σχεδιάζετε τη στρατηγική εξόδου από την επαγγελματική σας ζωή και την είσοδο στο νέο σας στάδιο. Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είστε, τόσο πιθανότερο είναι να πετύχετε και να απολαύσετε τη συνταξιοδότησή σας.

Επίσης, καλό είναι να ακυρώσετε περιττές συνδρομές: οι αυτόματες ηλεκτρονικές χρεώσεις είναι βολικές για συνδρομητικές υπηρεσίες. Ωστόσο, σταματήστε να κάνετε πληρωμές για υπηρεσίες που δεν χρησιμοποιείτε πλέον. Είναι καλή συνήθεια να ελέγχετε τακτικά τα μηνιαία έξοδά σας για να βλέπετε ακριβώς πού πηγαίνουν τα χρήματά σας. Αποφασίστε ποιά επαναλαμβανόμενα κόστη είναι απαραίτητα, όπως νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά στη συνέχεια μειώστε τα μηνιαία έξοδά σας εξαλείφοντας ό,τι δεν είναι αναγκαίο. Μπορείτε να ακυρώσετε συνδρομές περιοδικών, συνδρομές γυμναστηρίου ή διαδικτυακές υπηρεσίες που δεν χρησιμοποιείτε πλέον πλήρως. Σε λίγους μήνες, θα έχετε περισσότερα χρήματα στην τσέπη σας και λιγότερες χρεώσεις στον λογαριασμό σας.

Η μεθοδολογία διαχείρισης του χρέους θα επηρεάσει τα όνειρα συνταξιοδότησης. Η λήψη μέτρων για τη μείωση και τη ορθή διαχείριση του χρέους πριν από τη συνταξιοδότηση σίγουρα μπορεί να μειώσει το βάρος.