
Σεξουαλικά αστεία στον χώρο εργασίας
Παρόλο που η αίσθηση του χιούμορ θεωρείται γενικά ως θετικό χαρακτηριστικό, τα σεξουαλικά αστεία στον χώρο εργασίας είναι ακατάλληλα και μπορεί να συνιστούν σεξουαλική παρενόχληση. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιοι τύποι σεξουαλικών αστείων και σχολίων είναι ακατάλληλοι στην εργασία. Ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι μπορεί να απολαμβάνουν τα σεξουαλικά αστεία, άλλοι μπορεί να προσβάλλονται
Πότε όμως τα σεξουαλικά αστεία στον χώρο εργασίας δημιουργούν εχθρικό εργασιακό περιβάλλον; Ενώ ένα περιστασιακό αυθόρμητο σχόλιο μπορεί να μην αποτελεί σεξουαλική παρενόχληση, τα σεξουαλικά αστεία γίνονται ανάρμοστα όταν τα σχόλια είναι ανεπιθύμητα ή και ένα άτομο έχει δηλώσει ότι θεωρεί τα σεξουαλικά αστεία προσβλητικά. Τα σεξουαλικά αστεία στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι προφορικά ή γραπτά ή με τη μορφή εικόνων ή χειρονομιών.

Το θέμα είναι ότι δεν είναι όλα τα αστεία που λέγονται στο γραφείο αστεία, και μερικά είναι εντελώς προσβλητικά. Κάποιες φορές μάλιστα φτάνουν στο σημείο να θεωρηθούν σεξουαλική παρενόχληση ανάλογα με το περιεχόμενό τους, τη συχνότητά τους ή τον σκοπό τους:
• Υποτιμητικά αστεία με βάση το φύλο
• Υποτιμητικά σχόλια για τη σεξουαλικότητα ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου
• Σεξουαλικά σχόλια σχετικά με τη σωματική διάπλαση, την εμφάνιση ή την ενδυμασία κάποιου ατόμου
• Αποστολή σεξουαλικών αστείων ή εικόνων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
• αναρτήσεις σεξουαλικής φύσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
• Σεξουαλικά δώρα
• Σεξουαλικές χειρονομίες
Ορισμένοι εργαζόμενοι μπορεί να θεωρούν τα άκομψα αστεία ως απλή διασκέδαση, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι ένας συνάδελφος μπορεί να προσβληθεί. Όταν όμως επισημανθεί η δυσαρέσκεια κάποιου ατόμου και τα αστεία συνεχίζονται, τότε το θέμα είναι σοβαρό. Υπάρχουν άτομα που χρησιμοποιούν σκόπιμα σεξουαλικά αστεία ως μέσο εκφοβισμού ή υποτίμησης υφισταμένων και συναδέλφων. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εργοδοσία πρέπει να παρέμβει ειδάλλως θα δημιουργηθεί ένα εχθρικό κλίμα το οποίο θα σαμποτάρει την ομαδικότητα των εργαζομένων και μπορεί να οδηγήσει και σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως συγκρούσεις, προβλήματα ψυχικής υγείας, ή καταγγελίες για παρενόχληση.
Πάντα θα υπάρχουν στιγμές που κάποιος θα κάνει μια ατυχή δήλωση ή θα προσπαθήσει να διασκεδάσει με άγαρμπο τρόπο. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι ένα μοτίβο αστείων και ακατάλληλου χιούμορ στο χώρο εργασίας, που επαναλαμβάνεται παρόλο που προκαλεί δυσφορία.
Προσφέρετε τρόπους στους εργαζόμενους να αναφέρουν τα περιστατικά ανώνυμα και ξεκινήστε την παρέμβασή σας συζητώντας σε ατομική βάση με τα άτομα που αναφέρονται συχνά.
Για να διασφαλίσετε ότι όλο το προσωπικό κατανοεί την πολιτική της εταιρίας σχετικά με το κατάλληλο χιούμορ στον χώρο εργασίας, προτείνετε μία εκπαίδευση σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση και τις διακρίσεις. Η εκπαίδευση σε ολόκληρη την εταιρεία διασφαλίζει ότι όλοι κατανοούν τα δικαιώματά τους και αισθάνονται εξουσιοδοτημένοι να παρέμβουν εάν συναντήσουν απαράδεκτη συμπεριφορά.
Διάβασε ακόμα:
Το θετικό ψυχολογικό κεφάλαιο στην εργασία
Οι ιδιαιτερότητες της φιλικής σχέσης με τον εργοδότη εκτός εργασίας