
Σταδιακή ένταξη των κρυπτονομισμάτων στις συναλλαγές
Με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει δραματικά επιταχύνει τις εξελίξεις για τη μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο, οι ψηφιακές πληρωμές μετατρέπονται πλέον σε καθημερινή συνήθεια, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την ευρύτερη χρήση κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin. Την περίοδο αυτή, στην Ελβετία, έγιναν δοκιμές ενσωμάτωσης κρυπτονομισμάτων στα διατραπεζικά συστήματα πληρωμών. Επίσης, η Paypal εντάσσει σταδιακά τα κρυπτονομίσματα στις συναλλαγές. Η χρήση των ψηφιακών νομισμάτων αναμένεται να γίνει συνήθεια, καθώς όλο και περισσότεροι έμποροι και ηλεκτρονικά καταστήματα διευρύνουν τις υπηρεσίες πληρωμών μέσω ψηφιακών τρόπων. Τα καταστήματα θα δέχονται πληρωμές μέσω smartphones και QR κωδικών ακόμα και με τη φυσική παρουσία του πελάτη, ενώ όλο και περισσότεροι καταναλωτές έχουν αρχίσει και χρησιμοποιούν ψηφιακά πορτοφόλια τα οποία είναι τα φυσικά συμπληρώματα και απαραίτητα υποστρώματα για όλα τα κρυπτονομίσματα.
Η PayPal ανακοίνωσε στους πελάτες της πως μπορούν να αγοράσουν, να πουλήσουν και να αποταμιεύουν κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, το Ethereum, το Bitcoin Cash και το Litecoin από ψηφιακά πορτοφόλια, καθώς και να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά χρήματα για να ψωνίσουν από τα 26 εκατομμύρια εμπόρους που συνεργάζονται με το δίκτυο. Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της PayPal είναι η Ant Financial, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πληρωμών μέσω κινητού της Κίνας με τεράστια διείσδυση στη χώρα, καθώς διαθέτει ήδη ένα απλό και εύχρηστο ψηφιακό πορτοφόλι που περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα των οικονομικών ιδρυμάτων και όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τις αγορές.
Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει πλέον να δοκιμάζουν τα κρυπτονομίσματα. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακοίνωσαν πως πραγματοποίησαν επιτυχημένα πειράματα ώστε να καταστεί σαφές πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα ψηφιακά νομίσματα στα πλαίσια του υπάρχοντος οικονομικού συστήματος της χώρας. Στο «Project Helvetia», η SNB, μαζί με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) και την SIX κατάφεραν να διασυνδέσουν το υπάρχον διατραπεζικό σύστημα σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο «λογιστικό βιβλίο», ενώ δοκίμασαν και να εκδώσουν ψηφιακό νόμισμα σε μια πλατφόρμα που χρησιμοποιούσε τεχνολογία παρόμοια με την καθιερωμένη blockchain. Όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι και οι δυο προσεγγίσεις είχαν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Αν και η χρησιμοποίηση του ψηφιακού νομίσματος για πληρωμές εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει τα πλεονεκτήματά της, αναμένεται να προκύψουν δομικά προβλήματα για τη νομοθεσία και για τις κυβερνήσεις. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εντείνουν τις προσπάθειες τους να χρησιμοποιήσουν τα ψηφιακά νομίσματα, ωθούμενες από την εντυπωσιακή πρόοδο της τεχνολογίας και τη δεδομένη στροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές που έχουν επιταχυνθεί λόγω της πανδημίας. Ακόμη και από την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB) ανακοινώθηκε πως η Τράπεζα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα δικό της ψηφιακό νόμισμα μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.
Διάβασε ακόμα:
Ενδείξεις ότι τα κρυπτονομίσματα καθιερώνονται
Τα κρυπτονομίσματα σε περιόδους κρίσεων
Στοιχεία για τα κρυπτονομίσματα