Η πανδημία του κορωνοϊού έχει μεταβάλει πολλές παλιές συνήθειες και ενέργειες που τώρα φαίνονται αδιανόητες. Οι εταιρείες επέλεξαν την τηλε-εργασία για να αποφεύγονται οι μεταδόσεις και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους και, παρόλο που αρχικά οι εργαζόμενοι δεν βρήκαν το νέο καθεστώς απολύτως αποδεκτό, με την πάροδο του χρόνου συνειδητοποίησαν ότι δουλεύοντας από το σπίτι δεν είναι και άσχημα, κάτι που τους επιτρέπει να συμφιλιωθούν με την οικογένειά τους, να εξοικονομούν δαπανηρές και χρονοβόρες μετακινήσεις, γεύματα, και άλλα συναφή έξοδα, ακόμη και να χρησιμοποιούν το δικό τους μπάνιο. 

Εργασία από το σπίτι

Οι κοινωνικοί χαιρετισμοί έχουν επίσης προσαρμοστεί. Προ πανδημίας κάναμε χειραψίες, φιλούσαμε και αγκαλιάζαμε, συνήθειες που έχουν αντικατασταθεί -στην καλύτερη περίπτωση-από την επαφή “αγκώνα-αγκώνα”. Οι πολύ συναισθηματικοί άνθρωποι βιώνουν αρνητικά την απουσία επαφής, αλλά όσοι αποφεύγουν γενικά τις επαφές και απεχθάνονται τους περιστασιακούς τυπικούς χαιρετισμούς έχουν βολευτεί μια χαρά με τη νέα κατάσταση. 

χαιρετισμός αγκώνα με αγκώνα

Μία νέα συνήθεια θα είναι επίσης να αποφεύγουμε τους ανελκυστήρες και να τους χρησιμοποιούμε μεμονωμένα. Μερικοί απολαμβάνουν το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγουν τις αμήχανες ματιές και τους φτωχούς και χωρίς νόημα διαλόγους. 

Οι γειτονιές και οι πολυκατοικίες επιλέγουν πλέον τις συναντήσεις μέσω Skype. Πολλοί ελπίζουν ότι θα συνεχιστούν. Οι γνωστές ατελείωτες συνελεύσεις της πολυκατοικίας που συχνά δεν κατέληγαν πουθενά, τώρα τελειώνουν μέσα σε λίγα λεπτά. Το ίδιο αφορά και τις συναντήσεις των γονέων στα σχολεία με τους εκπαιδευτικούς. 

 συναντήσεις μέσω Skype

Αρκετοί συνηθίζουν πλέον να αξιοποιούν το χρόνο που διαφορετικά θα είχαν αφιερώσει στην καθημερινή τους μετακίνηση, για άσκηση. Εάν επιστρέψουν στη δουλειά με φυσική παρουσία, πιθανόν να τους μείνει η καλή συνήθεια της άσκησης σε ένα γυμναστήριο κοντά στη δουλειά τους, ώστε να συνεχίσουν την υγιεινή αυτή πρακτική. 

Ζευγάρι αθλείται

Ακόμη, πολλοί σίγουρα θέλουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις ακόμη περισσότερο. Είναι θλιβερό να βλέπεις τόσες πολλές επιχειρήσεις να αναγκάζονται να κλείσουν λόγω των συνθηκών της πανδημίας, οπότε γενικά έχει προκύψει η ανάγκη για μια συνειδητή προσπάθεια να στηριχθούν πρώτα αυτά τα καταστήματα έναντι των μεγάλων εταιρειών λιανικής. 

Υπάρχουν πολλές ακόμη ενέργειες που δεν κάναμε στο παρελθόν και τώρα κάνουμε, και αντίστροφα, ορισμένες μπορεί να έχουν έρθει για να μείνουν, άλλες θα είναι προσωρινές. Μερικές από τις συμπεριφορές μας έχουν αναμφισβήτητα ωφελήσει το περιβάλλον, όπως οι αγορές σε τοπικό επίπεδο και η μείωση των καθημερινών μετακινήσεων και των πτήσεων. Όταν οι άνθρωποι οδηγούν λιγότερο, υπάρχει περισσότερος χώρος και ασφάλεια για ποδηλασία, άθληση και περπάτημα. 

Με τις νέες συνήθειες μειώνονται οι πιθανότητές μας να κολλήσουμε άλλες ασθένειες. Αλλά, η διατήρηση αυτών των καλών νέων τακτικών δεν είναι εύκολη. Η πιθανότητα εσωτερικοποίησης και πλήρους υιοθέτησης μιας συνήθειας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο ιδιαίτερη είναι αυτή σε σύγκριση με άλλες δεδομένες συνήθειες που έχουμε. Καθώς οι παλιές και οι νέες πρακτικές συγκρούονται κατά την σταδιακή επάνοδό μας στην καθημερινότητα, υπάρχουν σίγουρα μερικές γόνιμες και παραγωγικές συνήθειες που θα έπρεπε να διατηρηθούν πολύ μετά τη λήξη της πανδημίας.

Διάβασε ακόμα:

Άγχος επανένταξης μετά την πανδημία

Επενδυτικές προτάσεις μετά την πανδημία του COVID-19

5 αλλαγές που μπορεί να καθιερωθούν στην εργασία μετά την πανδημία