Σιωπηλή ευφυΐα

Σιωπηλή ευφυΐα

Αναμφισβήτητα, oι περισσότεροι ευφυείς άνθρωποι είναι ήπιων τόνων. Κατά κανόνα επιλέγουν να ανοίγουν τα αυτιά τους παρά το στόμα τους. Περιμένουν υπομονετικά τους άλλους να πουν αυτό που θέλουν να πουν. Καθώς η νοημοσύνη μειώνεται, η εξωστρέφεια τείνει να αυξάνεται. Καθώς η νοημοσύνη αυξάνεται, ειδικά πέρα από ένα συγκεκριμένο σημείο, οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται όλο και περισσότερο εσωστρεφείς. Τα άτομα με πολύ υψηλό δείκτη νοημοσύνης [160+] είναι συχνά εξαιρετικά εσωστρεφή, ακόμη και σε παθολογικά επίπεδα. Φυσικά, η εσωστρέφεια δεν καθορίζει την ευφυΐα, είναι το αποτέλεσμα της ευφυΐας. Ο συσχετισμός μεταξύ τους είναι ισχυρός αλλά όχι απόλυτος, και, κατά κανόνα, οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι ήσυχοι και συγκρατημένοι και όσο το επίπεδο IQ μειώνεται οι άνθρωποι γίνονται πιο εξωστρεφείς και θορυβώδεις.

Το να ζυγίζεις τι να πεις είναι επίσης πολύ σημαντικό. Αν και οι πολύ ευφυείς άνθρωποι συχνά θεωρείται ότι υστερούν κοινωνικά, στην πράξη δεν υπάρχουν πολλές αποδείξεις για αυτό. Για κάθε δέκα πράγματα που σκέφτονται να πουν, μπορεί να λένε ένα ή ίσως δύο και να απορρίπτουν τα άλλα ως μη αποδεκτά. Πριν εξωτερικεύσουν κάτι, οι έξυπνοι άνθρωποι συχνά το εξετάζουν από όλες τις οπτικές γωνίες για να καθορίσουν αν θα ήταν κατάλληλο να το πουν ή όχι, αν θα θεωρούνταν περίεργο, παράλογο, προσβλητικό, εκτός πλαισίου ή πολύ προσωπικό για την συγκεκριμένη κατάσταση.

Οι νοήμονες άνθρωποι είναι εξαιρετικά εγκεφαλικοί. Αν μπορούσαμε να εξετάσουμε τον εγκέφαλο των πολύ έξυπνων ανθρώπων, μάλλον θα μας εξέπληττε το περιεχόμενο. Οι πολύ ευφυείς κάνουν ολόκληρες συνομιλίες στο μυαλό τους, συχνά με ερωτήσεις και απαντήσεις. Το περιεχόμενο μιας τέτοιας εσωτερικής συνομιλίας συχνά μεταβάλλεται ραγδαία, οπότε μόλις είναι έτοιμοι να πουν κάτι, το μυαλό τους μπορεί να έχει μετακινηθεί κάπου αλλού, ή μπορεί να μην θεωρεί κατάλληλο να ειπωθεί πια το συγκεκριμένο πράγμα, καθώς η συζήτηση προχωρά.

Επίσης, οι ευφυείς άνθρωποι είναι συχνά εξαιρετικά παρατηρητικοί για τα πάντα γύρω τους και, σε πολλές περιπτώσεις, προσπαθούν να ανιχνεύσουν, να κατανοήσουν και να αναλύσουν την κατάσταση με τον πιο λογικό τρόπο. Ψάχνουν για μοτίβα, κάνουν υποθέσεις και προχωρούν σε γόνιμες ερμηνευτικές γενικεύσεις.

Οι ευφυείς άνθρωποι εξασκούν την αναστολή, επομένως είναι άκρως προσεκτικοί όταν μιλούν. Ένα από τα προβλήματα του να είσαι πολύ έξυπνος είναι ότι ζεις σε έναν κόσμο γεμάτο ανθρώπους που λένε και κάνουν συνεχώς ανόητα, παράλογα και λανθασμένα πράγματα.

Οι νοήμονες άνθρωποι τείνουν να είναι επιφυλακτικοί. Όσο το IQ μειώνεται, οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο επιφυλακτικοί. Πράγματι, μπορεί να υποστηριχθεί ότι «η ζωή είναι ένα τεστ IQ». Οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν λιγότερα λάθη και λιγότερα παράλογα πράγματα από τους λιγότερο ευφυείς. Ως αποτέλεσμα, έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας και ζουν περισσότερο.

Διάβασε ακόμα:

Χαρακτηριστικά των ευφυών ανθρώπων

Κοινωνικά