Ψηφιακοί νομάδες- Η νέα τάση εργασίας

Ψηφιακοί νομάδες: Η νέα τάση εργασίας

Μπορεί κάποιος να ζει σε διαφορετικές χώρες, να ταξιδεύει συνεχώς και παράλληλα να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον φόρτο εργασίας του αποκλειστικά μέσω ενός φορητού υπολογιστή; Φυσικά και μάλιστα αυτός ο τρόπος εργασίας φαίνεται να αποτελεί μια σύγχρονη τάση με ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Οι ψηφιακοί νομάδες, όπως ονομάζονται όσοι επιλέγουν τον συγκεκριμένο τρόπο εργασίας, είναι άνθρωποι που ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να φέρουν εις πέρας την εργασία τους, επιλέγοντας κατά κάποιο τρόπο έναν νομαδικό τρόπο ζωής. Οι μόνες προϋποθέσεις είναι ο εργαζόμενος να διαθέτει μια καλή σύνδεση στο διαδίκτυο και έναν αξιόπιστο φορητό υπολογιστή. Ο τόπος εργασίας μπορεί να εναλλάσσεται και συχνά περιλαμβάνει καφετέριες, βιβλιοθήκες ή ακόμα και χώρους συνεργασίας που διαμορφώνονται σε διάφορες περιοχές για αυτόν ακριβώς το σκοπό. Εκτός από την όποια απαραίτητη τηλεφωνική επικοινωνία με πελάτες και συναδέλφους, οι ψηφιακοί νομάδες συνήθως δεν εργάζονται σε σταθερές ώρες, αλλά θέτουν τους δικούς τους κανόνες και διαμορφώνουν τις δικές τους εργασιακές συνήθειες, αρκεί οι εργασίες να παραδίδονται εγκαίρως και με την ποιότητα που απαιτείται.

Ενώ το να γίνει κανείς ψηφιακός νομάς έχει τα πλεονεκτήματά του, ιδίως για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, υπάρχουν και προκλήσεις που πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει. Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με το να εργάζεται κάποιος ως ψηφιακός νομάς είναι η πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα καθεστώς εργασίας που παρέχει τη δυνατότητα να κάνει κάποιος “διακοπές χωρίς τέλος”. Ο νομαδικός τρόπος εργασίας σαφώς παρέχει μια αίσθηση ελευθερίας και ανεξαρτησίας, αλλά ταυτόχρονα διαταράσσει την αίσθηση ελέγχου και ασφάλειας που προσφέρει η σταθερή ρουτίνα ζωής. Στην πράξη απαιτεί λεπτομερή σχεδιασμό, προετοιμασία και αυτοπειθαρχία. Απαιτεί κάθε φορά εκ νέου προσαρμογή στην καθημερινότητα (εκμάθηση γλώσσας, εθίμων, πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων κ.ο.κ.) και στους ρυθμούς της κάθε πόλης που επισκέπτεται ο εργαζόμενος. Αναπόφευκτα λόγω των συνθηκών διαμορφώνεται ένα ασταθές εργασιακό περιβάλλον το οποίο δεν διασφαλίζει πάντα σταθερότητα στο εισόδημα. Αυξάνονται μάλιστα και οι πιθανότητες ο εργαζόμενος να παρασυρθεί από τις συχνές αλλαγές σε σχέση με τις απαιτήσεις τις δουλειάς και  να οδηγηθεί στην επαγγελματική εξουθένωση ή να χάσει σημαντικές προθεσμίες. Μια επιπλέον δυσκολία σχετίζεται με τη μοναξιά και τη διατήρηση των διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς ο νομαδικός τρόπος ζωής ισοδυναμεί τις περισσότερες φορές με απομάκρυνση από τα αγαπημένα πρόσωπα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρότι τεχνικά προσομοιάζει με τον απομακρυσμένο τρόπο εργασίας, υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Ο ψηφιακός νομάς είναι ένας εργαζόμενος χωρίς σταθερή διεύθυνση που κερδίζει χρήματα καθώς εργάζεται διαδικτυακά ενώ παράλληλα ταξιδεύει, εργάζεται δηλαδή ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος και οπουδήποτε στον κόσμο. Από την άλλη, οι περισσότεροι εργαζόμενοι που δουλεύουν εξ αποστάσεως έχουν ένα σταθερό σημείο αναφοράς για την εργασία τους και απολαμβάνουν την ασφάλεια μιας διαρκούς σύμβασης που συνοδεύεται συνήθως από ένα συγκεκριμένο ωράριο εργασίας. Αν και πολλές θέσεις εργασίας εξελίσσονται σε υβριδικά πρότυπα, εξακολουθούν να υπάρχουν θέσεις που απαιτούν τη φυσική παρουσία του εργαζόμενου είτε εξ ολοκλήρου είτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάνοντας τη μετάβαση στο νομαδικό πρότυπο απαγορευτική για πολλά επαγγέλματα. Με την έναρξη της πανδημίας στην ουσία ενισχύθηκαν δύο ξεχωριστές τάσεις, από τη μία ο ψηφιακός νομαδισμός και η αντίθετη τάση της αυξημένης τοπικότητας μέσω της απομακρυσμένης εργασίας. Για αυτόν τον λόγο πολλοί αναγνωρίζουν τον ψηφιακό νομαδισμό περισσότερο σαν επιλογή τρόπου ζωής παρά σαν επαγγελματικό τίτλο.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον συνεργατικής κουλτούρας;

Οικονομία των υπηρεσιών

Η θεωρία της εργασιακής προσαρμογής

Επιχειρηματικότητα