Συγχαρητήρια! Ανανεώσατε το βιογραφικό σας σημείωμα, υποβάλατε την αίτησή σας, εντυπωσιάσατε τον εργοδότη, και τώρα εξασφαλίσατε μια συνέντευξη για δουλειά. Οι συνεντεύξεις για δουλειά μπορεί να είναι αγχωτικές αν δεν είστε άνετοι με το να “πουλάτε” τον εαυτό σας. Μπορεί ακόμη και να αναρωτιέστε αν πρέπει να πάτε στη συνέντευξη ή όχι. Αλλά είτε το πιστεύετε είτε όχι, το να μπορείτε να σταθείτε επάξια σε μία συνέντευξη, είναι κάτι που μπορείτε να μάθετε.

Φροντίστε να κάνετε καλή πρώτη εντύπωση

Ένας συνεντευξιαζόμενος θα κριθεί μέσα στα πρώτα επτά δευτερόλεπτα της συνάντησης, οπότε είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι κάνετε θετική πρώτη εντύπωση. Όταν συναντηθείτε για πρώτη φορά με τον υπεύθυνο της συνέντευξης, φροντίστε να χαμογελάσετε με αυτοπεποίθηση και να συστηθείτε. Επίσης, αποφύγετε να αργήσετε, καθώς αυτό όχι μόνο προκαλεί κακή εντύπωση, αλλά κινδυνεύετε επίσης να εμφανιστείτε αγχωμένοι. Τέλος, σημαντική εντύπωση κάνει η εμφάνιση, οπότε θα πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο ντύσιμο και να βεβαιωθείτε ότι είστε περιποιημένοι.

Μάθετε στοιχεία για τον εργοδότη πριν από τη συνέντευξή σας

Η έρευνα πριν από τη συνέντευξη είναι πολύ σημαντική. Αν έχετε κάνει σωστά την προετοιμασία σας για τη συνέντευξη για δουλειά, θα πρέπει να είστε σε θέση να αποδείξετε τις γνώσεις σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και να εντυπωσιάσετε τον υποψήφιο εργοδότη σας. Ξεκινήστε ψάχνοντας στο Google τον εργοδότη και ελέγχοντας τον ιστότοπό του, τα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες πιθανές πηγές. Σκοπός είναι να σχηματίσετε μια σταθερή εικόνα για τους στόχους της εταιρείας και για το τι πρεσβεύει. Αυτό όχι μόνο για να αποδείξετε στον εργοδότη ότι σκέφτεστε σοβαρά να ενταχθείτε στην εταιρεία, αλλά και για να σας βοηθήσει να επινοήσετε τυχόν ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε.

Προβάλλετε σωστά τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας

Παρόλο που αυτό το σημείο μπορεί να ακούγεται προφανές, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα να προβάλλουν τον εαυτό τους. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η συνέντευξη είναι η ευκαιρία σας να αποδείξετε γιατί είστε ο καλύτερος υποψήφιος για τη θέση εργασίας. Έχετε επίσης κατά νου ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων βλέπουν μια κενή θέση εργασίας ως πρόβλημα, ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί, οπότε πρέπει να προωθήσετε τον εαυτό σας ως τη λύση στο πρόβλημά τους. Θα πρέπει να γνωρίζετε το βιογραφικό σας σημείωμα και την περιγραφή της θέσης εργασίας εκ των έσω, επιλέγοντας παραδείγματα από την εμπειρία ή την εκπαίδευσή σας που αποδεικνύουν γιατί θα ήσασταν επιτυχημένος στη θέση αυτή.

Βελτιώστε τη γλώσσα του `σώματός σας

Η γλώσσα του σώματός σας λέει πολλά για εσάς. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επίγνωση του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζετε τον εαυτό σας και ξέρετε πώς να κάνετε τη γλώσσα του σώματός σας να λειτουργεί προς όφελός σας.Το να χρησιμοποιείτε συχνά τα χέρια σας όταν μιλάτε μπορεί να κάνει τις ιστορίες σας πιο ζωντανές και να βοηθήσει την επικοινωνία, αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε με τις χειρονομίες σας. Επίσης, αποφύγετε να παίζετε με το στυλό ή τα κοσμήματά σας γιατί δείχνετε νευρικότητα.

Θέλετε να δείχνετε σίγουροι και επαγγελματίες, γι’ αυτό αποφύγετε να καμπουριάζετε στην καρέκλα σας και προσπαθήστε να χαμογελάτε και να διατηρείτε οπτική επαφή με τον συνομιλητή σας. Εάν συμμετέχετε σε βιντεοκλήση, προσπαθήστε να ρυθμίσετε την κάμερα εκ των προτέρων ώστε να φαίνεται ότι κοιτάτε τον συνομιλητή σας, καθώς αυτό θα δώσει την εντύπωση ότι διατηρείτε οπτική επαφή.

Χτίστε καλή σχέση με τον υπεύθυνο της συνέντευξής σας

Μία από τις πιο επιτυχημένες τεχνικές συνέντευξης για δουλειά είναι η οικοδόμηση μιας θετικής σχέσης με τον συνομιλητή σας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τους κάνετε να σας συμπαθήσουν ως άτομο και όχι απλώς ως έναν ακόμη υποψήφιο.

Πρώτον, ακούστε προσεκτικά τι λέει ο άλλος. Αντικατοπτρίζοντας τις φράσεις του, όχι μόνο δείχνετε ότι ακούτε προσεκτικά, αλλά σας επιτρέπει επίσης να αντιληφθείτε οτιδήποτε μπορεί να πει για τα χόμπι ή τα ενδιαφέροντά του, στο οποίο μπορείτε να αναφερθείτε αργότερα στη συνέντευξη ή όταν συνεχίσετε. Εφόσον έχετε ερευνήσει τον κλάδο και τις τελευταίες τάσεις πριν από τη συνέντευξή σας, μπορείτε να ξεκινήσετε πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις σχετικά με την εταιρεία τους. Θα πρέπει επίσης να εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία για να τους κάνετε ερωτήσεις. Αυτές θα μπορούσαν να αφορούν την εταιρεία στο σύνολό της ή τον ρόλο τους.

Κάντε στον υπεύθυνο της συνέντευξής σας διεισδυτικές ερωτήσεις

Θα πρέπει να έχετε προετοιμάσει κάποιες ερωτήσεις πριν από τη συνέντευξη για δουλειά καθώς, το να κάνετε έξυπνες ερωτήσεις όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν σας ενδιαφέρει ο ρόλος, αλλά θα αποδείξει επίσης στον υπεύθυνο της συνέντευξης ότι ενδιαφέρεστε και είστε σοβαροί για τη θέση εργασίας. Κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με την επίτευξη της μελλοντικής επιτυχίας και το τι αναμένεται από εσάς, θα δείξετε ότι σκέφτεστε μπροστά και θέλετε να συμβάλλετε στην επιτυχία της εταιρείας.

Μην μένετε στα αρνητικά

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, προσπαθήστε να μη μείνετε σε πράγματα που θα θέλατε να μην είχατε πει και αντ’ αυτού να αναλογιστείτε τα πράγματα που πήγαν καλά. Αποφύγετε να πανικοβληθείτε ότι ένα ανόητο λάθος σας κόστισε αμέσως την ευκαιρία σας για τη θέση εργασίας. Όλοι είναι άνθρωποι και οι συνομιλητές σας γνωρίζουν ότι λάθη μπορούν να συμβούν, ιδίως σε καταστάσεις υψηλής πίεσης. Μείνετε σίγουροι και συνεχίστε σαν να μην συνέβη ποτέ.

Μην μοιράζεστε πάρα πολλά

Φροντίστε να μην κακολογείτε τους εργοδότες σας, καθώς αυτό θα σας κάνει να φανείτε αντιεπαγγελματίες.  Αν περνάτε δύσκολες στιγμές στη δουλειά ή στην ιδιωτική σας ζωή, αποφύγετε να το μοιραστείτε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον υποψήφιο εργοδότη σας να αμφισβητήσει τη δέσμευση και τη στάση σας απέναντι στην εργασία.

Τελειώστε τη συνέντευξη για δουλειά με θετικό πρόσημο

Μάθετε ποια είναι τα επόμενα βήματα και πότε μπορείτε να περιμένετε απάντηση για το αποτέλεσμα της συνέντευξης. Μόλις τελειώσουν όλα, φροντίστε να τους ευχαριστήσετε που αφιέρωσαν χρόνο για να σας συναντήσουν και πείτε τους ότι ανυπομονείτε να ακούσετε νέα τους σύντομα. Αποχωρήστε με χειραψία και ακολουθήστε τη συνέντευξη με ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου φροντίστε να ζητήσετε ανατροφοδότηση.