Το όνειρο να είσαι αφεντικό είναι αυτό που οδηγεί μερικούς ανθρώπους να ξεκινήσουν επιχειρήσεις. H παραίτηση από τη δουλειά για να εκπληρωθεί αυτό το όραμα είναι μια κίνηση που δεν πρέπει να γίνει βιαστικά. Περίπου 70% των ανθρώπων σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για να κάνουν κάτι πιο ικανοποιητικό. Υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν ξεκινήσετε μια επιχείρηση αφήνοντας τη σιγουριά.


Αναρωτηθείτε αν αυτό θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους. Πριν φύγετε από τη δουλειά σας, βεβαιωθείτε ότι είναι πραγματικά αυτό που θέλετε – όχι μόνο ένας τρόπος για να ξεφύγετε από την καθημερινότητα. Θα πρέπει να απολαμβάνετε την καριέρα σας. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν στη δουλειά τους, αλλά προτού γίνετε αφεντικό, πρέπει να πιστεύετε ότι με την αλλαγή στην επαγγελματική σας πορεία θα γίνετε πιο ευτυχισμένοι. Εάν δεν το πιστεύετε, μην το κάνετε.


Είναι κατάλληλη η συγκυρία; Π.χ. αν η γυναίκα σας είναι έγκυος, μπορεί να μην είναι η πρέπουσα στιγμή να αφήσετε την ασφάλεια μιας θέσης. Να είστε ειλικρινείς για την τρέχουσα κατάστασή σας, ρεαλιστικοί με τους λογαριασμούς και τις δεσμεύσεις σας και στη συνέχεια να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.


Πώς θα καλυφθούν τα έξοδα; Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την έναρξη μιας επιχείρησης είναι η υποεπένδυση. Θα πρέπει να έχετε αποταμιεύσεις για να καλύψετε την επιχείρηση για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, η διάρκεια του οποίου θα καθοριστεί από τη φύση της επιχείρησης και από το πόσο γρήγορα θα είστε σε θέση να αρχίσετε να κερδίζετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα χρήματα για να καλύψετε τα έξοδα εκείνης της περιόδου.


Η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων είναι σημαντική. Πριν αφήσετε μια ασφαλή κατάσταση, ρωτήστε τα άτομα που εμπιστεύεστε πόσο πιστεύουν ότι είστε κατάλληλος για την ευκαιρία. Η επαφή με την οικογένεια και τους φίλους θα βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε εάν ακολουθείτε κάτι που πραγματικά θέλετε, ή απλώς αποφεύγετε την τρέχουσα κατάστασή σας. Μην μιλάτε μόνο με τους ονειροπόλους που θα σας πουν να το κάνετε. Μιλήστε με ειλικρινή άτομα που θα σας ενθαρρύνουν μόνο εάν είστε στο σωστό δρόμο.


Προετοιμαστείτε για την αλλαγή στον τρόπο ζωής σας. Μερικοί άνθρωποι είναι καλοί στην τήρηση προγράμματος, στο να εργάζονται ορισμένες ώρες, να εκτελούν καθορισμένα καθήκοντα και να συνεργάζονται με συναδέλφους. Ωστόσο, η έναρξη της δικής σας επιχείρησης μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από δομημένη και μπορεί να σημαίνει πολλές και δύσκολες ώρες εργασίες. Πρέπει να παραμείνετε σταθεροί και δημιουργικοί.


Κάποιοι πιστεύουν ότι ως αφεντικά θα έχουν μια πιο εύκολη ζωή. Μερικές φορές αυτό αληθεύει, αλλά όχι πάντα. Δεν προορίζονται όλοι για ιδιοκτήτες επιχείρησης. Οι καλοί επιχειρηματίες έχουν ηγετικές ικανότητες και τάση να ελέγχουν τα πάντα. Πολλοί πιστεύουν ότι η επιχειρηματικότητα αφορά μόνο τους ριψοκίνδυνους. Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες μελετούν επιμελώς πριν ξεκινήσουν την επιχείρησή τους, ελαχιστοποιώντας έτσι τους κινδύνους.


Πριν αφήσετε μια σταθερή κατάσταση δοκιμάστε τη δουλειά των ονείρων σας. Μπορεί να βρείτε ότι η νέα καριέρα δεν σας αρέσει όσο νομίζατε. Πριν εγκαταλείψετε τη γραμματειακή σας θέση για να ανοίξετε ένα σαλόνι ομορφιάς, καλό θα ήταν να εργαστείτε part time σε ένα κομμωτήριο για μερικούς μήνες για να δείτε αν σας αρέσει. 


Βεβαιωθείτε ότι έχετε τις δεξιότητες και τις ιδιότητες για να κάνετε τη νέα επιχείρηση λειτουργική και κερδοφόρα. Βεβαιωθείτε ότι αυτό που σκοπεύετε να κάνετε είναι εμπορεύσιμο, ότι υπάρχει εμπορική ανάγκη για αυτό. Όποιος ξεκινά μια νέα επιχείρηση θα πρέπει να καταστρώσει ένα βιώσιμο σχέδιο πωλήσεων και μάρκετινγκ.