Η ρινική βλέννα δεν είναι απλώς ένα γλοιώδες υλικό. Στην πραγματικότητα επιτελεί μία πολύ χρήσιμη λειτουργία. Παγιδεύει βακτήρια, μικρόβια και υπολείμματα και τα εμποδίζει να εισέλθουν στους πνεύμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν έχουμε κρυολόγημα ή αλλεργίες, η βλέννα μπορεί να ρέει έξω από τη μύτη ή προς τον φάρυγγα. Όταν η βλέννα βγαίνει από τη μύτη το φαινόμενο ονομάζεται ρινική έκκριση, ή ρινόρροια. Αν και ενοχλητική, η ρινική έκκριση είναι κοινή και συνήθως υποχωρεί μόνη της. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι σημείο ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας που μπορεί να απαιτεί ιατρική φροντίδα. 

Αιτίες

Υπάρχουν πολλά αίτια ρινόροιας. Στα πιο κοινά περιλαμβάνονται οι λοιμώξεις και οι αλλεργίες. Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιογενή λοίμωξη της μύτης και του φάρυγγα, από πολλούς διαφορετικούς τύπους ιών. Προκύπτει έντονη δυσφορία, αλλά είναι ακίνδυνο μακροπρόθεσμα. Η γρίπη προκαλείται από έναν ιό που προσβάλλει τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες. Τα στελέχη του ιού της γρίπης μεταβάλλονται διαρκώς. Η γρίπη μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ρινικές εκκρίσεις είναι κοινό σύμπτωμα τόσο στο κοινό κρυολόγημα όσο και στη γρίπη. Όταν είστε άρρωστοι από αυτές τις ιώσεις, ο οργανισμός παράγει επιπλέον βλέννα για να παγιδεύσει τον ιό πριν φτάσει στους πνεύμονες και σε άλλα μέρη του σώματος. Κάποια ποσότητα από αυτή τη βλέννα φεύγει από το σώμα μέσω της μύτης. 

Μπορεί επίσης να εμφανισθεί ρινόρροια εάν εισπνεύσετε, φάτε ή αγγίξετε ορισμένες ουσίες στις οποίες είστε αλλεργικοί, τα γνωστά αλλεργιογόνα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η σκόνη, οι τρίχες κατοικίδιων ζώων και το γρασίδι. Το σώμα αντιδρά στα αλλεργιογόνα με παρόμοιο τρόπο σαν να ήταν επιβλαβή βακτήρια, με αποτέλεσμα να τρέχει η μύτη. Η ιγμορίτιδα εμφανίζεται όταν οι κόλποι, ή οι οπές της μύτης φλεγμαίνουν με αποτέλεσμα πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα. Αυτό μπορεί να περιορίσει τις ρινικές διόδους, προκαλώντας αναπνευστική δυσχέρεια και συσσώρευση βλέννας. Στην περίπτωση αυτή, η βλέννα μπορεί να στάζει από τη μύτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αισθανθείτε ότι ρέει στο λαιμό. Η βλέννα που σχετίζεται με την ιγμορίτιδα είναι συνήθως παχύρρευστη. Μπορεί επίσης να έχει κίτρινη ή πράσινη απόχρωση. Σε άλλες αιτίες καταρροής ή ρινικού εκκρίματος αναφέρεται η ανεμοβλογιά, η εγκυμοσύνη, η εκτροπή του διαφράγματος, οι κεφαλαλγίες, ο εθισμός στα ναρκωτικά, ο καπνός του τσιγάρου και ο ξηρός αέρας.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία της ρινόρροιας. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα χρησιμοποιώντας απλές μεθόδους στο σπίτι.

Οι γιατροί συστήνουν φάρμακα ή άλλες θεραπείες. Εάν ένα κρυολόγημα ή γρίπη προκαλεί ρινική έκκριση, οι επιλογές θεραπείας είναι περιορισμένες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα ανακάμψετε μόνοι σας. Φροντίστε να ξεκουράζεστε πολύ και να πίνετε πολλά υγρά. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα βοηθούν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων. Εάν τα συμπτώματα της γρίπης είναι σοβαρά, οι γιατροί συνταγογραφούν αντιϊκά φάρμακα, τα οποία μειώνουν τον απαιτούμενο χρόνο αποθεραπείας. 

Η παχύρρευστη και κολλώδης ρινική βλέννα μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και να αυξήσει την πιθανότητα επιπλοκών, όπως η ωτίτιδα. Λάβετε μέτρα για να αραιώσετε τη βλέννα, πράγμα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών. Για να αραιώσετε τη βλέννα, πίνετε πολλά υγρά, χρησιμοποιήστε ένα ρινικό σπρέι φυσιολογικού ορού, ενεργοποιήστε έναν υγραντήρα αέρα και εισπνεύστε ατμό από ένα μπολ με ζεστό νερό.Μην χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικό ρινικό σπρέι για περισσότερες από τρεις συνεχόμενες ημέρες, εκτός εάν το έχει προτείνει ο γιατρός.

Πρόληψη

Δεν μπορείτε να αποτρέψετε όλες τις περιπτώσεις ρινικών εκκρίσεων. Αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων από τις καταστάσεις που προκαλούν υπερβολική ρινόρροια. Για να μειώσετε τις πιθανότητες να προσβληθείτε από το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη, πλένετε συχνά τα χέρια για να τα κρατάτε απαλλαγμένα από μικρόβια, χρησιμοποιήστε χαρτομάντιλο όταν φυσάτε τη μύτη, πετάξτε αμέσως τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα, πλύνετε τα χέρια αφού φυσήξετε τη μύτη και κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο. Εάν έχετε αλλεργίες, λάβετε μέτρα για να αποφύγετε τα αλλεργιογόνα. Αυτό βοηθά στην πρόληψη των συμπτωμάτων μιας αλλεργικής αντίδρασης, συμπεριλαμβανομένης της ρινόρροιας. Η αποφυγή του καπνού του τσιγάρου και άλλων ερεθιστικών παραγόντων επίσης βοηθά στην αποφυγή ερεθισμού και φλεγμονής των ρινικών οδών.

Διάβασε ακόμα:

Ο εξανθρωπισμός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

Ασκήσεις στον χώρο εργασίας για να είστε υγιείς στο γραφείο

Αντιμετώπιση αργοπορημένων ασθενών