Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η δημιουργικότητα είναι στοιχείο της προσωπικότητας και όχι μία δεξιότητα που μαθαίνεται. Σύμφωνα με τον James Webb Young οι νέες ιδέες γεννιούνται όταν πραγματοποιούνται συνδυασμοί παλαιών στοιχείων. Με άλλα λόγια, η δημιουργική σκέψη δεν αφορά την ανακάλυψη ενός καινούργιου στοιχείου, αλλά τη χρήση ήδη υπαρκτών στοιχείων με έναν διαφορετικό τρόπο που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι την παρούσα στιγμή. Η ικανότητα δημιουργίας νέων συνδυασμών εξαρτάται από την ικανότητα να βλέπει κανείς τις σχέσεις μεταξύ των εννοιών. Η δημιουργία ενός νέου συνδέσμου μεταξύ δύο παλιών ιδεών συνεπάγεται τη δημιουργικότητα. Η θεωρία του είναι αρκετά αισιόδοξη, αφού σύμφωνα με αυτήν, η καινοτόμος ιδέα, που απεγνωσμένα ψάχνεις, βρίσκεται ήδη μέσα στο μυαλό σου!

Τα 5 στάδια της δημιουργικότητας σύμφωνα με τον James Webb Young

Ο Young πίστευε ότι αυτή η διαδικασία δημιουργικής σύνδεσης ολοκληρώνεταισε πέντε βήματα.

1. Συγκέντρωσε καινούργιο υλικό. Όταν χρειάζεται να ενεργοποιήσεις τη δημιουργικότητά σου για ένα project, αρχικά χρειάζεται να εστιάσεις σε δύο βασικούς πυλώνες: στην εκμάθηση συγκεκριμένου υλικού που σχετίζεται άμεσα με τον στόχο και στην εκμάθηση γενικών πληροφοριών από διάφορους τομείς που προσελκύουν την προσοχή σου και σε γοητεύουν. 

2. Δούλεψε καλά τα υλικά στο μυαλό σου. Σε αυτό το στάδιο συγκεντρώνεις τα υλικά που εξυπηρετούν καλύτερα τον στόχο σου και διερευνάς τον καλύτερο τρόπο να εφαρμόσεις αυτά που έχεις μάθει μέσω πειραματισμών και διαφορετικών συνδυασμών.

3. Απομακρύνσου από το πρόβλημα. Στη συνέχεια, ξεχνάς εντελώς αυτό με το οποίο ασχολείσαι και κάνεις κάτι εντελώς διαφορετικό που σε συναρπάζει και σου χαρίζει ενέργεια. Δύο πράγματα συμβαίνουν σε αυτό το στάδιο. Πρώτον, ενισχύεις την έμπνευσή σου απολαμβάνοντας μία δραστηριότητα και δεύτερον η ψυχολογική απόσταση από το έργο το οποίο έχεις αναλάβει θα εξαφανίζει την ομίχλη που δημιουργεί η κόπωση από την εμμονική ενασχόληση με ένα συγκεκριμένο θέμα.

4. Άσε την  ιδέα να επιστρέψει Κάποια στιγμή, αλλά μόνο αφού σταματήσεις για λίγο να σκέφτεσαι, επανέρχεσαι στο project ανανεωμένος με μία πιο φρέσκια ματιά που θα ενισχύσει τη δημιουργικότητά σου. Σε αυτό το στάδιο, οι ιδέες αποκτούν μία ξεκάθαρη μορφή και αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο, έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. 

5. Διαμόρφωσε την ιδέα με βάση την κριτική. Για την υλοποίηση της ιδέας δεν αρκεί μόνο η δημιουργικότητα. Για να πετύχει οποιαδήποτε ιδέα, πρέπει να την παρουσιάσεις στον κόσμο, να την υποβάλεις σε κριτική και να την προσαρμόσεις ανάλογα. Όταν μοιράζεσαι την ιδέα σου με την ομάδα σου, με συγγενείς ή φίλους, ο στόχος αποκτά μία άλλη δυναμική, καθώς ενισχύεται από διαφορετικές οπτικές κι έτσι η δημιουργικότητα εναρμονίζεται με την αναλυτική και κριτική σκέψη.

Ο δημιουργικός τρόπος σκέψης είναι μία περιζήτητη δεξιότητα για τους σημερινούς εργαζομένους και πλέον υπάρχει μία πληθώρα εργαλείων που καλλιεργούν τη δημιουργικότητα. Όσο περισσότερο ασκεί κανείς τη δημιουργικότητά του τόσο περισσότερο αυτή διευρύνεται.