Πικνίκ, μπάρμπεκιου και φαγητό σε ταβερνάκια και ουζερί είναι μερικά μόνο από τα προνόμια του ζεστού καιρού. Ωστόσο, αυτές οι δραστηριότητες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το καλοκαίρι ευνοεί την τροφική δηλητηρίαση. Ο κυριότερος είναι ότι βακτήρια όπως το E.coli αναπτύσσονται μεταξύ 5C και 60C, γνωστή ως “επικίνδυνη ζώνη”, και πολλαπλασιάζονται ταχύτερα στο θερμότερο άκρο αυτού του εύρους θερμοκρασιών.

• Ελέγξτε τις βαθμολογίες του εστιατορίου και διαβάστε τα σχόλια των πελατών. Είναι πλέον ένας πολύτιμος βοηθός για να ελέγξετε όσο μπορείτε την καθαριότητα του χώρου. Εκτός αυτού, οι δυσαρεστημένοι πελάτες θα έχουν περιγράψει στα σχόλια τους λόγους της δυσαρέσκειάς τους. Αν αυτοί αφορούν την ποιότητα των τροφών, καλό θα είναι να αποφύγετε να φάτε εκεί. 

• Κοιτάξτε γύρω σας και αναζητήστε πιστοποιητικά που δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι της κουζίνας έχουν αναρτήσει μία πινακίδα ή ένα έγγραφο σχετικό με την εκπαίδευση για την ασφάλεια των τροφίμων. Η κατάλληλη εκπαίδευση για την ασφάλεια των τροφίμων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των πρακτικών που μειώνουν την πιθανότητα εξάπλωσης τροφιμογενών μικροβίων και ασθενειών.

• Αναζητήστε ασφαλείς πρακτικές χειρισμού τροφίμων. Οι άρρωστοι εργαζόμενοι μπορούν να μεταδώσουν βακτήρια μέσω της προετοιμασίας του φαγητού στους πελάτες. Εάν μπορείτε να δείτε τρόφιμα να προετοιμάζονται, ελέγξτε αν οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν γάντια ή σκεύη για να χειρίζονται τρόφιμα που δεν θα μαγειρευτούν περαιτέρω, όπως αλλαντικά και σαλάτες.

• Παραγγείλετε τρόφιμα που έχουν μαγειρευτεί σωστά. Ορισμένα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία. Αυτό περιλαμβάνει το κρέας, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα ή άλλα πουλερικά και τα αυγά. Εάν ένα εστιατόριο σας σερβίρει κρέας, πουλερικά, θαλασσινά ή αυγά που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά, στείλτε τα πίσω για να μαγειρευτούν μέχρι να είναι ασφαλή για κατανάλωση.

• Αποφύγετε τα χλιαρά τρόφιμα. Τα κρύα τρόφιμα πρέπει να σερβίρονται κρύα και τα ζεστά τρόφιμα πρέπει να σερβίρονται ζεστά. Αν επιλέγετε φαγητό από μπουφέ ή σαλατιέρα, βεβαιωθείτε ότι το ζεστό φαγητό είναι στον ατμό και το κρύο φαγητό είναι παγωμένο. 

• Ρωτήστε τον σερβιτόρο σας αν χρησιμοποιούν παστεριωμένα αυγά σε φαγητά όπως η σάλτσα στη σαλάτα του Καίσαρα, οι κρέμες, το τιραμισού και η σάλτσα ολαντέζ. Τα ωμά ή μη καλά μαγειρεμένα αυγά μπορεί να σας αρρωστήσουν, εκτός αν είναι παστεριωμένα για να σκοτώσουν τα μικρόβια.

Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι δυσάρεστα, αλλά γενικά περνούν μετά από μια εβδομάδα περίπου, και θα πρέπει να είστε σε θέση να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας με ξεκούραση και πίνοντας άφθονα υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε τροφική δηλητηρίαση και:

• είστε έγκυος

• πιστεύετε ότι ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί μπορεί να έχει τροφική δηλητηρίαση

• είστε άνω των 60 ετών

• έχετε μακροχρόνια υποκείμενη πάθηση, όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), νόσο των καρδιακών βαλβίδων, διαβήτη ή νεφρική νόσο

• έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

• τα συμπτώματά σας δεν αρχίζουν να βελτιώνονται μετά από λίγες ημέρες

Αν τα συμπτώματα σας περιλαμβάνουν σύγχυση, ταχυκαρδία, και ανουρία κατευθυνθείτε  στο εφημερεύον νοσοκομείο. 

Αν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιος γνωστός σας αρρωστήσατε από φαγητό, αναφέρετε το στην τοπική υγειονομική υπηρεσία. Αναφέρετε το περιστατικό ακόμη και αν δεν ξέρετε ποιο τρόφιμο σας αρρώστησε. Η αναφορά μιας ασθένειας μπορεί να βοηθήσει τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας να εντοπίσουν μια επιδημία τροφιμογενών ασθενειών και να αποτρέψουν άλλους από το να αρρωστήσουν.

Διάβασε ακόμα:

Η γυμναστική στον χώρο εργασίας

TikTok και ιατρική: υπέρ και κατά

Πόσο αξίζει μια ζωή; (το κόστος της γονιδιακής θεραπείας)