
Προοπτικές των αγορών το 2021
Εάν ανησυχούμε για το μέλλον των επενδύσεων, μάλλον πρέπει να προσέξουμε τι λένε οι αναλυτές. Οι οικονομικές προβλέψεις είναι γενικά εξαιρετικά δύσκολες και με αυξημένες πιθανότητες σφάλματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστες ή χωρίς νόημα. Οι αναλυτές, ακόμη και αν δεν συνεκτιμούν σωστά όλες τις λεπτομέρειες, μπορούν να βοηθήσουν εάν σεβόμαστε την ανάλυσή τους.
Με τις αγορές που εξακολουθούν να υπόκεινται σε αβεβαιότητα, οι επενδυτικές αποφάσεις το 2021 θα μπορούσαν να καθορίσουν την απόδοση του χαρτοφυλακίου την επόμενη δεκαετία. Τραπεζικοί αναλυτές εστιάζουν στον χρυσό, αναμένοντας την ουγγιά να φτάσει τα $2.500 το 2021. Αυτός είναι ένας υψηλός στόχος, αλλά όχι παράλογος, αναλογιζόμενοι ότι ο χρυσός αυξήθηκε από τα $1.500 σε >$2.000 το 2020. Άρα, αυτή η πρόβλεψη για το 2021 είναι στην πραγματικότητα συντηρητική, ιδίως με το σκεπτικό ότι αναμένεται αναιμικότερη ανάπτυξη το 2021 από ότι το 2020.
Μεταξύ των λόγων για τους οποίους ο χρυσός συνεχίζει να ανεβαίνει είναι οι τεράστιες οικονομικές ενισχύσεις των κυβερνήσεων, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, το ασθενέστερο δολλάριο και η συνεχιζόμενη ευμεταβλητότητα των αγορών. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 3% το 2021, πρόβλεψη ίσως συντηρητική, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις προτίθενται να αφήσουν τον πληθωρισμό να ξεπεράσει τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, έως ότου το ποσοστό με την πάροδο του χρόνου επανέλθει στο 2%. Δεν θα εκπλαγούμε αν τον δούμε στο 4%, ειδικά εάν αυξηθούν οι επιδοτήσεις. Όσο υψηλότερος ο πληθωρισμός, τόσο αυξάνεται η ζήτηση για χρυσό.
Η Ινδία θεωρείται χώρα αναδυόμενη οικονομικά, αλλά η αγορά χρυσού επηρεάζει τις παγκόσμιες τιμές χρυσού. Το ίδιο ισχύει και για την Κίνα, η οποία δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος καταναλωτής χρυσού, αλλά και ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο. Η ζήτηση και στις δύο χώρες μειώθηκε το 2020, αλλά φαίνεται να έχει ήδη ανακάμψει. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ζήτηση χρυσού από ιδιώτες επενδυτές παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες. Ενώ η ζήτηση σε άλλους τομείς και στα χρηματιστηριακά κεφάλαια αναμένεται επίσης να αυξηθεί, η ζήτηση χρυσού στο λιανεμπόριο είναι ο λόγος που θα υπάρξει μεγάλη πίεση στην παραγωγή χρυσού, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πολύτιμου μετάλλου.
Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να έχει προσθέσει $3 τρισεκατομμύρια στον ισολογισμό της το 2020 ως μέρος της απάντησης της κυβέρνησης στην πανδημία, το δολλάριο πρόκειται να εξασθενήσει σημαντικά. Βιώνουμε τη μαζικότερη κυβερνητική αντίδραση όλων των εποχών σε μία κρίση. Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλα τρισεκατομμύρια δολλάρια επιδομάτων το 2021 και κάθε δολλάριο που δημιουργείται θα μειώνει την αξία των ήδη κυκλοφορούντων.
Οι χρηματιστηριακές αγορές είναι ασταθείς εδώ και αρκετά χρόνια, με αλλεπάλληλα υψηλά, διορθώσεις και ανακάμψεις. Πολλοί επενδυτές έχουν σταματήσει να προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Μέχρι στιγμής πολλοί έχουν καταγράψει μεγάλα κέρδη, αλλά τα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να καταρρεύσουν ξανά. Πιθανότατα θα υπάρξει μια τελευταία διόρθωση έως το τέλος του 2020. Για το 2021 αναμένεται αύξηση περίπου 10% από τα τρέχοντα επίπεδα. Αλλά ακόμη και αν τα χρηματιστήρια είναι σε θέση να καθυστερήσουν μια πτώση για ένα ακόμη έτος, είναι ενθαρρυντικό για τους επενδυτές χρυσού ότι οι αναλυτές αναμένουν ότι ο χρυσός θα ξεπεράσει ξανά τις χρηματιστηριακές αγορές, όπως συνέβη το 2020.
Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι το 2021 παραμένει αβέβαιο, με διαφαινόμενη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και νευρικούς επενδυτές. Ευτυχώς, υπάρχει ακόμα κάποια βεβαιότητα στην αγορά, με τον χρυσό να εξακολουθεί να παρέχει στους επενδυτές ασφάλεια εν μέσω γενικευμένης αστάθειας και μεταβλητότητας.