
Συμπτώματα και αιτίες επαγγελματικής εξουθένωσης στην περίοδο της πανδημίας COVID-19
Η πανδημία λόγω του COVID-19 έχει αλλάξει την καθημερινή μας ρουτίνα και τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Αυτό φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες και να μας οδηγήσει στην υπερκόπωση ή αλλιώς στην επαγγελματική εξουθένωση, το λεγόμενο burnout.
Εάν το burn out δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να πλήξει σοβαρά την υγεία και την ποιότητα ζωής κάθε εργαζομένου. Πιο συγκεκριμένα, το burnout αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καταθλιπτικής ή αγχώδους συμπτωματολογίας, κατάχρησης αλκοόλ και ουσιών, τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας σωματικής ασθένειας, την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, και γενικότερα μπορεί να διαταράξει πέρα από την εργασιακή απόδοση, την οικογενειακή και κοινωνική ζωή ενός ανθρώπου.
Συμπτώματα και Αντιμετώπιση
Πώς μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε τα κύρια συμπτώματα ώστε να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε;
Έντονο αίσθημα εξάντλησης, ευερεθιστότητα και δυσκολία συγκέντρωσης διακατέχει το άτομο. Επιπλέον, αρνητικά συναισθήματα για την εργασία του, ανυπομονησία ως προς τους συνεργάτες και τους πελάτες , δυσκολίες έναρξης ή ολοκλήρωσης των εργασιών στην ώρα τους και συχνά λάθη στις εργασίες είναι μερικά ακόμη συμπτώματα. Επίσης, δυσκολίες στον ύπνο, κατανάλωση αλκοόλ, φαγητού ή ουσιών για να νιώθει το άτομο καλύτερα, έλλειψη κινήτρου, αίσθημα αποστασιοποίησης και μη δυνατότητα άντλησης ικανοποίησης από την εργασία του. Ένταση, ανησυχία, άγχος, εκρήξεις θυμού, υπερβολική συναισθηματική φόρτιση, απογοήτευση και μελαγχολία είναι οι συχνότερες συναισθηματικές διακυμάνσεις, ενώ πολύ συχνά ο εργαζόμενος παίρνει αναρρωτική άδεια από τη δουλεία του ή σκέφτεται να παραιτηθεί από αυτήν.
Φυσικά υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση της επαγγελματικής εξουθένωσης , οι οποίες προέρχονται από τον χώρο εργασίας. Ανάμεσά τους είναι η έλλειψη ελέγχου, οι ασαφείς εργασιακές απαιτήσεις, οι δυσλειτουργικές δυναμικές ανάμεσα στο προσωπικό, η καταπίεση, οι μονότονες εργασίες, το χαοτικό περιβάλλον εργασίας, ο μεγάλος φόρτος εργασίας και η απουσία ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής.
Λόγω της πανδημίας και της τηλε-εργασίας που έχει παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση τον τελευταίο χρόνο, χρειάζεται να προσθέσουμε και κάποιες ακόμη αιτίες που ευθύνονται για την εμφάνιση της επαγγελματικής εξουθένωσης. Τα νέα δεδομένα και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες εργασίας επιβαρύνουν επιπρόσθετα τους εργαζομένους οι οποίοι βιώνουν ανησυχία για τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό COVID-19.
Φαίνεται ότι η έλλειψη ορίων ανάμεσα στην εργασία και τη ζωή στο σπίτι και, κατά συνέπεια, η απουσία χρόνου για ξεκούραση των εργαζομένων δεν βοηθάει στη σωματική και πνευματική αποφόρτιση. Επιπλέον, η χρήση νέων εργαλείων επικοινωνίας, η αντιμετώπιση τεχνικών δυσκολιών, η αβεβαιότητα για το μέλλον του εργασιακού χώρου και η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης και ενημέρωσης για την εργασία περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Τέλος, η κάλυψη προσωπικών και οικογενειακών αναγκών παράλληλα με την εργασία, όπως η κατ’ οίκον διδασκαλία παιδιών και ο έλεγχος ή η φροντίδα ηλικιωμένων δημιουργεί στο εργαζόμενο άτομο την αίσθηση ότι δεν συνεισφέρει αρκετά κάτι που ενισχύει άμεσα τα αρνητικά συναισθήματα ως προς τον εαυτό του και την εργασία του.
Οι εταιρείες θα πρέπει να επανεξετάσουν την αποστολή και τις αξίες τους μελετώντας ταυτόχρονα τις μεταβολές στην εργασιακή κουλτούρα και τη διοίκηση αλλά και την ενίσχυση του αυτοματισμού στην εργασία, καθώς επιταχύνονται συνεχώς οι αλλαγές στον εργασιακό κόσμο. Προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος.
Διάβασε ακόμα:
Επαγγελματική εξουθένωση και απομακρυσμένη εργασία
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης;
Τι είναι πραγματικά το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης;