Τα κρυπτονομίσματα ως διέξοδος στις τραπεζικές αποτυχίες

Τα κρυπτονομίσματα ως διέξοδος στις τραπεζικές αποτυχίες

Η αυτοεποπτεία, η διαφάνεια και ο άμεσος διακανονισμός είναι οι τρόποι με τους οποίους με τα κρυπτονομίσματα αποτρέπεται η απώλεια κεφαλαίων. Τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε τη Silicon Valley Bank να κλείνει και να αναλαμβάνεται από την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων, η οποία εγγυήθηκε τις καταθέσεις και την έθεσε σε δημοπρασία. Είδαμε πτωχεύσεις και σε άλλες τράπεζες, όπως η Silvergate, η Signature και η First Republic. Επίσης είδαμε τη μετάδοση της κρίσης στην Ευρώπη -συγκεκριμένα στην Credit Suisse, στην οποία η ελβετική κεντρική τράπεζα χορήγησε δάνειο 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, καθώς και στην Deutsche Bank.

Για τους επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα αυτή θα μπορούσε να είναι η καλύτερη στιγμή υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων. Η παρακμή των παραδοσιακών τραπεζικών συναλλαγών είναι ο λόγος για τον οποίο γεννήθηκε το blockchain, και γι’ αυτό τα κρυπτονομίσματα κερδίζουν έδαφος. Η αυτοεποπτεία, η διαφάνεια και ο άμεσος διακανονισμός είναι εγγενείς στα κρυπτονομίσματα και εγγυώνται την ευρύτερη μελλοντική τους υιοθέτηση, ιδίως από τους νέους.

Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι οι θεματοφύλακες των χρηματοοικονομικών μας περιουσιακών στοιχείων -συμπεριλαμβανομένων των μετρητών και των τίτλων. Διακρατούν τα περιουσιακά στοιχεία για εμάς, παρέχοντας εγγυήσεις σχετικά με την «ιδιοκτησία» μας. Αυτό το σενάριο προέκυψε από ανάγκη, επειδή για δεκαετίες ήταν ανέφικτο για εμάς να αναλάβουμε τη φύλαξη των περιουσιακών μας στοιχείων. Εξαρτηθήκαμε από τους θεματοφύλακες για να διευκολύνουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών και του δανεισμού. Ως αποτέλεσμα προέκυψαν ακραίες κυβερνητικές ρυθμίσεις των θεματοφυλάκων και μια τυφλή εμπιστοσύνη σε αυτούς, κυρίως λόγω της ρυθμίσεων. 

Πολλά τρέχοντα ζητήματα αφορούν τη διαφάνεια ή την έλλειψή της. Ένας από τους σκοπούς του ελέγχου από τις Κεντρικές Τράπεζες και από τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς είναι να γίνουν τα αρχεία δημόσια και ορατά σε όλους, ώστε να νιώθουμε άνετα λαμβάνοντας επενδυτικές αποφάσεις. Ωστόσο, έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία σε τριμηνιαία βάση και όχι άμεσα. Οι πρόσφατες τραπεζικές εξελίξεις δεν προήλθαν από ανησυχία για τη φερεγγυότητα, αλλά για τη ρευστότητα. Οι καταθέτες αρχίζουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους επειδή κανείς δεν θέλει να μείνει χωρίς μετρητά. Αν οι θεματοφύλακες ήταν διαφανείς άμεσα, όπως ισχύει με τα κρυπτονομίσματα, οι καταθέτες θα γνώριζαν ακριβώς πόση ρευστότητα διέθεταν οι τράπεζες και θα προσδιόριζαν τις ανάγκες τους για ανάληψη συστηματικά, και όχι από φόβο.

Στην προσπάθεια να αυξήσουν την αξία τους και να παρέχουν υπηρεσίες στους καταθέτες και σε άλλους πελάτες, οι τράπεζες δανείζουν τα χρήματα από τις καταθέσεις και τα επενδύουν σε κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία. Υπάρχει όμως χρονική αναντιστοιχία μεταξύ δανείων και τίτλων. Οι τίτλοι βρίσκονται σε ρευστές αγορές, δεν διακανονίζονται άμεσα και υπόκεινται σε ώρες αγοράς. Πρόσφατα είδαμε bank runs όπου ο πανικός επεκτάθηκε στις νυχτερινές ώρες και το Σαββατοκύριακο, σε ώρες που είναι αδύνατο για τις τράπεζες να πουλήσουν τίτλους και να απελευθερώσουν κεφάλαια. Αντιθέτως, τα κρυπτονομίσματα είναι πάντα προβάσιμα και άμεσα διακανονίσιμα. Όταν μεταφέρονται κρυπτονομίσματα μεταφέρονται άμεσα από το ένα πορτοφόλι μου στο άλλο και η συναλλαγή ολοκληρώνεται. Δεν χρειάζεται να ανοίξουν οι αγορές για να μεταφερθούν τα χρήματα. Οι συναλλαγές που βασίζονται στο blockchain διεκπεραιώνονται άμεσα.

Τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο και την πτώση των αποτιμήσεων των κρυπτονομισμάτων και τις συνεχείς αναφορές στα κρυπτονομίσματα από τα μέσα ενημέρωσης, έχουμε ακούσει τους αρνητές να υποστηρίζουν ότι «δεν χρειαζόμαστε» τα κρυπτονομίσματα και ότι δεν δικαιολογείται η αξία τους. Επανειλημμένα, ωστόσο, έχουμε δει την ανάγκη για τα πλεονεκτήματα του blockchain και του αποκεντρωμένου χρηματοπιστωτικού «οικοσυστήματος». Σιγά σιγά ενισχύεται η ανάγκη να υπάρχει ένα καλύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα -ένα σύστημα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για συναλλαγές χωρίς συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις, αμφισβητούμενες «χαράξεις πολιτικής» και ακατάπαυστες πληθωριστικές και αντιαναπτυξιακές εκτυπώσεις χρήματος.

Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων ισχυρίζονται ότι όσο συνειδητοποιούμε τα παραπάνω και όσο το blockchain γίνεται ασφαλέστερο, θα δούμε μια φυσική μετάβαση προς τα κρυπτονομίσματα. Αυτό προϋποθέτει την συνδρομή επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμβούλων, λογιστών και δικηγόρων. Οι επαγγελματίες αυτοί βλέπουν τα πρόσφατα γεγονότα ως σημάδι ότι χρειαζόμαστε το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων.

Το επόμενο bull run στα κρυπτονομίσματα δεν θα βασιστεί στην κερδοσκοπία. Θα βασιστεί στην αυξανόμενη υιοθέτηση και χρήση από ιδιώτες και επιχειρήσεις ως μια βιώσιμη και αναγκαία εναλλακτική λύση στο σημερινό άκρως προβληματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Διάβασε ακόμα:

Συμπεριφορική οικονομολογία

Διατηρώντας ασφαλή τα κρυπτονομίσματα

Τι είναι το δημόσιο κλειδί, το ιδιωτικό κλειδί και η διεύθυνση του πορτοφολιού;

Οικονομία