Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα δεδομένα που προέκυψαν από την πανδημία είναι ότι οι εταιρείες αποδέχθηκαν το γεγονός ότι πρέπει να ακούνε τους υπαλλήλους τους και να καλύπτουν τις ανάγκες τους, ειδικά όσο υπάρχει μεγάλη διαμάχη για τα νέα ταλέντα. Το υβριδικό μοντέλο εργασίας πιθανότατα θα επικρατήσει ως το νέο πρότυπο. Οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στο γραφείο 2-3 ημέρες την εβδομάδα και θα εργάζονται εξ αποστάσεως τον υπόλοιπο χρόνο. Συνεπώς, αναδύονται νέοι, διαφορετικοί, διασκεδαστικοί και άκρως συναρπαστικοί τρόποι εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, υπήρξε μια τάση των εργαζομένων να διαμένουν μακριά από την έδρα της εταιρείας τους, ως ψηφιακοί νομάδες. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να εργάζονται στις παραλίες ή σε ορεινά θέρετρα. Κάποιοι μετακόμισαν σε περιοχές χαμηλού κόστους για εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ εξακολουθούν να λαμβάνουν την ίδια αμοιβή. Περιπετειώδεις τύποι ταξίδεψαν σε άλλες χώρες.

Ψηφιακοί νομάδες

Για να επωφεληθούν από αυτή τη νέα και συναρπαστική τάση, οι εταιρείες επινοούν νέους τρόπους εργασίας για το προσωπικό τους. Οι νεοφυείς εταιρείες προσφέρουν πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να εγγραφείτε για ένα διαμέρισμα όπου και όποτε θέλετε. Οι εταιρείες στοχεύουν σε άτομα που θέλουν να ζήσουν νέες περιπέτειες. Θα μπορούσε να είναι στο Λος Άντζελες, στο Σικάγο, στο Βερολίνο, στη Ζυρίχη ή στη Μαδρίτη. Παρέχονται διαμερίσματα έτοιμα για μετακόμιση, μαζί με όλα τα εργαλεία που απαιτούνται για την εξ αποστάσεως εργασία.

Η ευελιξία, η εξερεύνηση και η ελευθερία να επιλέξετε πώς και πού θα περάσετε το χρόνο σας είναι η ουσία. Οι άνθρωποι εκτίθενται σε διαφορετικές συνθήκες και πολιτισμούς. Η διαβίωση σε διαφορετικά μέρη διευρύνει τις προοπτικές, ενώ συμβάλλει στην ατομική εξέλιξη του ατόμου. Οι εταιρείες συνεργάζονται με εταιρείες ακινήτων και συμφωνούν μακροπρόθεσμες μισθώσεις για ακίνητα τα οποία στη συνέχεια υπενοικιάζονται στους νομάδες σε ευέλικτη βάση. Τα διαμερίσματα είναι πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα με καναπέδες, κρεβάτια, τραπέζια, γραφεία, καρέκλες, τηλέφωνα, τηλεοράσεις και άλλες ανέσεις, οπότε οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τίποτα και μπορούν άμεσα να εγκατασταθούν.

Το κίνημα των ψηφιακών νομάδων θα συνεχίσει να επιταχύνεται με την εξ αποστάσεως εργασία να γίνεται συνηθισμένη. Αυτή η τάση αφορά κυρίως τους υπαλλήλους γραφείου. Όσο διαρκεί η πανδημία, τραπεζίτες, διαχειριστές hedge funds, ειδικοί της τεχνολογίας και άλλοι εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη για προάστια και άλλες τοποθεσίες.

Αρκετές χώρες ενθαρρύνουν τους νομάδες να μεταναστεύσουν εκεί με ειδικές βίζες και ανοιχτές αγκάλες. Δεδομένου ότι ο τουρισμός μειώθηκε λόγω COVID-19, πολλές χώρες άνοιξαν τις πόρτες τους στους νομάδες, καλώντας τους να έρθουν, να εργαστούν και να συμβάλουν στην οικονομία.

Για έναν ταχέως αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων που εργάζονται με πλήρη ή μερική απασχόληση είναι σχετικά εύκολη η εξ αποστάσεως εργασία, καθώς οι σημερινές εξελιγμένες διαδικτυακές τεχνολογίες καθιστούν δυνατή τη διατήρηση της σύνδεσης και της εργασίας από απόσταση από σχεδόν οπουδήποτε. Οι άνθρωποι μοιράζονται μια κοινή αγάπη για τα ταξίδια και την εξερεύνηση, γίνονται ανεξάρτητοι, αυτοδύναμοι και, μερικές φορές, ακόμη και λίγο αντισυμβατικοί.

Πολλοί άνθρωποι υιοθετούν πλέον την ιδιότητα του ψηφιακού νομάδα. Βεβαίως απαιτείται καλός προγραμματισμός. Οι άνθρωποι πρέπει να διασφαλιστούν ότι παρέχεται άριστη διαδικτυακή και τηλεφωνική σύνδεση.

Η πανδημία προκάλεσε πολύ πόνο, αλλά μας άνοιξε και τα μάτια. Δεν χρειάζεται πλέον να είμαστε καθηλωμένοι σε ένα γραφείο 8-10 ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Καθώς οι εργαζόμενοι αποκτούν δύναμη λόγω της καυτής αγοράς εργασίας, είναι πλέον σε θέση να απαιτούν ευέλικτες επιλογές. Οι άνθρωποι μπορούν τώρα να ζήσουν καλύτερα τη ζωή τους δουλεύοντας όπως θέλουν και από όπου θέλουν.