Το 2022 ήταν ομολογουμένως μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις Κεντρικές Τράπεζες όλων των ανεπτυγμένων χωρών, καθώς χρειάστηκε να προβούν στη μεγαλύτερη απόσυρση στήριξης ιστορικά για να αντιμετωπίσουν τον ιδιαίτερα υψηλό και επίμονο πληθωρισμό. Το τρέχον έτος, οι αγορές παρουσίασαν ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, δηλαδή να καταγράφουν τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα ισχυρή πτώση ταυτόχρονα. Αντίστοιχη συμπεριφορά έχει εμφανιστεί μόνο σε περιόδους στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή πολύ υψηλού πληθωρισμού και σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας.

Για το 2023 μπορούμε αδρά να ξεχωρίσουμε τα ακόλουθα τρία σενάρια:

Στο ευνοϊκό σενάριο ο πληθωρισμός υποχωρεί σταδιακά, η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει αντοχές, δεν εισέρχεται σε παρατεταμένη ύφεση και σημειώνεται τάση ανάκαμψης και θετικών προσήμων στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Σε αυτή την περίπτωση, οι Κεντρικές Τράπεζες θα σταματήσουν σταδιακά τις αυξήσεις των επιτοκίων και η κερδοφορία των εταιρειών θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Οι μετοχές αναμένεται να παρουσιάσουν ισχυρή ανάκαμψη σε αυτό το σενάριο.

Στο ενδιάμεσο σενάριο η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε ύφεση και ο πληθωρισμός σταδιακά υποχωρεί. Σε αυτή την περίπτωση, οι Κεντρικές Τράπεζες θα χρειαστεί προς τα τέλη του 2023 να προβούν σε μείωση των επιτοκίων για να στηρίξουν πληρέστερα την οικονομία. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι τιμές των ομολόγων υψηλής φερεγγυότητας αναμένεται να παρουσιάσουν την καλύτερη συμπεριφορά. Οι μετοχικές αγορές στην αρχή του έτους θα παρουσιάσουν υποχώρηση και ενδεχομένως να προσεγγίσουν τα χαμηλά του 2022, ωστόσο στη συνέχεια θα εμφανίσουν αξιοσημείωτη ανάκαμψη.

Στο δυσμενές σενάριο ο πληθωρισμός παραμένει ανεπηρέαστος σε μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα, ενδεχομένως και λόγω της σοβούσης ενεργειακής κρίσης και η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε ύφεση. Σε αυτό το σενάριο, τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα αναμένεται να εμφανίσουν σαφώς αρνητικές αποδόσεις. Σε ένα τέτοιο κλίμα, οι τιμές των εμπορευμάτων ενδεχομένως να παρουσιάσουν παγκοσμίως την καλύτερη συμπεριφορά μεταξύ όλων των επενδυτικών κατηγοριών.

Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέλιξη των σύμπλοκων αυτών φαινομένων, με την ελπίδα να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να αποκατασταθεί η εφοδιαστική αλυσίδα στα προ πανδημίας επίπεδα.

Διάβασε ακόμα:

Τι είναι η ύφεση;

Οικονομία των υπηρεσιών

5 τρόποι που η αποταμίευση μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία